Omlet Bloggen

Hvorfor trenger katter et klorestativ?

En svart og hvit katt som ligger i kattegården sin, ved siden av et klorestativ.

Når en katt klorer på en vegg eller en stang betyr det at det vil bli mye vind fremover. Hvis katten klorer på et bordbein betyr det at været vil endre seg. Dette er i hvertfall i følge gammel, britisk overtro…

I virkeligheten klorer katter for personlige grunner – ikke for å advare deg om endringer som værmeldings-appen din ikke har fått med seg! Men overtroen kan understreke noe ganske sant – faktumet at katter med glede vil dra klørne sine over litt av hvert i hjemmet ditt. Derfor er skreddersydde klorestativ et must for alle katter.

Det er ikke tvil om at katter elsker følelsen av å klore. Men det er to praktiske årsaker til denne atferden. Katter trimmer klørne sine ved å klore mot harde eller grove overflater, så et klorestativ er på en måte en manikyr-stasjon. Kloring lar dem også strekke ordentlig på kroppene sine.

Katter har duftkjertler i potene sine (for å matche duftkjertlene på kinnene deres – derfor gnir de ansiktet mot beina dine). Når de klorer markerer de også gjenstanden med duften sin, for å fortelle verden at akkurat dette territoriet er deres.

Det er ikke bare huskatter som gjør dette. Tigere, for eksempel, kan finne på å duft-markere trær, og kløyver de nesten opp med de enorme klørne sine i prosessen.

Ute eller inne best?

Huskatter som tilbringer mye tid utendørs vil ikke klore så mye når de er inne. Klørne deres holder seg i naturlig god form, grunnet underlaget de går på. Katter vil også, i likhet med tigere, utnytte trær og andre klorestativ utendørs.

Hvis katten din tilbringer lite tid utendørs så er lysten for å klore på noe i hjemmet ekstra stor. Du kan hindre at møblene dine blir destruert av katten hvis du roser og viser affeksjon mot katten din når den bruker klorestativet, og forsiktig shushe på katten når den klorer på møbler og andre ting i huset. Det er viktig å ikke kose katten til den slutter å klore, siden den kan tolke dette som ros. Antakelsen “klørne mine + møblene dine = kvalitetstid med deg” er noe du må forhindre.

En stripete, fullvoksen katt som klorer på et klorestativ med en fluffy ball.Klorestativ

En katt som har et kronisk behov for å klore opp møbler og gardiner er nødt å stoppe med dette. Å dekke kattens favoritt-bordben, sofaarm, osv. med plastfolie, dobbeltsidig, klistrete teip eller et solid plastark vil vanligvis funke. Katten liker ikke følelsen av klørne sine mot disse overflatene.

Lukter kan også motvirke kloring. Citrus og mentol er to dufter de fleste katter vil styre unna.

Et annet triks er å kjøpe (eller lage) et klorestativ og plassere det ved siden av det utvalgte kloremøbelet katten elsker. Et lite dryss med kattemynte vil også gjøre det nye klorestativet uimotståelig. Så snart katten har begynt å bruke det nye klorestativet kan du flytte det til en annen, mer praktisk plass.

Det er viktig at klorestativet er appellerende for kjæledyret ditt. Det trenger en bred, tung base for å forhindre at det vipper eller faller mens katten klorer på det, og burde være høyt nok til at katten kan strekke seg fullt ut – mellom 60 til 90 cm. Sørg for at materialet som skal klores på har vertikale riller, og ikke horisontaler. Brett med bølgemateriale fungerer utmerket, eller materialer med vertikale riller. Dette vil gjøre kloreprosessen enklere, og minimerer risikoen for at en klo setter seg fast i materialet (noe du må være obs på hvis du lager ditt eget klorestativ).

En klorematte er også et alternativ, selv om mange katter foretrekker å strekke seg oppover. Dette kan ha noe med å få lukten deres spredd til en optimal høyde for at andre katter i forbifarten skal legge merke til det.

Identifisér stress-kloring

Katter klorer i blant hvis de er stresset, noe som setter møblene dine i fare. Å identifisere årsaken til stress er derfor viktig. Det kan være en annen katt, et annet kjæledyr (normalt sett en hund), eller til og med et barn i huset som har håndtert katten på feil måte, og derfor skremt den. På den andre siden kan det også være en bråkete gjenstand i huset (støvsuger), eller bråk fra utsiden av huset, slik som et fly eller bilalarmer.

Så langt det lar seg gjøre kan du forsøke å minimere kilden til stress. Gi gjerne katten et ekstra klorestativ. Har du mer enn én katt kan det være lurt å gi dem hvert sitt klorestativ de kan ha for seg selv.

Og av ren nysgjerrighet; neste gang katten din bruker laaang tid på klorestativet kan det være en idé å ta en titt ut av vinduet. Kanskje det blåser skikkelig? Endrer været seg? Værappene har ikke alltid rett, uansett…


En blå Igloo beauty stellematte festet på et klorestativ.Ser du etter et nytt klorestativ eller kloremøbel til den pelskledde vennen din? Vi har for øyeblikket et godt tilbud på Igloo-klorestativene. Dette hardføre klorestativet er festet på en myk, firkantet base og passer til mange forskjellige katter. Ved å kombinere det med den innoative stellematten kan du lage et hendig 2-i-1 klore- og stellesystem for katten din, sørge for at møblene dine forblir fri for hår, flass og skarpe klør, samtidig som at katten din får muligheten til å strekke på seg og markere territoriet sitt. Nå fra bare 50,- kroner.

This entry was posted in Katter


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Popular Posts