Omlet Bloggen

Fem grunner til at undulater er flotte kjæledyr

En liten, blå undulat står på pinnen av tre inni fugleburet Geo med gullfarget netting og grønne planter i bakgrunnen.

Undulaten er verdens mest kjente flyvende kjæledyr. Når de første artene ble tatt med fra Australia til Europa på 1840-tallet slo de virkelig an med en gang! Grunnen til at de ble så populære er ikke vanskelig å se for dem som har tilbringt tid med disse flotte, små fuglene. De er papegøyer i reisestørrelse, og har deler flere trekk med sine større slektninger – smarte, fargerike og med den nesten magiske evnen til å lære seg menneskespråk… noen ganger!

1. Undulater krever ikke så mye

Undulater er enkle å ta vare på, og siden de er små fugler spiser de heller ikke så mye. Dietten deres er frøbasert, og så lenge du har en variert blanding uten tilsatte farger eller kjemikalier vil fuglene trives. De vil også elske ferske grønne blader og andre grønnsaker, men i små mengder.

Dette reflekterer dietten til fuglene i det fri i Australia. De samler seg i store flokker for å søke etter gressfrø. De fleste av disse er selvfølgelig ferske, og i fangenskap burde frøene også være så ferske som mulig.

I forhold til utstyr så vil et bra fuglebur og grunnleggende tilbehør være alt du trenger. Du kan gi dem enkle ting å leke med også, slik som ping-pong baller og bjeller. Begge er billige å kjøpe inn, og fuglene blir å kvitre av glede!

2. Undulater har fantastiske personligheter

Uansett hvor vakre kanarifugler eller finker er, så kan du ikke trene dem til å gjøre stortsett mer enn å sitte på fingeren din. Undulater, derimot, kan læres opp til mange ting, som å komme til hånden når du roper på dem, til å finne frem i tunneller, skateboarding og å flytte en ball rundt hindre.

Nøkkelen din disse ferdighetene ligger i å knytte et sterkt bånd til fuglen din. Det er mer enn å bare temme fuglen – det er et vennskap mellom menneske og fugl; en form for tilknytning du bare kan få med intelligente dyr. Undulater er selvfølgelig ikke alene om dette – hele papegøyefamilien er kjent for den grå hjernemassen sin. Men i en fugl så liten som undulaten, så skinner intelligensen virkelig gjennom.

3. Undulater kan snakke til deg!

Undulater snakker stortsett hele dagen, på forskjellige måter du snart kommer til å gjenkjenne. Ikke all ‘snakkingen’ består av gjenkjennelige ord – faktisk er det slik at mange, om ikke de fleste fugler aldri mestrer menneskelige ord. Men det betyr ikke noe. Det er utrolig gøy hvis fuglen din mestrer et par ord og uttrykk, men selv uten dem er lyden av undulatprat utrolig koselig.

Undulater av hunnkjønn prater mindre enn de av hannkjønn. Av de sistnevnte så plukker omtrent halvparten av dem opp menneskeord. De har større sjanse for å lære seg å prate hvis du starter i løpet av de første 9 månedene av livet deres. Noen krever mye tid og anstrengelse, mens andre ser ut til å suge til seg ord som en svamp. Pratingen foregår som oftest etter et godt måltid eller litt trening. Undulaten vil sette seg tilrette på favorittpinnen og begynne å kvitre litt. Den boblende, klikkende, plystre-snakkingen kan høres menneskelig ut selv når det ikke er noen menneskeord innblandet. Det er en herlig, avslappende bakgrunnslyd.

4. Undulater liker ikke veterinærer!

En lyseblå undulat som sitter på en pinne inni fugleburet sitt Geo fra Omlet, med grønne planter i bakgrunnen.

Med andre ord så er undulater generelt veldig friske og robuste fugler. Så fremst de har et supersunt kosthold og et rent miljø (buret deres burde friskes opp minst annenhver uke), så vil de ikke trenge å dra til veterinæren.

Undulater vil også gi tydelige tegn på at de føler seg uvel, de sjeldne gangene dette skjer. De vil stoppe å skravle slik som vanlig, sove på dagtid, og generelt se triste ut når de sitter på pinnen sin. Selvfølgelig så eksisterer potensielle sykdommer, slik som med ethvert kjæledyr. Gi dem en daglig, visuell sjekk – virker de glade og pratsomme slik som vanlig er alt ok. Er du usikker burde du kontakte en veterinær for sikkerhets skyld. Sjansen for at de har møtt fuglen din før er veldig liten!

5. Undulater kommer i utallige fargemønstre

Selv om det bare er tre grunnleggende fargekombinasjoner – grønn og gul, blå og hvit, eller en blanding av disse – så er variasjonen i mønsteret på fjærdrakten innenfor denne arten utrolig. I enkelte fugler dominerer det hvite, og det er innslag av andre farger som slår inn som blomster på snødekt gress. Andre fugler er mer pastell-farget, og noen kan fade til bare et lite hint av fargen. Så finnes det jo også helt gule undulater, helt hvite, fugler med mønstre i grått og svart, og selvfølgelig, de ‘tradisjonelle’ grønne og gule undulatene som ser helt like ut som sine australske forfedre.

Uansett hvilken undulat du skulle ta med hjem så er du garantert et kjæledyr med en utrolig sterk og herlig personlighet. Dette blir et langvarig vennskap, siden en frisk og godt fôret undulat kan leve i opptil 15 år. Nyt tiden deres sammen!

This entry was posted in Undulater


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *