Omlet Bloggen

Ønsker du å ha høns og kaniner i lag? Disse tingene burde du tenke på!

En lysebrun, lodden kanin med ørene hengende rett ned, inni kaninburet sitt med en Caddi godbitholder fyllt med høy i bakgrunnen.

Kaniner og høner er to av nasjonens favorittkjæledyr, og selv om det er mange ting som skiller dem har de også mange likheter. Klarer du å legge tilrette for de forskjellige behovene de har, så kan de faktisk bo sammen i harmoni.

Både høner og kaniner er veldig sosiale dyr som elsker å tilbringe tid med andre – og det gjør ikke så mye at selskapet deres er av en annen art. De har også like behov når det kommer til plass, temperatur og oppmerksomhet. Bortsett fra det, så vil det å ha dem boende sammen være mer arealeffektivt for deg, siden du ikke trenger å lage til to boplasser og heller kan fokusere på å skape et større område i stedet.

Det er likevel enkelte ting du burde tenke over før du vurderer å ha høns og kaniner i lag – å bare plassere begge i en luftegård og håpe på det beste vil trolig ikke ende godt. Høns kan være på skjulte sykdommer som er symptomfrie, og kanskje gi dette videre til kaninene som blir ordentlig syke. Ikke bare nok med det; høner er redde for ting som beveger seg raskt (inkludert dyr), og å ha hurtige kaniner sprettende rundt beina deres vil muligens forårsake stress hvis de ikke er vant til det..

Det er ikke problemfritt å ha disse dyrene boende sammen, men det er definitivt mulig. Her er noen ting du burde tenke over:

  • Det er større sannsynlighet for at du oppnår suksess hvis du introduserer dyrene til hverandre når de er unge – oppdras de sammen vet de ikke hvordan livet ville vært uten hverandre. Start med å holde dem på hver sin side av et gjerde eller en luftegård, slik at de kan bli vant til hverandre (Omlets skillevegger for utendørs Walk-in luftegård passer perfekt til dette). Gå videre til å holde dem i samme luftegård – men denne burde være stor, slik at ingen av artene føler seg truet av den andre. Gjør deretter luftegården gradvis mindre, helt frem til de er i en luftegård av den størrelsen du har planlagt de skal være sammen i permanent.
  • Det kan hende at hønene forsøker å hakke på kaninene mens de venner seg til de raske bevegelsene. Dette skader ikke en fullvoksen kanin, og det vil stoppe etter et par dager – men du må aldri ha en babykanin sammen med en flokk av voksne høns, siden de er mye mer sårbare.
  • Gi begge artene en plass de kan trekke seg tilbake i. Høns og kaniner er begge nervøse og sårbare dyr som vil ha godt av å ha en egen plass de kan gå til når alt rundt dem blir for overveldende.
  • Dyrene har også forskjellige behov. Høns trenger vagler de kan stå å sove på gjennom natten, og kaninene vil trenge masse høy i huset sitt som de kan krølle seg opp i og spise på. Hold dette unna hønene for å unngå kontaminasjon. Du vil også måtte mate dem separat – hønene vil forsøke å spise alt mulig, og kaninfôr vil gjøre dem syke.
  • Kaniner er kjent for å være ganske renslige dyr – noe du sjeldent hører om høns. For å holde kaninene dine glade må du derfor rengjøre luftegården og buret og/eller hønsehuset oftere enn du ville ha måttet hvis du bare hadde høns. Kaninene vil ikke like å finne hønseavføring i hjemmet sitt!Her har eieren spikret sammen forskjellige pinner og planker for å lage en kreativ fôringsstasjon for hønene og kaninene sine, som koser seg på gresset ved siden av.
  • Sørg for at det er masser av plass til begge to. Å ha to arter på samme område er kanskje arealeffektivt, men du må sikre at luftegården er stor nok og fylt med leker og gjemmeplasser som kan underholde og betrygge kjæledyrene dine. Caddi godbitholder er en perfekt mat-relatert leke som passer utmerket for både kaniner og høns, og Zippi-husene er perfekt som en hule for en sliten kanin, eller som en utkikkspost for en nysgjerrig høne.
  • Planlegger du å ha høner og kaniner sammen så anbefaler vi definitivt å kastrere hannkaniner. Selv om han ikke bor med hunnkaniner så er ukastrerte hanner kjent for å gå på alt de kommer over, inkludert fjærkledde venner…
  • Det er aldri lurt å ha én enkelt kanin sammen med en hønseflokk, eller motsatt. Selv om de er en del av gruppen vil de føle seg ensom og stresset uten en venn av sin egen art.

This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *