Omlet Bloggen

Lær å lese kattens kroppsspråk

En blandingsraset, grå tabby-katt som ligger på ryggen med potene i været.

De nærmeste forfedrene til huskattene var ensomme villkatt-raser som ikke måtte, og i de fleste tilfeller ikke ønsket å vise hvordan de følte seg. Å vise svakhet kunne potensielt sett fremstille deg som et enkelt bytte for rovdyr eller andre, konkurrerende katter. Dette personlighetstrekket kan fremdeles sees i dagens katter; i de fleste tilfeller vil de forsøke å skjule følelsene sine.

Med dette sagt, så kommuniserer de jo selvfølgelig iblant – med andre kattedyr, og med oss. De bruker dufter og vokaliseringer, men også mange visuelle tegn i form av kroppsspråk.

Når du forsøker å analysere og forstå katten din sitt kroppsspråk er det viktig at du bruker konteksten av hele situasjonen i stedet for å bare se etter én ting. Sjekk omgivelsene og prøv å finn ut hvilke faktorer som kanskje påvirker katten din. Er det noe som kanskje gjør katten stresset, sint eller engstelig? Dette vil gjøre det enklere å forstå kattens (ikke alltid krystallklare) signaler.

Det er fem ting å fokusere på når du skal lese kroppsspråket til en katt. Øyne, ører, ansikt, kropp og hale!

ØYNE

 • Sakte blunking – Øyne som blunker sakte eller er halvlukkede indikerer at katten er veldig avslappet og føler at situasjonen ikke er truende. Forsøk å blunke tilbake på samme, sakte vis for å etterligne kattens atferd. Dette er en flott øvelse for å knytte sterkere bånd til katten din.
 • Utvidede pupiller – Tatt i betraktning at det ikke er ekstremt mørkt på rommet så kan store pupiller indikere at katten føler seg overrasket eller redd og engstelig. Normalt sett vil også øynene være vidåpne, og katten vil ikke blunke.
 • Små pupiller – Derimot, hvis pupillene er veldig små, så føler katten seg anspent, muligens på grensen til aggressiv.
 • Stirrende øyne – Hvis katten din låser øynene sine på noe eller noen, så kan det hende det er en utfordring. Er det deg katten stirrer på, så burde du ikke gå mot den!

ØRER

 • Pekende opp og litt fremover – En katt som er tilfreds og avslappet vil holde ørene sine rett opp og pekende fremover. Dette er ‘standard’-posisjonen på ørene, og de vil muligens flytte seg etterhvert som katten lytter etter kjente lyder i rommet.Et nærbilde av en grå og hvit katt med grønne øyne og hvite værhår.
 • Pekende rett opp – Dette er et tegn på en katt som er oppmerksom og klar. De har kanskje hørt en lyd de ønsker å utforske, men vil først lytte videre litt til.
 • Pekende i forskjellige retninger – Hvis ett øre er vendt til én side, og det andre peker bakover så er det muligheter for at katten er nervøs og forsøker å tolke situasjonen for å samle så mye informasjon som mulig.
 • Pekende bakover, liggende flatt mot hodet – Dette er et tegn på en irritert, sint og muligens aggressiv katt som er klar til å angripe. Det beste er å la den være i fred.

ANSIKT

 • En avslappet og glad katt vil ha værhårene sine pekende ut fra ansiktet. Mange katter har også et avslappet ansikt som kan minne litt om et smil.
 • En engstelig eller redd katt vil trekke værhårene sine bakover langs sidene av ansiktet for å ta opp så lite plass som mulig for å ikke fremstå som en trussel. Eller, hvis de er årvåkne, så vil værhårene peke fremover.
 • Står værhårene rett ut, bort fra ansiktet eller forover, så er det et tegn på at katten er sint. Han eller hun vil muligens vise tennene sine og hvese og/eller knurre.

KROPP

 • Den naturlige kroppsstillingen for en katt er avslappet og jevn, uten tegn til spenninger. Ligger de så vil kroppen være strekt ut eller krøllet sammen i en ball med potene lagt pent inn under kroppen. Hører du purring så er dette et tegn på at katten er tilfreds og avslappet.
 • En engstelig eller redd katt vil i de fleste tilfeller bare springe bort og gjemme seg vekk for det som skremmer dem, men hvis dette ikke er mulig vil de legge seg flatt mot gulvet med hodet hengende lavt.
 • En sint katt vil forsøke å få seg selv til å fremstå så stor som mulig, med pelsen stikkende opp til alle kanter, helt rette for- og bakbein og en bueformet rygg.
 • Det er verdt å bemerke seg at en katt som ligger på ryggen ikke alltid vil ha kos på magen. Akkurat som hunder så forsøker de å vise underkastelse, men vil i de fleste tilfeller bare være alene.

HALE

 • Står til vers – Dette er et tegn på en glad katt som ønsker oppmerksomhet og selskap. Halen kan også være avslappet, men den beveger seg sjeldent.
 • Holdt rett ned – Dette kan være et tegn på at katten er redd eller opprørt. En redd katt kan også holde halen sin under kroppen sin.
 • Logrende – en logrende hale betyr ikke det samme for katter som for hunder. Beveger halen seg raskt fra side til side betyr det at katten er irritert og ønsker å være alene. Derimot, hvis katten logrer sakte så forsøker den å få oversikt over situasjonen og bestemme seg for hva den skal gjøre. Den er kanskje litt bekymret, så hvis du kan må du gjerne betrygge ham eller henne.
 • Stor, buskete hale som står rett ut fra kroppen – Ikke nærm deg! Dette er en sint katt som forsøker å se så skummel ut som overhode mulig for potensielle trussler.

This entry was posted in Katter


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *