Omlet Bloggen

Hva er galt med høna mi?

En grønn og flott hage med gjerde i bakgrunnenn, tulipaner i forgrunnen, og en hvit høne som går over det grønne gresset midt i bildet.

Hvis du har høns vet du nok allerede hvordan en frisk, sunn og glad høne skal se ut. Om noe er annerledes er det et tegn på at alt ikke står bra til i hønsehuset.

Det vanligste problemet er ikke sykdommer eller parasitter, men stress. Hvis hønsehuset er overpopulert, skittent eller for varmt, eller dersom hønene føler seg trakasserte vil de bli stresset opp. Symptomene inkluderer at de begynner å spise egg, vise aggressjon mot naboene sine, løs avføring, slapphet, og at eggproduksjonen deres stopper.

Årsaken burde være svært tydelig så snart du slutter å prøve å se etter en. For mange fugler i ett hus? Ingen skygge fra direkte sollys? Ingen plass til å mosjonere? Ikke noe annet å gå på enn våt gjørme? Disse tingene kan enkelt endres på ved å endre på miljøet hønene bor i, ved å for eksempel utvide luftegården og å skaffe et større hønsehus. Ta en titt på dietten til hønene også – gir du dem bra hønsefôr som er tilsatt vitaminer og mineraler, i tillegg til litt grønnsaker daglig? Dårlig kosthold er en inngangsport til andre helseproblemer, siden det svekker fuglenes immunsystem.

Smittsom bronkitt – den mest vanlige sykdommen hos høns

Høner kan få en rekke forskjellige sykdommer, men heldigvis er de fleste av dem lite utbredt. Anekdotiske bevis viser at smittsom bronkitt er den ene sykdommer folk som holder høns i hagen kommer til å møte på.

Høns som lider av denne sykdommen vil ha en stille, raspende, hvesende hoste, nys eller snork. De første tegnene på dette problemet er vanligvis mindre appetitt. Etterhvert som sykdommen utvikler seg vil høna få ‘rennende nese’, og muligens vil den ha væske rennende fra neseborene og øynene.

Bronkitt er forårsaket av et luftbårent virus, og den beste behandlingen er vaksinering av flokken. Alle fugler som er infisert av viruset burde isoleres og holdes på en tørr og varm plass, samt øke mengden grønnsaker i dietten sin. Noen vil dø, men de fleste overlever.

Bemerk: symptomene beskrevet her er også assosiert med andre sykdommer, inkludert smittsom bihulebetennelse, Newcastle disease, og de dødelige aspergillose, pullorum og fugleinfluensa. Omlets guide til høns (engelsk) har mer informasjon.

Bumblefoot – den vanligste skaden hos høns

Et bein eller en fot som har blitt infisert kan resultere i bumblefoot. Såret vil ikke alltid være synlig, men det tydligste tegnet er halting, eller en tendens til å stå lenge på et bein mens de andre hønene skraper og hakker etter mat.

Etter et par dager vil beinet bli oppsvulmet, og du må handle raskt. Det beste er å ta med fuglen til veterinæren, siden såret vil trenge nøye rengjøring, og en liten operasjon må muligens til dersom problemet er svært alvorlig. Ubehandlede høns kan dø.

Ikke all halting er forårsaket av bumblefoot. Høner lander noen ganger på en klein måte etter hønsevarianten av å fly – brukne tær og bein er svært vanlig, og da vil høna trenge en skinne. Er det ikke et synlig sår på overflaten er det mest sannsynlig ikke bumblefoot.

Så, sørg for å se etter halting – det er første tegn på at ting ikke står bra til.

Vanlig hønsemidd

Hønseparasitter er vanlige, men normalt sett ikke livstruende. Midd er vanligst, og det finnes forskjellige arter av dem.

Rødmidd, eller rød hønsemidd – Disse bandittene gjemmer seg i hønsehuset, i hjørner, under vagler og andre plasser. Antimidd-pulver og væsker kan brukes på hønsehuset, og ved å holde alt superhygienisk hele tiden vil forhindre de små blodsugerne i å dukke opp.

Northern Fowl Mite – disse er litt større en rød hønsemidd, og lever på fugler i stedet for å bare sette seg på dem når de trenger en matbit. Midler mot disse er tilgjengelige på markedet, og må påføres selve fuglen.

Scaly Leg Mite – denne varianten gjør at hønas bein blir grove, såre og trasige. Antibakterielle scaly-leg behandlinger er den eneste måten man kan takle problemet; men å gni beina til høna inn i vaselin kan minimere smertene.

Depluming Mite – denne midden graver seg inn i skaftet på fjærene, noe som forårsaker oppsvulming og produksjon av væske, noe som middene lever på. Hønene vil begynne å plukke ut sine egne fjær for å bli kvitt ubehaget. Middene sprer seg raskt, så hele flokken og hønsehuset må behandles.

Det beste du gjør er å handle raskt for å håndtere disse skadedyrene. Hver morgen burde du gjøre en rask, visuell helsesjekk av hønene. De følgende tegnene burde være et varselsignal:

  • Skitne eller bustete fjær
  • Kroket holdning
  • Slapphet
  • Spor av parasitter
  • Unormal avføring
  • Nysing, hvesing eller hosting
  • Ingen appetitt
  • Ingen egg

Bekymrer du deg kan du sjekke ut Omlets guide for hønens helse (engelsk), samt ringe veterinæren din for å få råd.

This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *