Omlet Bloggen

De 10 smarteste hunderasene

En svart og hvit border collie ligger rolig på gresset og venter på neste kommando.

Alle hunder er smarte. Det er fordi ulven, deres forfader, var ekstremt smart, så hundehjerner startet med et godt utgangspunkt. Selv rasene som beskrives som ‘elskverdig uvitende’ er fremdeles ganske smarte i forhold til de fleste andre dyr!

Svaret på hvorfor ulver – og derfor også hunder – er smarte er enkelt. De jakter i flokk og bruker forskjellige taktikker, eksempelvis gjeting, og de lever i hierarkier bestående av alfa-hunder på toppen, og forskjellige nivåer under dem. Alt i alt er det svært utfordrende å være ulv, og bare en svært avansert hjerne vil oppnå suksess.

De smarteste hundene er derfor ofte de som har beholdt litt av de arvede ulve-instinktene, som kommer i to varianter – gjeterne (inkludert alle gjeterhundene), og jakterne.

Hva gjør hunden din intelligent?

Vi mennesker har en tendens til å dømme andre dyr basert på vårt eget grunnlag. Det er akkurat derfor vi ser på hunder som responderer godt til kommandoer og er underdanige som super-smarte. Med andre ord så er det slik at hundene som har blitt trent opp til å være avhengige av oss, høre på oss og interagere med oss sees på som mer ‘menneskelige’. Mer uavhengige raser, eller de som fortsetter å jage fugler i flere år tross at du har forsøkt å trene bort denne atferden, sees derfor litt ned på (ta et steg fremover, alle beagler og foxhounds!)

Når det kommer til hjernen så fremstår det som at størrelse betyr noe. De større rasene har mest grå hjernemasse (bortsett fra de bittesmå Kontinental toy spaniel/Papillion-hundene). Dette er selvfølgelig grunnet selektiv avl (oppdrett).

Mange små hunder har gener assosiert med kortvoksthet (f.eks. pekingeser, shitzu, pug), og disse har en tendens til å ha mindre hjerner. De fleste andre små hunderasene er terriere (som jack russell eller skotsk terrier). Disse har blitt ‘ned-avlet’ fra større versjoner – de er miniatyr-hunder, på en måte. Og akkurat som at resten av hunden har krympet i prosessen, så har også hjernen deres krympet – den er mindre, men ikke ‘liten’, hvis du skjønner greia.

Ha disse betraktningene i bakhodet når du ser den følgende listen av de 10 hundene det er bred enighet om at er de smarteste.

Best i rase, hjernemessig

Hundene på denne lista kan lære seg nye kommandoer bare ved å høre dem en femte gang, så fremst de er ordentlig trente og sosialiserte – vi er ikke sikre på om enkelte barn klarer dette engang! Generelt vil disse hundene høre etter og følge 95% av kommandoene de får.

Ordet du ser etter her er “wow!”

Listen er ikke i noen spesiell rekkefølge, men de tre første har omtale som de skarpeste knivene i skuffen.

  1. Schäferhund
  2. Border Collie
  3. Puddel
  4. Golden Retriever
  5. Dobermann
  6. Labrador Retriever
  7. Kontinental toy spaniel
  8. Rottweiler
  9. Shetland gjeterhund
  10. Australsk stumphalet kveghund

Nesten alle gjeterhundene finnes på toppen av lista. De belgiske tervuerene, berner sennenhund – og kanskje overraskende gitt størrelsen – welsh corgi fortjener å nevnes. Ser vi vekk fra gjeterhundene har blodhunder og alaskan huskyer også fantastiske hjerner.

Det handler ikke bare om renrasede hunder, da. Det kan hende labradoodlen eller cockapoo-hunden din er like smart som hundene i topp-10 lista vår. En blandingshund med ukjent opphav basert på utseendet kan også være et hundegeni.

Som vi sa tidligere, så er alle hunder geniale. Punktum.

Hvilken ulv?

La oss gå tilbake til der vi nevnte de smarte hjernene til forfedrene av hunden – vitenskapen oppdaget nemlig noe interessant. Genetisk analyse av tamhunder og eurasiatiske og amerikanske ulver presenterte gener som ikke er tilstede i moderne ulver. Dette har ledet biologer til å konkludere med at menneskets bestevenn er så gammel at den kommer fra en utryddet ulveart. Kanskje noe som minner om Dire-ulvene (kjent fra Game of Thrones)?

Så ta en ekstra titt på hunden din i dag – det finnes mye mer bak dem!

This entry was posted in Hunder


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Popular Posts