Omlet Bloggen

Alt du trenger å vite om å ha haner

En brun hane med rød hanekam og hakelapper som følger med høneflokken sin som går rundt på gresset.

De fleste hønseeiere begrenser kjæledyrholdet sitt til høner og egg. Haner er simpelthen ikke på ønskelista deres. Haner er tross alt territoriale, villige til å forsvare hønseflokken sin, og kjent for å være ekstremt høylytte tidlig på morgenen.

Men de er også vakre fugler, og dersom du tenker på å klekke dine egne egg, så vil hønene dine definitivt ha behovet for oppmerksomheten en hane vil gi dem.

Det er flere kykkeli-do’s og kykkeli-don’ts du må tenke på dersom du vurderer å ta inn en hane i flokken din.

Først tar vi de positive sidene…

Haner ser utrolig majestetiske ut når de sprader over territoriet sitt. De svære hanekammene og hakelappene deres rister som gelé, de stive halefjærene og ‘manen’ på de tydelige nakkefjærene er elegante og skiller dem ut, og holdningen deres minner om noen som ankommer dansegulvet for å vise frem noen fete dansetrinn.

Men det er ikke bare en skjønnhetssak. Haner holder alltid et øye oppe for potensielle farer, og vil sloss mot enhver inntrenger de tror de klarer å ta. Fuglen er ikke dum nok til å begynne å angripe katter eller hunder, men vil gjøre det tydelig for dem at de ikke er velkommen via kroppsspråk og varslende kakling. Dette gir hønene tid til å flykte, og hanen vil følge etter dersom situasjonen virker for farlig.

En hane vil bringe harmoni til enhver hønseflokk, og sørge for at ingen av fuglene mobbes og at alt holdes i orden – likt en observerende, snill gjeterhund.

Ønsker du å klekke kyllinger så er det naturlig å skulle ha en hane. Fertiliserte egg kan fremdeles spises, så fremst du tar inn eggene på en daglig basis. Alle fertiliserte egg som tas vekk fra varmen til en verpende høne vil ikke utvikles til kyllinger.

Et nærbilde av en gyldenbrun hane sett forfra som ser rett inn i kameraet.…og hva med de negative sidene?

Bor du i en by eller en landsby, så kan lyd bli et problem for naboene. Derfor er det mange plasser i USA som har regler mot å holde haner. Men dersom vedtektene ikke har regler mot å holde haner, så vil loven nok være på din side. Men hva med de irriterte naboene dine?

Ironien er at de som har haner – og mange andre – elsker lyden av den tidlige kaklingen på morgenen. Jeg, forfatteren av denne artikkelen, løfter hånden min for dette, og innrømmer at jeg elsker ‘kykkeliky’et fra haner ved morgengry – og jeg bor i en landsby med et halvt dusin haner som kakler og galer ved soloppgang. Det er en mye mer komfortabel lyd, sammenlignet med bilmotorer og slamrende dører der folk forbereder seg til arbeidsdagen sin. Hvis folk kan leve med veistøy, tog- og flytrafikk, så kan de nok vende seg til lyden av en hane som kakler litt om morgenen?

Trist nok så kan en galende hane være grunnmuren til mange argumenter og uenigheter. Så, hvis du har naboer i nærheten er det en ting du ikke kan ignorere. Start med å prate med alle de som bor nært nok til å høre hanen gale, og hør hva de tenker om dette. Du vet aldri – kanskje de blir spente på tanken om å ha en ny alarmklokke!

Det finnes også metoder man kan holde haner stille frem til alle har stått opp. Enkelte sverger ved hane-halsbånd, en type Velcro-strips som minsker lufttilgangen til hanens stemmeboks. Disse skader ikke fuglen eller hindrer dem fra å puste, men de transformerer den høylytte KYKKE-LI-KYYY! til mye stillere klukkelyder. Har du en stor hane kan det også hjelpe å ha et hønsehus som har et lavt tak. Haner er avhengige av å strekke på nakken for å kunne gale, og dersom taket ikke er høyt nok for at fuglen kan strekke halsen sin fullt ut må hanen vente til du slipper ham ut.

Med dette sagt så er det verdt å merke seg at haner galer naturlig, og dersom du (eller naboene dine) ikke klarer tanken på å vekkes ved morgengry er det bedre å bare holde seg til høner.

Hanen er ikke bare hønsegårdens variant av gjeterhundene, den er en vakthund også. Dette er denne årvåkenheten du kan forvente av en fugl som en gang ble erklært som messias av solguden. Og det er et vakkert bilde – hanen galer ikke for å irritere noen, men for å kunngjøre den livnærende solens ankomst. Hvem kan si nei til det?

This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *