Omlet Bloggen

Visste du dette om kattens hale?

Kattens signaturbevegelse er den pyntelige gangen deres med halen pekende rett opp. Interessant nok er det ingen andre kattedyr som går på denne måten, og det er uvisst når katter holdt som kjæledyr begynte å gå på denne måten.

Huskattens forfader, den afrikanske villkatten, ble kjent med mennesker for mer enn 10 000 år siden. Det var nok heller villkatten som adopterte oss og ikke motsatt, siden de fikk bedre tilgang på mat – aka gnagerne som forsøkte å spise opp kornlagrene våre. Det virker ganske sikkert at pusesnylterne adopterte kroppsspråket deres – inkludert halene – bare for å tilfredsstille oss og sikre plassen sin på sofaene våre.

De følgende kattehale-fakta vil gi deg alt du måtte ønske å vite om denne sveipende kroppsdelen.

1 – Balanserende akt

Katter har utrolige balanseferdigheter. Halen deres spiller en stor rolle innenfor dette feltet, og fungerer som en motvekt når pus ‘går på line’ på smale vegger og kanter. Halen hjelper også katten med å løpe og bytte retning med ekstrem hurtighet. Neste gang du får sjansen, følg med mens katten din løper og svinger – skulle et menneske forsøke seg på det samme i lik hastighet ville de rett og slett falt.

2 – Haler kan prate

Katter kommuniserer med halene sine, og sender ut subtile signaler. Det mest kjente signalet er den helt rette halen – tegnet på at katten er glad. Når katten er ekstremt glad, kan kattehalen dirre litt på tuppen. Dette må ikke forveksles med rykningene i halen til en katt som hviler – dette er språket til en irritert katt. Så snart katten er på beina og katten svinger halen fra side til side, så har hun gått fra å være irritert til illsint. Pass på!

3 – La oss jakte

Når katter forfølger byttedyr har de en tendens til å holde halene sine lavt og i ro, men den rykker og napper gjerne litt i ekstase og spenning så snart katten er klar til å angripe. Er jakten ikke suksessfull vil halen rykke til i frustrasjon.

4 – Ingen hale? Intet problem

Noen raser, inkludert manx-rasen, er født uten haler grunnet et dominant gen. Likevel burde to haleløse manx-katter aldri parre seg, fordi kombinasjonen av de to dominante genene vil gi kattungene alvorlige helseproblemer. Den krøllete halen hos kurilsk bobtail-kattene kommer ikke med de potensielle helseproblemene som genene hos manx. Både manx og bobtail ser ut til å ha mestret balanseevnene sine uten en klassisk kattehale.

5 – Hva skjer hvis katten mister halen sin da?

En katt som har mistet halen i en ulykke eller skadet den i en dør eller trafikkulykke er definitivt handicappet. Den vil ikke ha like god balanse som tidligere, eller kunne sende ut de dirrende halebevegelsene. Den kan fremdeles ha et lykkelig liv, da – eierne må bare følge med på resten av kroppsspråket til katten for å lese den.

6 – Litt anatomi

Kattenes haler har mellom 19 og 23 ryggvirvler, avhengig av rasen (men vi teller ikke med manx-kattene nå!). Dette står for ca 10% av det totale antallet bein i kroppene deres. Disse virvlene gjør at halen er fleksibel og kan bøyes slik den gjør, med litt hjelp fra komplekse muskler, sener og leddbånd.

7 – Tegn på sykdommer

Dersom katten din føler seg uvel vil dette vanligvis reflekteres i halen deres. Den holdes ikke rett opp, og dirrer i spenning slik som før. Hvis du merker at oppførselen til kattehalen endrer seg kan du tolke det som at det er på tide med en helsesjekk. Noen katter er utsatt for dermatitt, som noen ganger forårsakes av lopper. Dette gjenkjennes av betente områder i nærheten av der halen og kattens bakdel møtes. Hormonelle problemer kan også resultere i betennelse i halen.

8 – Gå med hake… halen rettet opp

Kattens evne til å gå med halen pekende rett opp er faktisk unikt, og sees bare hos huskatter. Alle andre medlemmer av kattefamilien går med halen hengende nedover, horisontalt eller gjemt trygt mellom beina.

9 – Tail End

Katter hever halene sine for å fortelle oss at de er glade og avslappede, men blant andre katter er en rett hale en invitasjon til å komme å undersøke dem – andre katter lukter på katter som har halene sine i været.

Mange tror at purring bare er noe katter fant på for vår del – og kanskje den rette halen også er en av grunnene til at de vant en plass i hjertene og hjemmene våre.

This entry was posted in Katter


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *