Omlet Bloggen

Slik gjør du hønseavføringen om til gjødsel

Hønene våre gir oss underholdning, selskap og ferske egg – og masser av bæsj! Selv om å rengjøre Egluen kanskje ikke er den artigste delen av hønsehold, så kan hønseavføring gjøres om til det mange hageeiere ser på som ‘sort gull’, en av de mest ettertraktede gjødsel-typene på markedet – og du kan få det gratis!

Det er likevel enkelte ting å tenke på når det kommer til å få hønsegjødselen riktig. Les videre for å finne ut mer!

Alt kan brukes

Ulikt andre typer gjødsel er hønsegjødsel for kraftig å bruke rett i blomsterbedet eller grønnsakshagen. Det vil brenne røttene eller andre deler av plantene dine, og kan også inneholde skadelige bakterier som kan forårsake sykdom dersom de inntas. Dette er grunnen til at hønseavføringen må komposteres!

Du kan strø hønseavføringen over et jordbed på høsten og dekke det med tørre blader som vil råtne gjennom vinteren, men det beste du kan gjøre er å være tålmodig mens du lar det modnes på en separat plass.

Enten du rengjør hønsehuset ukentlig eller plukker opp hønseavføringen i Egluen din hver dag, så kan alt i hønsehuset legges i komposten, inkludert strøet. Har du strøet i komposten i tillegg så skaper det det korrekte forholdet av karbon (strø) og nitrogen (avføring) som kreves for å bryte ned plantemateriale og avfall. Siden avføringen til høns inneholder ekstremt mye nitrogen så må du nok legge i en større ratio av andre plantematerialer enn du ellers ville i et vanlig kompost-system. Tørkede blader fra hagen passer utmerket til dette.

Vi anbefaler å ha en lukket beholder for komposten din i stedet for en haug i hjørnet av hagen, siden sistnevnte kan tiltrekke seg gnagere og kjæledyr som ikke burde få i seg hønseavføring.

Et nærbilde av to sorte høns med røde kammer og hakeflapper som hakker etter insekter i det grønne gresset.Kompostering av hønseavføring

Bortsett fra karbon og nitrogen så vil kompost-systemet ditt trenge luft, fuktighet og varme. Dette kan enkelt ordnes: du trenger bare å vanne blandingen og vende den omtrent annenhver uke for å ‘lufte’ blandingen. Dette vil automatisk varme komposten, og plantematerialet brytes ned samtidig som uønskede bakterier blir brent bort i prosessen.

Hvis du ønsker å fremskynde prosessen kan du kjøpe et kompost-termometer hos en hagebutikk og holde et øye med temperaturen i midten av haugen. Den ideelle temperaturen er 50-65 grader Celcius (130-150 Fahrenheit), og dette burde opprettholdes i rundt 3 dager – etter dette må du vende blandingen og starte på nytt.

Dette er likevel ikke nødvendig – du kan la komposthaugen gjøre greia si, men husk å vend på den regelmessig. Hvor lang tid det tar avhenger av forholdene, men for å sørge for at alt er ordentlig kompostert burde du la det ligge i 9 måneder, og opptil et år.

Å bruke ‘svart gull’ i hagen

Så snart det er kompostert vil hønseavføringen gjøre gjødselet mer rikt på organisk materiale, og øke vannkapasiteten til gjødselet, i tillegg til å gi næringsstoffer til jorda. Det er også et flott næringsmiddel som gir plantene dine nitrogen, fosfor og kalium i større mengder enn andre typer gjødsel. Hønsegjødsel kan spres over grønnsakshagen eller blomsterbedet, eller jobbes inn i jorda. Du kan også ha en håndfull hønsegjødsel i vannkanna og la det blandes ut for å gi plantene dine en veldig næringsrik dusj.

Hvis du har kompostert avføringen ordentlig vil alle de skadelige bakteriene være borte, og det er liten sannsynlighet for at du blir syk. Skulle du likevel bekymre deg kan du sørge for å vaske grønnsakene dine grundig før du spiser dem, eller bruke hønsegjødselet på planter som ikke rører bakken, slik som mais, erter og tomater.

This entry was posted in Høns


One reply on “Slik gjør du hønseavføringen om til gjødsel”

Berit says:

Har fått hønsegjødsel som har ligget ute gjennom vinteren. Vil plantene tåle e æn neve eller blir det for sterkt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Popular Posts