Omlet Bloggen

Oppdag disse utrolige faktaene om hundehaler

Et nærbilde av bakdelen til en hund med gyldenbrun, stri pels og halen i været, omgitt av masse grønt gress.

? Hovedformålet med hundens hale er kommunikasjon, samt å spre personlig informasjon i form av feromoner. Hunder har analkjertler rett under halen som slipper ut dufter som kan plukkes opp av andre dyr. Når hunden logrer med halen så strammer musklene rundt hundens rumpe seg, noe som presser på disse kjertlene, og masse informasjon sendes ut. De viftende bevegelsene fra hundens hale kan også bidra til å spre duftene enda lengre.

? I en situasjon der hunden ønsker å være mer ‘low-key’ og ikke legges merke til, for eksempel når den er redd eller nølende, så vil den legge halen mellom beina for å minske at lukten deres spres.

? Hunder som har veldig små haler, eller ingen hale i det heletatt har begrensede muligheter for å bruke denne kroppsdelen til å kommunisere, og vil derfor måtte bruke andre kommunikasjonsmetoder. Ører kan for eksempel være veldig nyttige for å vise andre hunder hvem du er og hvordan du har det.

? Forskjellige halebevegelser står for forskjellige humør. Bittelitt logring i form av små bevegelser når hunden møter noen nye kan være et tegn på en forsiktig hilsen, mens bredere bevegelser er veldig vennlig og ikke-konkurrerende. En hund som gjør korte frem-og-tilbake bevegelser med halen høyt i været viser kanskje tegn på usikkerhet og vurdering av situasjonen og eventuelle farer.

? Valper logrer ikke med halen rett etter de er født. I stedet tilbringer de den første halvannen måneden med å spise og sove, og de har ikke særlig interesse for sine omgivelser. Men så snart de begynner å sosialisere etter rundt 49 dager, så begynner de å logre.

? Halen kan sees på som en forlengelse av ryggraden. Akkurat som ryggraden består halene av 5-20 ryggvirvler, separert av myke plater som gjør at de blir bevegelige. Ryggvirvlene er bredere ved basen av halen, og blir mindre utover mot haletuppen.

En grå og hvit terrier som sitter og ser på eieren sin som holder en brun kosebamse.

? Formen på halen hos bestemte hunder har blitt skapt gjennom selektiv oppdrett. Dachshundens lange, solide hale er for eksempel trodd til å være slik for å kunne trekke hundene ut av grevlinghull, Beagle-hunder har en hvit tupp for å være lettere å få øye på for jegerne, og labradorer har en såkalt ‘oter-hale’ som er tykk og rund, og fungerer som et slags ror når hunden svømmer.

? Hunder bruker ikke bare halene for å kommunisere – den er også nyttig for å holde balansen. Hvis du ser en utrolig rask hund løpe, som som en Greyhound eller en Whippet så kan du se at halen deres stikker ut helt rett bak dem. Den fungerer nemlig som en motvekt som hjelper hunden å aksellerere, bremse og svinge i et raskt tempo.

? I følge studier gjort på hundehaler så er det bevis for at retningen en hund logrer halen sin kan fortelle deg noe om følelsene dens. Positiv stimuli (mat eller å se eieren sin) fikk hunder til å starte å bevege halen mot høyre, mens negativ stimuli (f.eks. en trussel i form av en hund som ser aggressiv ut) får halen til å starte med å bevege seg til venstre.

This entry was posted in Hunder


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *