Omlet Bloggen

Hva betyr det at en høne er verpesyk, og hvordan stopper jeg det?

De fleste høner legger egg uten problemer. De lager kanskje litt lyd for å annonsere at egget deres blir/ble lagt, men vil straks returnere til det daglige livet bestående av å utforske verden og å skrape etter mat. Enkelte høns derimot, kan være mer humørsyke. Verpesyke, for å være mer presis.

Når en høne er verpesyk sitter hun på eggene sine med intensjonen om å bli sittende frem til det har klekket – uansett om egget er befruktet eller ikke. Dette er svært praktisk dersom du planlegger å klekke kyllinger, men kan ellers være et problem.

Årsaken til at høna er verpesyk kan knyttes til kroppsvarme og morsinstinkter. Høner som er tett samlet i et varmt hønsehus kan bli så varme at de tror at “jeg skal klekke et egg!”. Enkelte raser virker mer utsatte for å bli verpesyke enn andre, deriblant spesielt silkehønene og kochin hønene.

Tegn på at høna er verpesyk

Verpesyke høner bytter personlighet. Det tydeligste tegnet er at hun nekter å forlate redekassen. Hun vil forbli sittende der frem til egget skal klekke, selv om dommedagen skulle komme før den tid. Denne malplasserte dedikasjonen gjør henne også svært gretten, og sannsynligheten for at hun hakker eller klukker aggressivt når du forsøker å flytte henne er stor.

Når du faktisk klarer å dra henne ut av redekassen blir hun bare å gå tilbake dit igjen og gjenoppta rugingen. Så snart hun føler seg vel etablert i sin nye rolle som mor vil hun fluffe opp fjærene sine og plukke ut sine egne fjær på brystkassen for å gjøre redet mykere og varmere.

Hvordan får man en verpesyk høne til å slutte med dette?

Syn kan være misledende. Høna fremstår kanskje som at den har planlagt å sitte i redekassen for alltid, men normalt sett vil hun bare holde på slik i opptil tre uker. Dette er tiden det tar for et hønseegg å klekke. Dette betyr – dersom plassen tillater det – at du kan la henne holde på i 21 dager. Etter dette vil humøret forbedres, og hun returnerer til normalt.

Nå som dette er sagt må du sørge for at høna får mat og drikke gjennom denne tiden. Det kan involvere å fjerne henne fra redekassen med makt og å stenge den av frem til hun har fått i seg noen forfriskninger. Unngå å bli hakket på ved å ha på solide hansker når du flytter henne.

Å dyppe hønas bakdel i kaldt vann er en vanlig metode for å få slutt på verpesykheten. Igjen, denne tilstanden kan knyttes til kroppsvarme, så en rask nedkjøling av rumpa gjør vanligvis jobben. Metoden er lite diskré – du tar høna og dypper den nedre halvdelen av kroppen hennes i vannet i ti sekunder.

En annen, lignende behandling er å legge en pakke frosne erter eller lignende under høna i redekassen. Knuste isbiter fungerer også. Dette gjør at høna kjøles ned, og at rugingen i redekassen blir for ukomfortabelt til å fortsette med.

Noen ganger kan en enkel hindring, slik som en blomsterpotte eller noen mursteiner gjøre jobben. Hvis høna ikke får tilgang til rugekassen kan hun ikke sitte der å ruge.

Noen hønseeiere bruker en såkalt ‘verpeinnhegning’ for å bryte denne atferden. Dette er et nettingbur som høna plasseres i, sammen med mat og vann. Nettingen er litt ukomfortabel, og vil hjelpe henne å kjøle seg ned. Etter tre dager vil denne skånsomme innesperringen normalt sett få slutt på verpingen. Tegnene på at høna ikke er verpesyk lenger er ganske tydelige – høna vil slutte å fluffe opp fjærene og plukke ut brystfjærene sine og gå rundt omkring i buret i stedet for å sitte og ruge.

Men igjen så kan du kjøpe noen fertiliserte egg og la høna få holde på. Ønsker du kyllinger er dette definitivt den enkleste og mest naturlige måten å produsere dem på – under den myke magen til en verpesyk høne.

This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *