Omlet Bloggen

Fire enkle triks du kan lære undulaten din

Grunnmuren for alle undulat-triks er tillit, og nøkkelen til suksess er godbiter! Så snart du har håndtemmet undulaten din og den kan sitte på fingeren din utenfor buret sitt, så kan du ta steget videre og introdusere noen gøyale utfordringer. Sørg for at du har en hirse-kvist eller kjæledyrets favoritt-grønnsak tilgjengelig!

Stige og sklie

For dette trenger du en liten hevet plattform med en stige som lener seg på den ene siden, og en sklie på den andre siden.

’Stige’-delen av trikset er enkelt: plasser undulaten på bunnen av stigen og tilby godbiten på toppen. Etterhvert som fuglen klatrer i stigen bruker du en kommando, f.eks. ‘Opp stigen!’. Etter en stund vil du kunne plassere fuglen lengre unna bunnen av stigen.

For ‘sklie’-delen av trikset vil fuglen skli ned sklia, og igjen er hirsen eller en annen godbit nøkkelen til suksess. Legg godbiten i bunnen av stigen, og vær tålmodig. Det er svært sannsynlig at fuglen (siden den er så smart) heller flyr til godbiten i stedet for å bruke sklia. Skjer dette gjemmer du godbiten, og starter på nytt.

Undulaten vil snart forstå at sklien er nøkkelen til godbiten. Så snart fuglen er på sklia sier du noe lignende ‘Skli ned!’. Du kan også forlenge stigen og sklia, dersom du ønsker dette.

Undulat-fotball

Hvis du legger en tennisball i buret til fuglen din vil den snart begynne å leke med den, i form av å ‘drible’ den med nebbet sitt. Utenfor buret kan dette bli til en menneske-mot-fugl fotball-lek. Rull ballen forsiktig mot fuglen, så vil den instinktivt ‘redde’ ballen. Legger du til et mål vil fuglen din plutselig bli til en fugle-keeper.

Sett opp et annet mål én meter unna fuglen, og se om undulaten klarer å score et mål med nebbet sitt. Så snart ballen er mellom målstolpene kan du si ‘mål!’, og gi fuglen en godbit. Fuglen vil etterhvert begynne å jobbe med sine nebb-drible-ferdigheter for å få tak i godbitene som følger med å få mål!

Den store flukten

Målet med dette trikset er å få undulaten din til å lage seg en liten tunnel. Den lager ikke en tunnel for å komme seg fri, bare for å få seg en deilig godbit!

Start med en bit papp med et stort hull, eller en stor ring av plast. Rop på fuglen, og tilby en godbit på andre siden av hullet. Når fuglen går gjennom hullet sier du en kommando – for eksempel, ‘tunnel!’. Så snart trikset begynner å gå skikkelig bra kan du bytte ut hullet med små plast- eller papprør, med et mindre hull/tunnel etterhvert. Eventuelt vil du kunne kalle på undulaten din og be ham/henne om å gjennomføre sin store flukt gjennom noe med tykkelsen og lengden til en kjøkkenpapir-rull.

Apport

Dette trikset tar litt tid å mestre, men undulatens intelligens vinner tilslutt. Målet her er å lære fuglen din å plukke opp et objekt, ta det til deg og slippe det i hånda di.

Start med å få undulaten til å sitte på hånda di, og tilby en skinnende ting, slik som en knapp eller en binders. Når undulaten tar den sier du ‘Apport!’, og når den slipper objektet sier du ‘Slipp!’, og dersom det lander i hånda di gir du kjæledyret ditt en godbit.

Når dere mestrer dette legger du objektet unna hånda di og sier ‘Apport!’ når fuglen plukker det opp. Flytt hånden din nærmere, klar for å ta imot objektet når det faller. Over tid vil dette utvikle seg til en rutine der fuglen plukker opp et objekt og kommer tilbake med det og legger det i hånda di for å få en godbit.

Det alle disse triksene har til felles er at undulaten din vil elske å gjøre dem. Ønsker de ikke å gjøre triksene, så vil de bare ikke. Det betyr at det ikke er noe press eller tvang om at fuglen skal gjøre triksene. Det er bare moro for både kjæledyr og eier. Tillit og godbiter – det er nøkkelen!

This entry was posted in Undulater


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *