Omlet Bloggen

Slik finner du høns for øyeblikket

En svart høne med rød kam og hakelapper som sitter på trappen ved siden av en blomsterpotte.

Vi har mottatt masser av spørsmål fra folk som er klare for å starte sitt eget eventyr av hønsehold. De vet hvor de skal få tak i det nye hønsehuset, luftegården, fôret og tilbehøret sitt (hint!), men de er usikre på hvordan de får tak i de nye kjæledyrene sine. Som i de fleste tilfeller i dagens samfunn, så er internett den beste plassen å starte!

En av de beste måtene å finne mennesker som selger høns er å google “kjøpe høner/kyllinger + byen eller fylket ditt”. Det er flere nettsider som lar folk poste annonser for høns, som Finn.no og Facebook marketplace, og du klarer kanskje også å finne nettsider og kontaktinformasjon for gårder eller mindre gårdsbruk som selger kyllinger eller høns. Mange av disse vil ikke drive med eggklekking for øyeblikket, så du må nok ringe et par før du finner noen som enda tar bestillinger.

Du vil også kunne finne hønseforumer og Facebook-grupper der entusiastiske hønseeiere diskuterer alt om høns, og der kan man ofte se folk som ønsker å selge- eller gi høns nye hjem.

Normalt sett er det alltid best å kontakte personen du ønsker å kjøpe høns fra, og ideelt sett besøke dem for å se hvilket oppsett de har og hva slags tilstander hønene lever i. Dette hjelper deg å velge en god oppdretter som behandler dyrene bra, slik at du vet at hønene dine vil ankomme deg både friske og sunne. Under Covid-19-situasjonen for øyeblikket er dette ikke noe vi anbefaler, men du kan fremdeles stille spørsmål via epost eller telefon, slik at du får en anelse om hvilket ekspertisenivå personen har.

Dersom du går gjennom med handelen, så må du sørge for å arrangere en overlevering som passer restriksjonene som er trygg for både deg og personen du kjøper hønene fra.

Her er noen gode søke-ord du kan bruke:

Høner til salgs

Enkelt, men effektivt. Hvis du bare vil ha høns og ikke bryr deg så om hvor gamle de er, rasen deres eller hvor mange egg de vil gi deg, så kan du bare søke etter høns til salgs pluss fylket du befinner deg i.

Unghøner til salgs

Unghøner er gamle nok at de akkurat har begynt å legge egg. Dette er et godt tidspunkt i hønas liv siden hun klarer å ta vare på seg selv, og gledelig vil flyttes på og introduseres til et nytt hjem. Tidspunktet for når de starter å legge egg varierer fra rase til rase og andre eksterne omstendigheter, men skjer normalt sett når hønene er ca. 6 måneder gamle. Det er verdt å notere seg at det normalt sett er ca. 6 måneder fra dette tidspunktet til høna er fullvoksen og legger egg ved full kapasitet.

Folk som selger høns i større antall klekker ofte kyllinger i flere runder, og vil ikke alltids ha høner som er klare for å dra samme uken som du kontakter dem. Det beste er å kontakte dem nå dersom du ønsker å hente hønene dine i mai, juni eller til og med juli.

Sjeldne/renrasede høns til salgs

En svart og en brun høne som ligger og slapper av trygt inni den utvidbare luftegården deres fra Omlet.

Disse hønene er paret fra show-høns. Hønene vil da ha blitt tatt godt vare på, og oppdretteren vil kunne mye om rasen og hønsehold generelt, så du vil kunne stille dem masser av spørsmål om fuglene.

Disse hønene er ofte litt dyrere enn hybrid-høns, men du vet hvertfall hva du får. Dette er spesielt nyttig hvis du har en idé om hvilken type høns du er ute etter. Les deg opp på noen hønseraser her (engelsk) og velg en du tror vil passe deg, behovene dine og hagen din.

Igjen så er det viktig å planlegge fremover i tid, gjerne mer når det kommer til sjeldnere hønseraser. Du må gjerne reservere hønene flere uker eller til og med måneder i forveien, avhengig av hvilken rase du er ute etter.

Sliter du med å finne noen som vil selge deg høns kan du alltid ta styringen og klekke egg selv hjemme.

Hvis du vil ta utfordringen og klarer å finne en god inkubator, så vil eggklekking være en veldig spennende opplevelse, og veldig lærerikt for barna i huset. Det må likevel nevnes at dette krever mer tid, anstrengelse og utstyr enn å bare motta fullvoksne høns, og du må være klar over at omtrent 50% av eggene som klekkes er av hannkjønn som ikke vil trives med å bo sammen. Har du en plan for hva du skal gjøre med disse?

Tror du at å klekke egg i en inkubator kanskje er for deg, så vil du finne fertiliserte egg på sider som Finn eller i hønsehold-forumer. Du burde også lese guiden vår til hvordan du klekker egg – denne finner du her.

This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *