Omlet Bloggen

Slik lærer du hunden din kommandoen “gå og legg deg”

Dogtor Adem, grunnlegger og eier av Dog-Ease, er en ekspert på hundeatferd, og hundetrener med over 15 års erfaring med å jobbe med eiere og deres firbente bestevenner. I dette blogginnlegget viser Adem deg hvordan du lærer hunden din å “gå og legge seg”.


Ved å bruke den fabelaktige Bolster-sengen har jeg teamet opp med bedriften bak, Omlet, for å lære deg det grunnleggende om hvordan du lærer hunden din “gå og legg deg”-kommandoen. “Gå og legg deg” er en flott øvelse for hundeeiere og kan brukes i utallige situasjoner, fra det å kunne åpne døren når det ringer på og la gjestene komme inn, til å oppmuntre hunden din til å slappe av på et teppe eller en seng mens du besøker familie, venner eller den lokale kaféen!

Samtidig som du lærer hunden denne kommandoen kan du også starte å lære den de grunnleggende kommandoene “sitt”, “på plass”, “dekk” og “gå vekk”. Alt i alt så er det grunnmuren av hundetrening som vil hjelpe deg å kommunisere effektivt med hunden din, samtidig som dere får jobbet med kommandoer som er nyttige i hverdagen i mange situasjoner.

DETTE TRENGER DU

 • En komfortabel hundeseng (vi har et godt øye for Bolster-sengen!)
 • Noen godbiter hunden din liker
 • Hunden din – i bånd
 • Et åpent område du kan gå minst 5-10 skritt unna hundesengen

En stor, hvit labrador retriever som ligger på en skoggrønn Bolster hundeseng fra Omlet.
Nærbilde av en hvit labrador retriever med halsbånd og lenke/bånd.
Nærbilde av en hånd med masse godbiter til hund.

NYTTIGE TIPS FØR DERE BEGYNNER Å TRENE

1) For å lære hunden din kommandoen “gå og legg deg” må du følge stegene nedenfor. Start sakte, og ta den tiden dere trenger på hvert steg. Hunden din trenger tid for å forstå hvert steg og mestre dem. Treningen er designet for å gjennomføres, repeteres og bygges på over tid. Hunden din vil ikke lære seg kommandoen på én dag! Akkurat som oss trenger hunder tid til å prosessere, øve og fullt og helt lære seg nye ferdigheter. Det er enda vanskeligere for dem å lære seg en ferdighet når de snakker ‘hund’ og vi snakker ‘menneske’! Vår jobb som lærer er å hjelpe dem å forstå vårt språk, og dette vil kreve både tid og tålmodighet.

2) Bruk de saftige godbitene til å belønne hunden din når de oppnår det du guider dem til å forstå. Gi godbitene så snart hunden gjør det du sier, f.eks. sitt. Dette gjør at hunden assosierer ordet du sier med det de gjør.

3) Gjennomfør treningen med et positivt lynne. Unngå å kjefte på hunden din, og tving den aldri til å gjøre noe. Den vil ikke forstå hva dette betyr, og kan eventuelt forme seg negative assosiasjoner som et resultat. Hvis hunden din ikke forstår er det fordi den ikke har sett en relevant forbindelse mellom hva du sier og hva den oppfordres til å gjøre. Ta et steg tilbake dersom dette skjer. Det er din jobb å være en god og tålmodig lærer!

4) Ha korte treningsøkter, og tren ofte. Sikt gjerne etter 10-15 minutter trening minst én gang hver dag.

5) Avslutt treningen på et positivt vis. Aksepter små seire og små mengder progress fremfor å pushe på for raskt. Da forventer du for mye av hunden din, og den vil ikke kunne gjøre det du ber den om. Dersom det skjer må dere gå tilbake til de tingene hunden klarer med glans, og avslutte der. Dere kan komme tilbake til det neste steget en annen dag. Det du vil oppnå er selvfølgelig at hunden skal føle seg selvsikker og positiv rundt det den har lært seg og mestret – selv om dette kanskje er en liten ting vil det oppmuntre hunden til å skape forbindelser mellom det du sier og det du ønsker at den skal gjøre. Det vil også bidra til at de virkelig gleder seg til neste økt!

6) Så snart du har mestret steg 1-5, gjenta ved å bruke tipsene fra “HVORDAN OPPNÅ PROGRESS”-seksjonen for å ta treningen deres til det neste nivået.

7) Til slutt, vennligst ikke forsøk denne treningen dersom hunden din viser tegn til besittende eller aggressiv atferd rundt mat eller gjenstander, siden dette kan sette både deg selv og hunden din i fare. Du burde rådføre deg med en kvalifisert atferdsekspert dersom dette er tilfellet.

La oss sette i gang…

En labrador retriever med lilla/rosa bånd som sitter ved siden av eieren sin og venter på neste kommando.

STEG 1: Sett opp hundeseng-området, og ha hunden i bånd mens dere går mot sengen.

Som understreket ovenfor må du sørge for at hundesengen er plassert på et område som ikke har noen hindringer. Idéelt sett må du kunne gå 5-10 steg unna hundesengen i en relativt rett linje. Sett hunden i bånd og ha godbitene klare – helst i en godbit-pose eller en lomme du har enkel tilgang til, slik at du kan nå dem raskt når hunden din gjør ting riktig og samarbeider!

Så snart området og hundesengen er satt opp og du har godbitene klare og hunden i bånd kan dere begynne å gå mot sengen. Du trenger ikke å gå langt i første omgang – 5 steg er nok på dette tidlige stadiet!

Hvis hunden din ikke skjønner hvordan den går pent i bånd (“walk to heel”-kommandoen) kan du holde en deilig godbit ved nesen dens mens dere går for å oppfordre den til å gå i slakt bånd ved siden av deg. Gi godbiten som en belønning mens du sier kommandoen “gå pent” når hunden holder seg i den ønskede posisjonen ved din side. Du må kanskje holde godbiten nært hundens nese i starten for å hjelpe den å holde seg nært deg mens dere går.

HVORDAN OPPNÅ PROGRESS

 1. Øk distansen mellom dere og sengen, slik at dere må gå lengre.
 2. Når du lærer hunden å gå pent kan du begynne å holde godbiten unna nesen deres slik at de går med slakt bånd uten å måtte direkte ledes av lukten av godbiten. Så snart hunden forstår hvorfor de må gå ved siden av deg kan dere gå videre til å gå pent med båndet i lommen – etterfulgt av å slippe båndet og la det dras etter på gulvet – til å tilslutt ta av båndet! Gjennomfør disse stegene sakte dersom hunden din ikke kan “gå pent”-kommandoen enda.

STEG 2: Be hunden din “sitte” foran sengen

Stopp foran hundesengen, hold en godbit mot nesa til hunden, og guide den til å nå sitteposisjonen. Så snart de har plassert baken på gulvet må du si kommandoen “sitt” slik at de assosierer dette ordet med det å sitte. Du kan gi en godbit hvis den setter seg, dersom hunden ikke kan denne kommandoen enda.

TOPP-TIPS: Hvis du ikke allerede har lært den kommandoer som “sitt” og “gå pent” i begynnelsen vil ikke hunden forstå disse ordene. Det er din jobb som lærer å gjøre ting tydelig og hjelpe hunden å lære. Du må alltid bare si kommando-ord når hunden din fysisk gjør den ønskede handlingen, slik at den lærer seg å forstå hva du mener. For å understreke dette forholdet gir du godbiten som en belønning innen et par sekunder.

HVORDAN OPPNÅ PROGRESS

 1. Så snart hunden din sitter på kommando hver gang du bruker godbiten og ordet “sitt” kan du begynne på STEG 2 uten å gi en godbit, slik at hunden skjønner videre hva ordet betyr når du sier det.

STEG 3: Legg en godbit lengst inne på sengen og gå tilbake til start-posisjonen.

Mens du holder hundebåndet i den ene hånda bruker du den andre til å legge en godbit bakerst i hundesengen.

Bruk en til godbit for å guide hunden din vekk fra sengen som nå har en godbit oppå. Etterhvert som dere går vekk fra sengen kan du også si kommandoen “forlat”. Husk at du i likhet med “gå pent”- og “sitt”-kommandoene må bruke denne kommandoen bare når hunden gjør det den skal – altså å følge deg i stedet for å nærme seg godbiten oppå sengen. For å oppmuntre hunden til å gå vekk fra sengen kan du holde godbiten nært nesen deres som et hint slik at de forstår hva du ber om, og en oppfordring til å følge etter deg.

Beveg dere bak til startposisjonen ved å bruke kommandoen “gå pent”. Husk å guide hunden din dit med en godbit, slik som før. Hold godbiten nært nesen deres i starten for å hjelpe dem med å gå ved siden av deg frem til de forstår denne kommandoen.

En hvit labrador retriever sitter pent foran eieren sin og Bolster hundesengen sin i grønn, mens den venter på neste kommando.En hvit labrador retriever går pent ved siden av eieren sin, som holder en godbit i hånden sin som en lokkebit.

TOPP-TIPS: Når du skal guide hunden vekk fra godbiten på sengen gjør du det lettere for den å etterlate godbiten og følge deg dersom du plasserer deg selv i midten av hunden og godbiten på sengen etterhvert som du forflytter deg. Dette begrenser “fristelses”-faktoren for at hunden går mot sengen og godbiten, noe som gjør det enklere å forstå hva du vil!

HVORFOR LÆRE HUNDEN “FORLAT”-KOMMANDOEN?

”Forlat”-kommandoen kan være nyttig i hverdagen, fra å lære hunden å gi fra seg en barneleke som ikke er egnet for dem, til å be dem om å slippe taket i en pinne de har funnet mens dere har gått tur. Det er ikke bare nyttig når det kommer til å lære hunden å forstå hva som tilhører ham/henne, men også ekstremt viktig når det kommer til å stoppe hunden fra å spise skadelige objekter eller mat.

STEG 4: Vend deg mot sengen og “send” hunden tilbake til sengen ved å bruke “gå og legg deg”-kommandoen

Så snart dere er tilbake til startposisjonen vender du deg mot sengen og fortsetter å bruke godbiten du har i hånden for å guide hunden din til å sitte enda en gang. Gi godbiten når du sier kommandoen “sitt” for å positivt belønne handlingen når hunden din gjør det den får beskjed om.

Det neste du gjør er å gå sammen med hunden mot sengen samtidig som du sier “gå og legg deg”, mens hunden går ivrig mot sengen (og den saftige godbiten som ligger der!)

HVORDAN OPPNÅ PROGRESS

 1. Akkurat som å lære “gå pent”-kommandoen ønsker du at hunden din skal kunne gjennomføre denne kommandoen uten bånd. Start ved å la båndet slepe etter på gulvet og å sende hunden til sengs mens du sier “gå og legg deg”. Du kan også legge til et håndsignal for å gjøre det lettere for hunden din å forstå, slik som å peke på sengen.
 2. Gjennomfør dette steget uten bånd og si “gå og legg deg”.

En labrador retriever som ligger i en grønn Bolster hundeseng fra Omlet plassert ved vinduet med utsikt over hagen.

STEG 5: La hunden din finne godbiten, si navnet hans/hennes slik at den vender seg mot deg, og be dem om å sitte mens de er oppå sengen.

Etter å ha gått med- eller sendt hunden til sengs må du la dem finne den deilige godbiten du la på sengen tidligere. Neste trinn er å si navnet til hunden for å få oppmerksomheten hans/hennes, og guide den til- eller be den om å sitte ned (omså med en godbit, hvis nødvendig). Den burde nå sitte på sengen sin, og som et resultat kan den nå kommandoen “gå og legg deg” i sitt enkleste format! Gå til siden av hunden (slik at de ikke går mot deg og av sengen) og gi den en godbit for å sitte på sengen.

HVORDAN OPPNÅ PROGRESS

 1. Så snart du oppnår et “sitt” på hundesengen jevnlig kan du bruke en godbit for å guide hunden til å legge seg i stedet for å sitte på sengen. Bruk ordet “dekk” når de ligger i ønsket posisjon. Gi belønning fra siden av hunden i stedet for fra forsiden for å oppmuntre hunden til å forbli liggende på sengen.
 2. Etterhvert som hunden selvsikkert legger seg ned på sengen når du sier “dekk” kan du øke distansen mellom deg og sengen med et par steg når du sier denne kommandoen. Det eventuelle formålet er at du vil kunne gi denne kommandoen fra den motsatte siden av rommet og at hunden adlyder! Og som før, gå alltid tilbake til siden av hunden din ved slutten av øvelsen for å belønne ham/henne med en godbit for å ligge på sengen sin.

Så, der har du det: de 5 stegene som trengs for å lære hunden å “gå til sengs”! Over tid vil repetisjon av denne øvelsen sammen med dine klare kommandoer og belønninger som begge gis på rett tidspunkt hjelpe hunden din å forstå eksakt hva du ønsker at den skal gjøre.

Gi meg beskjed hvis du gir dette et forsøk!

Dogtor™ Adem
Topp Hundetrener og atferdsekspert fra Storbritannia
Eier av Dog-ease Training
www.dog-ease.co.uk

This entry was posted in Hunder


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *