Det er ventetid pÄ grunn av hÞy etterspÞrsel. Se vÄr leveringsside for mer informasjon.

Omlet Bloggen

Oppdag disse utrolige faktaene om hundehaler

Et nĂŠrbilde av bakdelen til en hund med gyldenbrun, stri pels og halen i vĂŠret, omgitt av masse grĂžnt gress.

đŸ”č HovedformĂ„let med hundens hale er kommunikasjon, samt Ă„ spre personlig informasjon i form av feromoner. Hunder har analkjertler rett under halen som slipper ut dufter som kan plukkes opp av andre dyr. NĂ„r hunden logrer med halen sĂ„ strammer musklene rundt hundens rumpe seg, noe som presser pĂ„ disse kjertlene, og masse informasjon sendes ut. De viftende bevegelsene fra hundens hale kan ogsĂ„ bidra til Ă„ spre duftene enda lengre.

đŸ”č I en situasjon der hunden Ăžnsker Ă„ vĂŠre mer ‘low-key’ og ikke legges merke til, for eksempel nĂ„r den er redd eller nĂžlende, sĂ„ vil den legge halen mellom beina for Ă„ minske at lukten deres spres.

đŸ”č Hunder som har veldig smĂ„ haler, eller ingen hale i det heletatt har begrensede muligheter for Ă„ bruke denne kroppsdelen til Ă„ kommunisere, og vil derfor mĂ„tte bruke andre kommunikasjonsmetoder. Ører kan for eksempel vĂŠre veldig nyttige for Ă„ vise andre hunder hvem du er og hvordan du har det.

đŸ”č Forskjellige halebevegelser stĂ„r for forskjellige humĂžr. Bittelitt logring i form av smĂ„ bevegelser nĂ„r hunden mĂžter noen nye kan vĂŠre et tegn pĂ„ en forsiktig hilsen, mens bredere bevegelser er veldig vennlig og ikke-konkurrerende. En hund som gjĂžr korte frem-og-tilbake bevegelser med halen hĂžyt i vĂŠret viser kanskje tegn pĂ„ usikkerhet og vurdering av situasjonen og eventuelle farer.

đŸ”č Valper logrer ikke med halen rett etter de er fĂždt. I stedet tilbringer de den fĂžrste halvannen mĂ„neden med Ă„ spise og sove, og de har ikke sĂŠrlig interesse for sine omgivelser. Men sĂ„ snart de begynner Ă„ sosialisere etter rundt 49 dager, sĂ„ begynner de Ă„ logre.

đŸ”č Halen kan sees pĂ„ som en forlengelse av ryggraden. Akkurat som ryggraden bestĂ„r halene av 5-20 ryggvirvler, separert av myke plater som gjĂžr at de blir bevegelige. Ryggvirvlene er bredere ved basen av halen, og blir mindre utover mot haletuppen.

En grÄ og hvit terrier som sitter og ser pÄ eieren sin som holder en brun kosebamse.

đŸ”č Formen pĂ„ halen hos bestemte hunder har blitt skapt gjennom selektiv oppdrett. Dachshundens lange, solide hale er for eksempel trodd til Ă„ vĂŠre slik for Ă„ kunne trekke hundene ut av grevlinghull, Beagle-hunder har en hvit tupp for Ă„ vĂŠre lettere Ă„ fĂ„ Ăžye pĂ„ for jegerne, og labradorer har en sĂ„kalt ‘oter-hale’ som er tykk og rund, og fungerer som et slags ror nĂ„r hunden svĂžmmer.

đŸ”č Hunder bruker ikke bare halene for Ă„ kommunisere – den er ogsĂ„ nyttig for Ă„ holde balansen. Hvis du ser en utrolig rask hund lĂžpe, som som en Greyhound eller en Whippet sĂ„ kan du se at halen deres stikker ut helt rett bak dem. Den fungerer nemlig som en motvekt som hjelper hunden Ă„ aksellerere, bremse og svinge i et raskt tempo.

đŸ”č I fĂžlge studier gjort pĂ„ hundehaler sĂ„ er det bevis for at retningen en hund logrer halen sin kan fortelle deg noe om fĂžlelsene dens. Positiv stimuli (mat eller Ă„ se eieren sin) fikk hunder til Ă„ starte Ă„ bevege halen mot hĂžyre, mens negativ stimuli (f.eks. en trussel i form av en hund som ser aggressiv ut) fĂ„r halen til Ă„ starte med Ă„ bevege seg til venstre.

This entry was posted in Hunder


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *