Omlet Bloggen

Slik introduserer du nye høns til flokken

En hage omringet av hønsenetting slik at hønene får være mer frittgående, med en revesikker luftegård inni der hønsehuset befinner seg.

Mange av oss kjenner oss igjen. Man starter med et par høner, og tenker at man bare skal prøve det, men så snart du har innsett hvor flotte de gjør seg som kjæledyr og hvor deilige eggene de legger er, så tenker du raskt at det er på tide å utvide flokken og skaffe noen flere høner til hagen din.

Men å legge til nye høner til en eksisterende flokk er lettere sagt enn gjort, og det er viktig å vite hva du gjøre for å unngå hakking og mobbing, eller enda verre ting.

Nøkkelen til å introdusere nye høns er tid. Vær tålmodig, det tar kanskje litt tid før dine nye individer lever i harmoni med den eksisterende flokken din, men det er verdt det til slutt. Hver enkelt hønserase er alle forskjellige, og alle høner har forskjellige personligheter, så hvor bra dette går er avhengig av mange forskjellige faktorer. Her er noen nyttige ting du burde tenke på:

Ta de riktige avgjørelsene

Noen mener at å holde seg til samme hønserase er en god idé, men det er definitivt mulig å ha forskjellige hønseraser i lag. Hvis det er mulig, velg å legge til høns som er ca. like gamle og på lik størrelse som hønene du allerede har. Mindre, yngre høns blir lett et mål hvis de kommer inn i en flokk bestående av større høns, og nye yngre, sprekere høns kan forårsake stress for de eldre medlemmene av flokken din. Aldri legg til kyllinger til en gruppe før de er eldre og sterkere nok til å sloss tilbake dersom noen bestemmer seg for å mobbe dem.

I tillegg må du aldri introdusere en høne på egenhånd; hun blir garantert å mobbes i en allerede eksisterende ‘hakke-orden’. Desto flere høner du legger til, desto mer må hakke-ordenen endres på, og det vil bli lettere for gruppa å bestemme hvem som faktisk er mest dominant. Hvis mulig, introduser flere høns enn du allerede har – dette kan minimere mobbe-problemene, men det er en risky avgjørelse dersom du planlegger å utvide flokken din mer enn bare én gang!

Karantene

Det første steget i prosessen er å sette de nye hønene i karantene borte fra flokken for å sørge for at de ikke bærer på sykdommer eller parasitter. Gjør regelmessige helsesjekker på de nye hønene mens du holder dem separate, og behandle enhver sykdom du skulle komme over. Det kan også være verdt det å gi dem en ormebehandling og å støve dem inn i DE-pulver et par ganger bare for å være sikker på at de ikke tar med seg parasitter inn i hønsehuset ditt.

Ha de nye fuglene i karantene i minst én uke, helst lenger, eller til du er sikker på at de glade og friske.

Introduser dem sakte

Desverre så kan du ikke bare slippe de nye hønene inn til de gamle så snart du er sikker på at de er friske. I stedet må du la dem få bli kjent med hverandre. Ideelt sett gjøres dette ved å plassere de to gruppene nærme hverandre, nok til at de kan se og lukte på hverandre, men ikke nære nok til at de kan berøre hverandre. Forhåpentligvis vil de være nysgjerrige på den andre gruppa, men ikke føle at hjemmet deres blir invadert. Skilleveggene for Omlet Walk-in luftegården er perfekte for dette stadiet, siden det betyr at du kan dele opp luftegården og sakte introdusere de to gruppene.

Ha dette oppsettet stående i minst én uke. Det kan fremstå som at de har blitt vant til hverandre etter et par dager, men for høns er det stor forskjell på å bare se andre høns bak gjerdet, og det å faktisk dele et hønsehus og luftegård med dem. Vær tålmodig – da er det større sjanse for suksess.

Det store møtet

Når du tror det er på tide at de to gruppene får møte hverandre på ordentlig, så er det best å gjøre dette i et nytt, nøytralt område som hønene ikke allerede har markert som sitt eget, selv om det bare er et lite inngjerdet område i hagen.

Det er alltid best å la den gamle flokken komme til den nye, så slipp inn de nye før du lar de gamle hønene komme til. Dette er spesielt viktig dersom du foretar introduksjonen i flokkens nåværende luftegård: ikke slipp dem ut av luftegården før de nye hønene er komfortable i luftegården.

Forsøk å sette opp noen underholdende distraksjoner som kan rette oppmerksomheten deres bort fra møtet litt. Fyll en hakkeleke eller en Caddi med hønenes favoritter, så vil de forhåpentligvis være mer interessert i dette enn nykommerne.

En annen ting du kan prøve er å introdusere hønene på natterstid mens de sover i hønsehuset sitt. Åpne døren til Egluen og plasser de nye hønene inn sammen med dine gamle. Dette lar dem bli vant til nærheten og lukten til de nye hønene dine mens de er søvnige og sannsynligvis ikke har energi til å angripe dem. Dette har vist seg å fungere for enkelte, mens i andre tilfeller kan det føre til problemer, så det er opp til deg om du ønsker å prøve deg på dette. Sørg for at du er der på morgenen når hønene våkner for å se hvordan de reagerer på hverandre.

Som vi sa, så kan det ta lang tid før flokken går tilbake til å leve med hverandre i harmoni. Du må forberede deg på uenigheter og en del hakking, dette er en del av å utvikle hakke-ordningen. Det burde likevel roe seg i løpet av et par dager, kanskje en uke. Merker du at hønene blir alvorlig skadet eller suger blod må du gripe inn. Identifiser hoved-bølla og isoler henne en annen plass i et par dager alene. Det virker kanskje tøft, men det er det beste du kan gjøre for flokken din. Når du tar henne tilbake til flokken vil hun være for opptatt med å finne ut av den nye rangstigen at hun ikke vil ha tid til å mobbe.

This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *