Omlet Bloggen

Har du noen gang lurt på hvorfor noen dyr har poter og andre ikke?

Nærbilde av potene til en grå katt.

Har du noen gang sett på potene til kjæledyret ditt og lurt på hvorfor? Hvorfor har de ikke hender og fingre som oss? Svaret går flere tusen år tilbake i tid, og er resultatet av at kjæledyrenes forfedre tilpasset seg til de selvstendige og ville livene de en gang levde, i et miljø som skiller seg veldig fra ditt varme og trygge hjem.

Historien om poten

Før dyrene våre ble temmet måtte de forsvare seg selv for å holde seg i live, samtidig som at de jaktet for å finne mat. Mange av egenskapene deres som hjalp dem med dette har ikke forandret seg, og forblitt en del av dyrene gjennom evolusjonen. Dette inkluderer poten.

Hunder og katter er de første dyrene med poter du kanskje tenker på, men før vi hadde huskatter og hunder var det mange generasjoner av ville katter og ulver. Formålet med poter er hovedsakelig relatert til lyd og støtdemping. Fettmassen inni potene hjelper dyrene å hoppe og lande uten at det gjør vondt eller lager lyd – dette er spesielt praktisk for lydløse rovdyr i naturen, og det hindrer skade på lemmene deres.

Poten til en hund.

Pote-putene er mye grovere når dyret utsettes for ekstreme overflater hver dag. Dette bidrar til at dyret får bedre grep i mer ujevne eller glatte området, og de fungerer ganske likt som menneske-sko. For våre tamme kjæledyr er pote-putene gjerne mye glattere, siden de som oftest har mildere overflater å forholde seg til. Enkelte hunderaser har fremdeles svømmehud mellom tærne for å hjelpe dem å svømme; dette er en evolusjon som ulver har gitt videre til sine etterkommere, og selv fremdeles har dette i dag.

Til tross for at poter er godt tilpasset for å gå og hoppe rundt kan rusk og steiner sette seg fast i pote-putene. Dette kan være smertefullt. Hvis du noen gang ser at kjæledyret ditt tygger på poten sin eller halter og løfter den opp fra bakken når den står/sitter i ro burde du nøye sjekke poten for stein eller flis som eventuelt må fjernes. Hvis kaninen eller marsvinet ditt sine poter ser såre ut kan det være et tegn på at underlaget/strøet deres er for grovt.

Hva kan poten si oss?

Visste du at noen dyr bruker potene sine for å holde seg nedkjølte og slippe ut svette? Fuktige poteavtrykk kan bety at kjæledyret ditt trenger litt hjelp med å kjøle seg ned.

Potene til pelsballene våre kan også noen ganger fortelle oss om hvordan de føler seg. For eksempel vil katter noen ganger kna på tepper, senger, puter og til og med mennesker når de føler seg glade og tilfreds. Det er mange grunner til at de gjør dette; det kan hende at det minner dem om å amme moren sin, eller kanskje fordi de prøver å lage en koselig soveplass – eventuelt kan det hende at de bruker duftkjertlene i potene sine for å markere territoriet sitt.

Har du noen gang lagt merke til at katten din ikke liker at man tar på potene dens? Det er fordi at potene er veldig sensitive for berøring, men noen katter kan læres opp til å tolerere dette. Som oftest er det lettere dersom det gjøres fra en ung alder – dersom katten din lar deg ta på potene sine kan det være et tegn på tillit.

Mer informasjon finner du her og her.

This entry was posted in Hunder


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Popular Posts