Omlet Bloggen

Hvorfor frisk luft er bra for katter

En svart og hvit, korthåret katt som står på en utkikkspost og ser utover byen i sin balkonggård for katter.

Ser du en katt snike seg rundt i gresset eller bare slappe av i solsteiken, så skjønner du at de elsker å være utendørs. Bor du på landet så er det ikke et problem å la katten velge fritt mellom å være ute og inne. I byen derimot, så kan det hende at man ikke er like rolig til sinns ved tanken på at katten skulle sove én natt ute på gata.

Bykatter har faktisk kortere gjennomsnittlig levealder enn katter som bor på landet. Dette er ikke grunnet fordelene ved å innta frisk luft – derimot heller grunnet alle de alt for tidlige dødsfallene i kattepopulasjonen forårsaket av trafikkulykker. Derfor risikerer katter som bor i byen å bruke opp de 9 livene sine langt før landskattene.

Hvorfor liker katter å være utendørs?

Liker du å være ute i sola, og nyte den friske luften i lungene og den svale brisen i ansiktet? Katter er helt like. Akkurat som deg, så får de en følelse av euforia av å være utenfor de fire, kjedelige veggene i huset. De stimuleres av bevegelser, lyder og lukter, og selv den mest beskjedne hagen byr på masser av dette. Katter vil utforske alt verden har å by på, noe som gir dem både mental og fysisk stimuli – en kombinasjon som resulterer i en glad og sunn katt.

Forskning har vist at enkelte lyder er spesielt stimulerende for katter – dette inkluderer pipelyder fra gnagere og fuglekvitter. De finner disse lydene tilfredsstillende og engasjerende på et instinktivt nivå, og alle dyr har et behov for å holde instinktene sine tilfreds.

Hvis katter får muligheten vil de utnytte enhver mulighet de har i et liv der de har tilgang på frisk luft – ikke bare nærområdet, men resten av nabolaget – de kan faktisk opprettholde et territorium med radius på 1.6 km fra hjemmet sitt. De vil forme forskjellige typer forhold i dette området, noen vennlige og noen fiendtlige, men de er alle en del av det berikende livet av å være en utekatt.

Dette betyr at det er svært stressavlastende å kunne være utendørs, og katten får mange av de tingene den trenger for å holde seg årvåken og tilfreds, i tillegg til muligheten til å slappe av i sitt naturlige habitat.

Men eiere som ønsker å holde kjæledyrene sine innendørs trenger ikke å kjenne på en skyldfølelse for at katten deres ikke får oppleve dette. Det finnes nemlig en måte de kan tilby katten deres alt utelivet måtte by på, og alle fordelene som følger med.

En tricolor/tricolour katt som sitter på terassen med potene under brystet og halen tett liggende inntil kroppen.Slik bringer du utelivet inn

Rase – og derfor personlighet – spiller en stor rolle for kattens tilfredshet. Enkelte raser – som burmeser, siameser, korat, oriental og abyssiner – er like avhengig av livet utendørs som en pianist er avhengig av et piano, og de vil være langt fra glade hvis de ikke har tilgang til naturen. Andre raser – som perser, russisk blå og ragdoll – ser ut til å ha blitt avlet opp til å foretrekke et liv på sofaen, og savner ikke å være ute noe særlig. De fleste blandingsraser foretrekker en blanding av begge delene, så dersom katten din skal være en innekatt er det viktig at du gjør huset litt mer ‘vilt’.

Gir du katten stimuli i form av lek og leker, inkludert de fylt med kattemynte, så er du bare halvveis der. Du burde også åpne vinduene slik at den friske luften og lydene utendørs slipper inn, uten at katten slipper ut. Åpner du døra til hagen og lukker dørene inne sørger du for at luften sirkulerer.

Dersom du har plass til det er en luftegård/innhegning en flott løsning. Denne kan kobles til huset i form av en kattedør, og vil tillate katten din å være så mye utendørs som den måtte ønske. Dersom luftegården ikke er festet til huset kan du la katten tilbringe tid i luftegården sin mens du selv også er ute i hagen. Og hvis du starter tidlig kan du til og med lære katten din å gå i bånd. Dette krever nøye planlegging, siden det er viktig å unngå hunder når dere er ute å går tur!

Selv om du bor i en leilighet så er det mulig å tilby katten din frisk luft, dersom du har en balkong. Omlets Balkong-luftegård til katt passer de fleste verandaer, og vil gi katten din en trygg plass å være for å kjenne vinden blåse gjennom pelsen.

Hovedpoenget med denne artikkelen er at katter trenger frisk luft, og at det er mange viktige aspekter bak dette. Men samtidig så kan bykatter som trives med et liv på sofaen også nyte den moroa og stimuleringen de ville fått ute innendørs.

This entry was posted in Katter


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Popular Posts