Omlet Bloggen

Hvorfor blir ikke høner kalde på føttene om vinteren?

Et nærbilde av sunne hønseføtter, slik de burde se ut hos en frisk høne.Når du følger med på hønene dine mens de skraper på den frosne bakken eller trasker gjennom snøen begynner du kanskje å undre på hvordan de holder føttene og beina varme. Dette er tross alt den éne delen av kroppen deres som er helt fri for varme og deilige fjær (med mindre du har en hønserase som har fjærkledde bein, slik som cochin, brahma eller silkehøne).

Overraskende nok, når det kommer til spørsmålet om ‘hvordan de holder beina varme’, er svaret ‘de gjør ikke det!’. De tynne, bare beina har skjell som holder på varmen til en viss grad, men beina vil fremdels bli veldig kalde hvis fuglen står i ro for lenge.

…og dét er den viktige detaljen. En høne holder beina sine varme ved å holde seg i bevegelse, og ved å ikke ha alle tærne i kontakt med bakken for lenge. Disse kroppsdelene deres mister raskt varme, men løsningen er svært enkel.

Å vagle er den mest effektive måten å holde på varmen. Høna krøller seg sammen og ligger lavt når den vagler, og beina hennes ligger tett inntil den varme kroppen hennes. Hvis det er plass kan du gjerne montere opp en flat vagle i tillegg. En bit treverk med 10 cm bredde vil la hønene vagle uten å måtte gripe fast i pinnen, noe som vil forhindre at tærne deres fryser i virkelig iskaldt vær. (De få heldige vil simpelthen krølle seg sammen i en redekasse, som er en hønsevariant av å legge seg inn under vinterdyna!)

En sulten høne vil selvfølgelig ikke kaste vekk hele dagen på å vagle, så selv på de kaldeste dagene vil hun ha mye bakkekontakt.

Noen gyldenbrune høner i forgrunnen av en Eglu Classic, dekket av snø.

Ettbeinte høns

I likhet med mange andre fugler så pleier høner å adoptere ‘pirat’-looken, der de trekker ett av beina opp til varmen fra magen sin. Dette reduserer totalt varmetap, og hindrer at føtter og tær fryser på det isete underlaget.

En opp-ned skål, en trekubbe, palle eller noe annet som er litt hevet opp fra bakken – fri for snø og is – vil hjelpe hønene med å holde blodsirkulasjonen gående. Likt alle fugler så er høns varmblodige, akkurat som oss, og kroppsvarmen deres gjør snart nytte for seg – med en gjennomsnittlig kroppsvarme på ca. 41°C kan høns holde seg varme på selv de kjøligste vinterdagene.

Oppvarmingsprosessen for føttene deres er ikke bare takket være de nevnt ovenfor – de har et par ekstra triks i ermet. Ved å bruse opp fjærene sine skapes små luftlommer som varmes opp av kroppen til høna.

Noen hønseeiere gir hønseflokken sin korn og mais, som tar lenger tid å fordøye enn standard hønsepellets eller annet hønsefôr. En del av fordøyelsesprosessen inkluderer å produsere varme – litt som å ha en varmeflaske på innsiden!

Generelt vil høns spise mer mat på vinteren, siden de bruker mer energi på å holde seg varme. Noen eiere supplementerer hønene med ekstra protein eller litt talg for å øke fettmengden deres for vinteren. Fett holder på varme, og hele fuglekroppen får fordeler av dette – ikke bare beina (som vil forbli like tynne som alltid!)

Hjelp dem å holde varmen

Du kan hjelpe hønene dine med å holde beina sine varme ved å holde hønsehuset rent og tørt. Fjern snø fuglene har dratt inn med seg, og strø et isolerende lag med strå på gulvet. Du kan gi fuglene ekstra beskyttelse ved å isolere hønsehuset – tross dette burde hønsehuset alltid være ventilert for å la gassene fra hønseavføringen slippe ut.

Du kan installere en automatisk dør til hønsehuset for å holde boplassen deres lun og god. Varmeovner er også tilgjengelig – men bruk aldri noe annet enn en ovn som er spesifikt designet for hønsehus. Prøv også å unngå å bruke disse med mindre varmen faller under -5°C; hvis ikke kan hønene bli vant til å ha det lunt hele tiden, og skulle ovnen slutte å fungere for en eller annen grunn kan det være svært farlig for hønene dine. Høns som er vant til varme kan dø av kuldesjokk.

Hønsehus burde være trekkfri, men ikke helt tette, siden ventilasjon er svært viktig for at hønene skal holde seg friske. Gjennom dagen kan en del som ligger i ly av hagen eller luftegården fungere som et pust i bakken, der de kan varme beina sine.

Høns er ekstremt hardføre, og selv om beina ikke er varme vil de kunne håndtere alt en gjennomsnittlig vinter har å bringe. Så lenge de kan hvile beina sine på en vagle/pinne inniblant…

This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *