Omlet Bloggen

Fjærplukking – hvorfor det skjer og hvordan du kan unngå det

En svart og en hvit høne som går fritt rundt i hagen, med et Eglu hønsehus i bakgrunnen.

Høner har et veldefinert hierarki. Hver eneste høne i flokken vet hvem som er sjefen. Det er akkurat her det engelske uttrykket ‘pecking order’ (hakkeordning) stammer fra.

Hverdagen til en høne består av noen hakk her og der, og det er helt normalt. Men når hakkingen går av skaftet vil du ende opp med fugler med halv fjærdrakt som ser noenlunde miserabel ut der de sitter på vaglen sin.

Mobbing vil alltid forekomme når nye fugler introduseres til flokken. Dette er en del av å sortere den nye ‘hakkeordningen’, og alt vil vanligvis være tilbake til normalen om et par dager.

Høns kan plukke på seg selv også, med samme resultat – fjærtap. Du vil nok bli glad for å høre at fjærplukking – enten det er selv-plukking eller å hakke på andre – kan løses på en ganske enkel måte.

Overbefolkning i hønsehuset

I alle situasjoner der det er for lite plass vil høns begynne å hakke på hverandre. Den eneste gangen de er tilfreds med trange forhold er når de sitter side ved side når de skal sove. Overbefolkning forårsaker stress, og stress fører til vold. Det begynner med hakking og generell mobbing av enhver høne som ligger lavere ned ‘hakkeordningen’.

Å gi hønene dine mer plass er alltid svaret her. Minstearealet hver høne krever avhenger av størrelsen på rasen; det er likevel alltid best å gi fuglene dine så masse plass som mulig. En tommelfingerregel er at hver høne trenger 0,18-0,28 kvadratmeter per høne i hønsegården. Men dette er minstekravet! Hvis du eier en Eglu Go som passer for opptil 4 høns er det tydelig at 6 høns er for mange. To stykker, derimot, går helt fint.

Et overopphetet hønsehus kan også forårsake plukking og hakking, siden de høye temperaturene forårsaker ubehag og gjør at huden deres begynner å klø. For mye lys har også samme effekten; dette er hovedsakelig et problem som bare rammer høns som holdes i kunstig lys for å øke eggproduksjonen.

Brun-grå og sorte frittgående høns i en hage.Når høner ser rødt

En syk høne kan bli offer for hakking. Noen ganger vil andre høns vende seg mot svakere høner, og hun vil vanligvis forsøke å finne seg en stille plass der hun kan gjemme seg – dette vil gi deg muligheten til å gripe inn.

Dersom det er et sår involvert vil de andre hønene bokstavelig talt se rødt. Blod fungerer som en magnet for fuglene, og de vil førfølge høna og hakke på såret hennes og omliggende fjær, noe som gjør skaden verre og kan ha seriøse konsekvenser. Død er ikke uvanlig i disse tilfellene, og dersom sår kombineres med trange forhold kan kannibalisme oppstå.

Den skadede høna må isoleres fra resten av flokken frem til såret er leget og hun er i tipp-topp form igjen. Hvis du har en Walk-in luftegård kan du skaffe skillevegger, som er en flott løsning som vil hindre resten av hønseflokken å mobbe den syke høna.

Du kan bidra til en raskere helingsprosess ved å smøre på anti-hakkemidler og kremer. Det finnes mange forskjellige typer i Omlets nettbutikk.

Høna og vampyrene

I 99% av alle tilfeller så vil en høne som plukker sine egne fjær ha parasitter. De skyldige er som oftest midd – små vampyrer som forårsaker at huden hennes blir skorpete og kløende. En infisert høne vil ikke bare se ustelt og trist ut, men den vil også ha en hengende kam og være svært sløv.

En type midd vil gnage seg gjennom røttene på fjærene, noe som gjør at de faller av uten at høna hakker på de. Alle disse hønse-bitende skadedyrene kan skremmes vekk ved å bruke spray-på eller gni-på medisiner.

Hvis høner har et kosthold med lite protein (som aldri er tilfellet hvis du fôrer dem med hønsefôr-pellets av god kvalitet), så vil de søke etter protein en annen plass. Insekter og andre virvelløse dyr er gode kilder til protein; men det er også fjær. Hvis fjærplukking rammer flokken din er kosthold en annen ting å titte på for å komme til bunns i problemet.

Når det ikke er flere fjær å plukke

Hvis hønene dine legger brune egg er det større sannsynlighet for at du har problemer med hakking og plukking enn hvis du har høns med hvite egg, i følge forskning. Dette høres sært ut, og vitenskapen er ikke konkluderende, men observasjonsstudier har konkludert med dette. Det er likevel et stort problem i gigantiske flokker, for eksempel de som brukes i matproduksjon, og er derfor ikke noe en gjennomsnittlig hønseeier burde bekymre seg for. Det er definitivt fascinerende, da…

I de fleste tilfeller av hakking og plukking så vil du som oftest kunne løse problemet via en liter intervensjon. Gi hønene nok plass og hold blodsugende hønseparasitter unna, så vil du som oftest forhindre dette problemet.

This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *