Omlet Bloggen

Hva burde kaniner spise?

Et nærbilde av en hvit, grå og svart kanin som ser inn i kameraet mens den spiser på et salatblad.

Alle kaniner, uansett om de bor i jordtunneler i det fri eller holdes som kjæledyr i et komfortabelt kaninhus, er planteetere. Det betyr at de eksklusivt spiser ting som stammer fra planteriket, hovedsakelig forskjellige gresstyper, frø og grønnsaker.

Den største årsaken til sykdom hos kaniner som holdes som kjæledyr kan knyttes til farlig eller dårlig proporsjonert mating. Bortsett fra livstruende mage- og tarmsykdommer kan en dårlig diett forårsake tannproblemer og et svekket immunsystem, så det er viktig at du vet hvordan du fôrer kjæledyret ditt på riktig måte.

HØY

Kaniner i det fri har et kosthold som baserer seg utelukkende på gress de finner rundt omkring i nærheten av hulene deres. Siden gress inneholder lite næring behøver de å spise store mengder for å overleve, og de tilbringer gjerne hele dagen med å søle etter- og mumse på ferskt gress. Kjælekaniner kan ikke spise så mye gress hver dag, så kostholdet deres må supplementeres med tørrfôr, grønnsaker og høy for å få kaloriene, vitaminene og mineralene de trenger for å forbli friske og sunne.

Et godt kanin-kosthold burde bestå av omtrent 80% høy av god kvalitet, og de burde alltid ha ubegrenset tilgang på høy. Høyet gir ikke bare næringsstoffene de trenger – det hjelper dem med å slite ned tennene deres som konstant vokser. Det er ikke nok å bare sørge for at kaninene har tilgang på høy; du må også begrense andre typer fôr, siden disse gjerne prioriteres høyere av gnagerne i forhold til høyet.

FÔR

De vanligste kaninfôr-typene på markedet er pellets og forskjellige blandinger. Pellets er alltid et bedre valg, siden de har et høyere fiberinnhold (minst 18%, idéelt 20-25%), og inneholder ikke like mye fett og usunne karbohydrater, slik som sukker. Pellets forhindrer også selektiv spising fordi næringsstoffene er fordelt likt mellom hver pellet, og forsikrer deg om at alle kaninene dine får i seg samme mat.

Du burde bare gi kaninene dine en liten mengde fôr hver dag. Som nevnt tidligere så vil kaniner som gis for mange andre godsaker prioritere disse over det veldig viktige høyet.

To kaniner inni Eglu hutch/kaninbur med en Caddi godbitholder full av friske grønnsaker som er viktig for kaninens kosthold.GREENS

Friske grønnsaker er en flott kilde til næringsstoffer, og de forskjellige tyggebevegelsene vil bidra til å slite ned tennene. Forsøk å gi kaninene dine et variert utvalg av grønnsaker hver uke, og forsøk å gi dem 3 forskjellige typer hver dag. Noen flotte eksempler inkluderer gress, kløver, løvetann, blader fra frukttrær, gulrøtter og persille. Spinat, beteblader, kål og rosenkål er også svært næringsrike, men bør gis i moderasjon. Generelt burde du introdusere nye grønnsaker gradvis og holde øye med kaninene dine for å se etter tegn på dårlig mage.

Sørg for at grønnsakene du gir kaninene dine holder seg ferske ved å putte dem i en godbitholder, slik som Caddien. Dette gjør fôring av kaninene dine enkelt og hygienisk, samtidig som kaninene dine får en interaktiv, underholdende fôringsaktivitet der de må arbeide for godsakene.

GODBITER

Andre grønnsaker, frukt og bær kan gis i små mengder inniblant. Unngå “menneskemat” som inneholder sukker eller salt, i tillegg til nøtter og frø. Det er fristende å skjemme bort kjæledyret ditt, men hvis det ikke gjøres i moderasjon kan kaninen din ende opp overvektig og syk.

Det er også viktig å notere seg at noen frukter og grønnsaker er farlige, til og med giftige, for kaniner og burde derfor alltid unngås. Før du prøver noe nytt må du sjekke om det er greit å gi kaniner.

CECOTROPER/NATTFECES

For at kaninene skal få mest ut av maten de spiser vil de produsere små, mørke drue-lignende baller, som skiller seg ut fra normal avføring – dette vil de spise. Det virker kanskje sært for oss, men det er veldig viktig at de spiser disse ekstremt næringsrike… godbitene.

Hvis du bemerker deg masser av disse cecotropene rundt omkring i kaninhuset eller luftegården eller ser at de sitter fast i pelsen rundt baken på kaninen, så er det et tegn på at kostholdet til kaninen er for rikt. Forsøk å kutte ned på mengden pellets og gi dem mer høy, og kontakt veterinæren hvis problemet vedvarer.

This entry was posted in Kaniner


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *