Omlet Bloggen

Hvorfor har egg forskjellige farger?

Egg i mange nydelige farger; gyllenbrune, brune, oransje, hvite, blå og grønne egg.

Forfaderen til alle forskjellige typer høns kalles rød bankivahøne, også kjent som Gallus gallus, som stammer fra sørøst-Asia. Alle bankiva-egg har eggeskall i en kremete, hvit farge. Og likevel, som mange hønseeiere vet, så varierer eggene til tamme høns veldig.

For mange år siden innså britiske eggprodusenter at kundene foretrakk brune egg, og de gikk vekk ifra produksjonen av hvite egg. Det ble til og med sagt at brune egg var mer næringsrike (som forresten ikke er sant – alle hønseegg har likt næringsinnhold).

Dette tyranniet av brune egg i butikk fortsatte til omtrent 2000-tallet, når et nisjemarked ble skapt for egg fra spesielle hønseraser. Sjokoladebrune, blå, og til og med hvite egg som tidligere hadde fått mye tyn kom på hyllene.

Men for alle som er kjent med hønsehold så var ikke dette noe nytt. Perlehvite egg fra sussex- og leghorn-høns, skyblå egg fra ameraucana- og legbar-høns, rødbrune egg fra barnevelder- og welsumer-høns, og nydelige grønn-blå egg fra araucana- og favaucana-høns, som alle kan samles i samme kurv på én dag..

Men når vi vet at alle hønseraser stammer fra én rase… Hvorfor eksisterer det så mange eggefarger?

Maling av egg – på naturens vis

Egg i forskjellige farger - oransje, gyldenbrune, hvite - på et eggestativ formet som en spiral.

Et egg bruker rundt 26 timer på å lages inni høna. Tjue av disse timene er dedikert til å styrke og farge eggeskallet. Lag på lag av kalsiumkarbonat står for å styrke skallet – som er grunnen til at høns krever mye kalsium i dietten sin – og fargingen kommer av pigmenter. Kalsiumkarbonat er naturlig hvitt, så alle andre farger må ‘males på’, fra innsiden.

Oppdrettere av høns har skapt hundrevis av forskjellige hønsevariant opp gjennom tidene, og hver av disse har en særpreget fjærdrakt og farger. Pigmentene som farger fuglens fjær går også noen ganger hånd i hånd med spesielle fargepigmenter som farger eggeskallene.

For eksempel bærer ameraucana-hønen et blått pigment kalt biliverdin, og dette males på skallet i de seinere stegene av eggets utvikling i egglederne. Både utsiden og innsiden av skallet har samme farge.

Dette er derimot ikke tilfellet med brune egg. Om du kakker et brunt egg i to kan du legge merke til at det er hvitt på innsiden. Pigmentet som er ansvarlig for å farge egget brunt kalles protoporphyrin, og det er enten tydelig eller mindre tydelig tilstede i de fleste høns. Selv egg med en kremete hvitfarge har et hint av protoporphyrin i skallene sine. Høns som har et overskudd av dette pigmentet, slik som delaware- og maran-høns produserer fabelaktige, sjokoladebrune egg.

Mange høns legger brune egg med mørkebrune flekker og streker. Neera- og welsumer-høns er spesielt kjente for dette. Denne effekten oppstår av at egget snus når det går gjennom egglederen, og er typisk blant mange ville fuglearter. Detaljer som dette gjør at hønseeiere kan kjenne igjen egg fra hver individuelle fugl (i en liten flokk, i hvertfall!)

Når de to pigmenttypene (blå og brun) blandes sammen, så er resultatet en grønnblå eller olivengrønn farge. Hvis det brune pigmentet er lyst, som hos favaucana og araucana, så får eggene en myk, blågrønn farge. Er det brune pigmentet mørkt derimot, så oppstår olivengrønne egg – som hos en høne med et veldig passende navn – olive egger-høna.

Hvilken farge har høna di på øreflippene?

Det kan komme som et sjokk når du får vite at høns har øreflipper. Og kanskje enda mer overraskende å høre at disse øreflippene kan gi deg et hint om fargen på eggeskallene deres.

Øreflippene er svært enkle å se når de pekes ut. Høner har tre typer ‘lapper’ – hanekammen på toppen, de løse lappene på halsen, og de som er på siden av hodet, mot bakhodet; øreflippene.

Hvite øreflipper finner man hos høns med hvit eller ganske ‘blek’ fjærdrakt. Disse fuglene har relativt få pigmenter i genene sine, og har derfor lyse fjær. Det samme gjelder for for eggene deres – ingen pigmenter = hvite egg. På den andre siden legger høns med brune eller røde øreflipper brune egg, og de med kremete, perlefargede hvite øreflipper legger blå egg.

I dag så selges det ironisk nok mest brune egg i Storbritannia. Hvis du får tak i egg i forskjellige farger fra frittgående, gressfôrede høns, og steker dem side om side i pannen, så kan du ikke skille hvilket skall som ga hvilket egg. Når det kommer til hønseegg så er skjønnhet definert av det øyet som ser – og øreflippene til høna!


description

This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *