Omlet Bloggen

6 hunderaser du kanskje aldri har hørt om

Azawakh

En Azawakh hund med lysebrun, veldig kort pels og hvitfarget underside, brystkasse og bein.

Hunderasen Azawakh stammer fra Saleh-området sør i Sahara, der den fremdeles brukes av nomadene for å gjete saueflokker og beskytte dem mot rovdyr og fiender. . Den har også tidligere blitt brukt til å jakte på gaseller og harer som befinner seg over de tørre ørkenslettene.

Azawakh-hunden er en veldig tynn og stor med lange bein, og musklene og beina kan tydelig skimtes gjennom den tynne, pelskledde huden.

Den er en lojal familiehund som har en tendens til å forme sterke bånd med eierne sine, og må vendes til å være aleine for å minimere risikoen for separasjonsangst. Rasen trenger å springe fritt, så du må sørge for at den kan gjøre dette i et trygt område. Jaktinstinktet kan være sterkt, men de er intelligente og relativt enkle å trene, så det er mulig å ta dem med ut på tur uten bånd.

Catahoula Leopard Dog

Et nærbilde av en Catahoula Leopard hund sett fra siden, med flekker i hvit, grå og svart.

Catahoula Leopard-hunden ble opprinnelig avlet opp i staten Louisiana, USA, og var hovedsakelig brukt til å jakte på storvilt, og seinere ble den også brukt til å jakte villsvin. Den brukes fremdeles som arbeidshund til diverse formål, inkludert gjeting, siden den er kjent for sin ‘agility’ (smidighet), intelligens og styrke.

Catahoula Leopard Dog er en mellomstor hund med kort pels som normalt sett kjennes igjen via de varierende kombinasjonene av pelsfarger og mønster, samt øyenfarger. Disse hundene gjør seg flotte som kjæledyr så lenge de får nok timulering. Det er også viktig å trene og sosialisere dem tidlig, siden de kan bli svært territoriale og overbeskyttende hvis dette ikke gjøres.

Kaukasisk Ovcharka / Kaukasisk gjeterhund

Et nærbilde av en kaukasisk gjeterhund/ovcharka sett fra siden. Hunden er stor av størrelse og har tykk, brun og svart pels, svart snute og brune øyne.

Som navnet foreslår stammer denne gigantiske hunderasen fra Kaukasia, et område mellom Svartehavet og Kaspihavet, der den ble brukt til å gjete husdyr.

Denne hunden er svært selvstendig, fryktløs og intelligent, og den kan bli veldig territorial og beskyttende. Derfor krever denne hunderasen en erfaren eier som kan gi dem konsekvent håndtering og passende sosialisering gjennom hele livet deres. Dette vil motvirke potensielt aggressiv atferd, spesielt mot andre hunder.

Kaukasiske ovcharkaer krever både mye fysisk og mental stimuli. Når den ikke jobber så liker hunden å sove hele dagen bort. Derfor er det viktig å forebygge overvekt ved å gå mange turer og leke apport-leker.

Schipperke

Et nærbilde av en Schipperke-hund med små, brune øyne og svart, tykk, myk pels.

Schipperke betyr ‘liten gjetehund’ på flamsk, som er der hunderasen først ble sett. Den har også forhistorie som vakthund og rottefanger på de nederlandske og belgiske kanalbåtene. I dag er Schipperke hovedsakelig brukt som kjæledyr, men den fungerer også utmerket til vakthund, siden du tvilsomt vil finne en mer loyal følgesvenn.

Schipperke-hunden ble avlet opp til å være en arbeidshund, og den vil derfor trenge mye stimuli og aktivitet for å forhindre destruktiv oppførsel. Dette er heldigvis relativt lett siden de er fornøyde med nesten alt så lenge de får tilbringe tid med eieren sin!

Berger Picard

En Berger Picard avbildet sittende på en blomstereng, med lang, lys pels og ørene pekende rett opp.

Rasen Berger Picard er lett å gjenkjenne med sine store, spisse ører, stripete pelsdrakt og den krokformede halen. Navnet kommer fra rasens hjemsteds-region Picardy, Frankrike, og den er en av de eldste franske gjeterhunderasene.

De er ekstremt aktive hunder som vil være den perfekte følgesvennen for mennesker som elsker lange løpeturer og fjellturer, sport og mental stimuli i form av lydighetstrening. Hvis du bare kan gi hunden din en kort gåtur rundt kvartalet passer nok ikke Berger Picard for deg!

Rasen ble annerkjent i 1925, men hadde nesten forsvunnet etter verdenskrigene. Entusiaster gjenskapte en sterk avlsbestand, men den er fremdeles sjelden.

Pumi

Et nærbilde av en Pumi hund med grå, krøllete pels, svart snute og ørene pekende til hver side.

Hunderasen Pumi er resultatet av selektiv oppdrett av den kjente ungarske komondor gjeterhunden, Puli, samt franske og tyske gjeterhunder og terriere. Dette har gitt hunden dens livlige, intelligente og aktive temperament.

Pumier elsker å jobbe, men også å slappe av med familien sin. Den er generelt en glad hunderase som passer godt som kjæledyr for en aktiv familie som kan holde hunden opptatt på dagtid og drukne den i kjærlighet og kos på sofaen på kveldstid.

Den krøllete, normalt grå eller sorte pelsen krever litt jobb, men den røyter ikke spesielt mye.

This entry was posted in Hunder


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Popular Posts