Omlet Bloggen

Hva er rød hønsemidd, og hvorfor er de en hønseeiers verste mareritt?

Den er rød, ser ut som en edderkopp, bor i store kolonier og lusker rundt om natten for å suge blodet til hønene dine. Dette er et ganske skremmende mareritt – helt til du innser at du enkelt kan våkne opp fra det. Artikkelens tema er rød hønsemidd, og denne skapningen er mindre enn en millimeter lang, men ikke vanskelig å forvise fra hønsehuset ditt.

Den røde midden kan livnære seg av en rekke verter, inkludert mennesker dersom de fikk muligheten. Men det er forkjærligheten deres for ville fugler som lar den komme i kontakt med favorittverten deres – hønene dine. Har du fugler i hagen er det stor sannsynlighet for at du har rødmidd også.

Kjenn din fiende

Rød hønsemidd, Dermanyssus gallinae, er en parasitt som gjemmer seg i de mørke hjørnene i hønsehuset, og kryper ut på nattetid i store flokker for å suge blod. Når de er fullvoksne er de ca. 0.75mm store, med edderkopplignende bein. Før de spiser har de en mer grålig brunfarge, ikke rød – fargen kommer nemlig fra blodet de suger i seg. Så snart de er stappmette kravler de tilbake til gjemmeplassene sine. De er tålmodige vesner; enkelte har overlevd i opptil 10 måneder i et tomt hønsehus.

Høns som er angrepet av rød hønsemidd vil eventuelt utvikle skorpete hud og sår, få anemi (blodmangel grunnet blodtap, som manifesteres i bleke hanekammer og hakelapper), og muligens miste fjær. Eggproduksjonen reduseres også. Hvis hønene er unge er sjansen stor for at blodmangelen og det fysiske sjokket kan få fatale konsekvenser. Et av problemene med diagnoseringen er at middene ofte gjemmer seg når du undersøker fuglen i stedet for å være lett synlig (slik som lus og lopper, for eksempel). Dersom du ser disse fysiske symptomene hos fuglene dine burde du raskt sjekke de potensielle gjemmeplassene rødmidden kan ha gjemt seg.

Hvis midden ser ut til å bo på hønene dine på heltid i stedet for å forsvinne på dagtid, så kan det hende at du har fått et utbrudd av ‘Northern Fowl Mite’. De samme problemene vil oppstå, og rådene gitt i denne artikkelen gjelder også for disse blodsugerne.

Hvordan bekjempe midden

Siden de normalt sett suger blod om natten vil du muligens ikke oppdage dem med det første. Det du kan gjøre i stedet er å sjekke potensielle gjemmeplasser. Hjørner og sprekker i hønsehus av tre er en favoritt, samt under sittepinnen. Så snart du har oppdaget dem må du påføre mini-vampyrene noe hønsevennlig anti-midd væske eller pulver. Det finnes to typer produkter som brukes for å eliminere disse skadedyrene – en du sprayer eller strør i hønsehuset og alt inni det, og et annet produkt du påfører direkte på fuglene.

Alt av høy og strø/underlag må fjernes fra et infisert hønsehus, og hele konstruksjonen burde vaskes med varmt vann – en høyttrykkspyler er et godt våpen for en slik situasjon. Deretter burde hønsehuset behandles med anti-midd midler.

Når midden har blitt bekjempet er det beste du kan gjøre å forebygge mot flere angrep for å holde kontroll over situasjonen. Jevnlig rengjøring av hønsehuset og andre betong-, plast- eller treområder rundt omkring i hønsegården vil hjelpe. Dette er spesielt viktig i de varme sommermånedene når hønsemidd-populasjonen er på sitt største.

Noen hønseoppdrettere har observert god effekt mot midd fra karbondioksid, enten i form av ‘tørr-is’ utgassing eller direkte spraying, men så langt er disse metodene ikke formelt anbefalt av veterinærer.

En annen idiotsikker måte å holde hønsemidden unna er å ha hønene dine i et hønsehus som ikke har masser av hjørner, sprekker og lignende – for eksempel noe av plast i stedet for tre. Hønsehus i plast er ofte enklere å rengjøre og å holde hygieniske, og dronningen på markedet er Eglu.

Så, du kan ikke holde de ville fuglene og middene deres unna, men du kan enkelt stoppe dem fra å infestere flokken din. Så snart marerittet har blitt bekjempet kan både du og hønene dine sove godt.

This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *