Omlet Bloggen

Hamster vs. marsvin – Hva passer deg best?

Å velge et lite kjæledyr er en stor utfordring. Selv om behovene deres varierer trenger både hamster og marsvin like mye planlegging i forveien. Hvor skal buret stå? Er det nok plass? Hvem skal mate kjæledyret på daglig basis, og hvem skal ta den ukentlige rengjøringen av buret? Har du råd til alt utstyret – og all maten gnagerne vil gå gjennom?

Små pattedyr fra gnager- og kaninfamiliene ser kanskje alle søte, lodne og ganske like ut, men det er viktige ting som skiller artene fra hverandre når det kommer til behovene og personlighetene deres. Det er to hovedgrupper – dyr som tilbringer all tiden deres innendørs, slik som hamstere, og de som tilbringer halvparten av dagene sine utendørs og derfor trenger luftegårder og tunneler, slik som marsvin.

En gullhamster som står på bakbeina og spiser på en skive gulrot.

Å ha en hamster – kort og enkelt

Det er ikke tvil om at hamstere passer for de som ønsker et kjæledyr som stortsett kan ta vare på seg selv. Men det er viktig å ha en form for kontakt med kjæledyret ditt; hvis ikke er det ikke et særlig poeng i å ha kjæledyr i huset med det første.

Det definerende trekket hos hamstere er at de er nattdyr. Dette betyr at hamster-eiere bare får være med sine fluffy venner på kveldstid, eller tidlig på morgenen. Å vekke dem opp på dagtid vil bare gjøre dem forvirrede og irritable.

Disse nattlige vanene betyr at soverom ikke er den ideelle plasseringen for et hamsterbur. Travle, små hamsterføtter, knirkete hamsterhjul, ristende vannflasker og gnagertenner som knasker på alt og ingenting er den typen lyder som garantert kommer til å forstyrre en god natts søvn. Dette er en viktig ting for barn – blir hamsteren fremdeles verdsatt og sett til hvis hamsterburet ikke skal være på soverommet?

Svaret er kanskje fremdeles ja, hvis barna er fornøyd med å tilbringe tid med hamsteren like før sengetid. Disse dyrene kan håndtemmes, og kanskje en halvtime hver dag er eksakt det barna er ute etter. De kan fylle på med mat og vann på morgenen like før skoletid mens hamsteren legger seg tilrette for en full dag med dyp søvn.

Men hvis barna dine ønsker seg et kjæledyr som er tilstede på dagtid, så er ikke hamster det beste valget. De har en levetid på ca. 2 år, og vil derfor ikke være her en lang tid – barna vil kanskje føle at de ikke fikk nok tid til å bli kjent med sin lille bestevenn.

Et hvitt og brunt marsvin som ser rett inn i kameraet, med hvit bakgrunn.

Marsvin – hage-elskere

Marsvin krever mye mer oppmerksomhet enn hamstere, og det er det mange kjæledyr-eiere ser etter. Å bli kjent med et marsvin tar tid, ettersom de er engstelige, små skapninger, men så snart du har fått tilliten deres har du en venn for livet.

Barn vil få en ekte følelse av å være med i kjæledyrenes fellesskap. Det er mye som må gjøres når det kommer til å ta vare på marsvin, inkludert påfyll av høy – massevis av høy – og å skjære opp grønnsaker til matskålen. Bur, luftegårder og tunneler må vedlikeholdes ukentlig. Hvis du har et godt tunnelsystem, slik som Zippi, så kan dyrene fritt bevege seg mellom buret og en eller flere luftegårder og innhegninger slik som de selv ønsker. Å følge med på dyrene mens de holder på vil gi alle timesvis med underholdning.

Marsvin som tas godt vare på kan leve i fra 4 til 8 år, så det er en langsiktig forpliktelse som ikke burde tas lett på. Dessuten er marsvin sosiale skapninger, så hvis du skal skaffe deg disse dyrene burde du ha minst to av dem. Ensomme marsvin blir deprimerte.

Marsvin er aktive på dagtid, så livsstilen og levemønsteret deres matcher deres menneskelige venner ganske godt.

10 spørsmål som vil hjelpe deg å ta en beslutning: Hamster eller marsvin?

Sliter du fremdeles med å velge? Svar på de følgende spørsmålene og tell poengene dine, H vs. M. Den høyeste sluttsummen for enten H eller M avgjør hvilket kjæledyr som passer deg best!


1. Har du noen som er tilgjengelig på dagtid som kan se til kjæledyrene?

Ja – 1 poeng for M

Nei – 1 poeng for H

2. Er kjæledyret for et barn?

Ja – 2 poeng for M

Nei – 1 poeng for H og 1 for M

3. Har du plass i hagen til en innhegning eller luftegård?

Ja – 1 poeng for M

Nei – 1 poeng for H

4. Er det noen i huset som har en allergi mot kjæledyr? (Dette krever kanskje at dyrene må holdes utendørs)

Ja – 2 poeng for M

Nei – 1 poeng for M og 1 for H

5. Vil du bare ha ett (1) kjæledyr?

Ja – 1 poeng for H

Nei – 1 poeng for M

6. Er du/dere forberedt på å tilberede friske grønnsaker til kjæledyrene hver dag?

Ja – 1 poeng for M

Nei – 1 poeng for H

7. Har du bare plass til et lite bur?

Ja – 2 poeng for H

Nei – 1 poeng for H og 1 for M

8. Legger kjæledyr-eieren seg sent og står opp sent?

Ja – 2 poeng for H

Nei – 1 poeng for M og 1 for H

9. Vil buret være plassert i nærheten av soverommet?

Ja – 2 poeng for M

Nei – 1 poeng for H og 1 for M

10. Er du ute etter et langsiktig forhold til kjæledyr-bestevennen din?

Ja – 1 poeng for M

Nei – 1 poeng for H


Har du flere M’er enn H’er, eller motsatt? Uansett hva du fikk så har du forhåpentligvis en klarere idé om hvilket kjæledyr som passer deg og husholdet ditt best.

This entry was posted in Hamstere


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *