Omlet Bloggen

Når er den beste tiden å skaffe seg katt?

En stripete katt med grønne, store øye som har fått øye på noe rundt hjørnet.

Det er bare én universell regel når det kommer til timing med innskaffelse av en ny katt: unngå å introdusere den pelskledde nykommeren når en stor fest skal ta sted, eller når årstiden involverer raketter.

Desverre er denne regelen ofte ignorert. Store fester pleier å foregå rundt jul og bursdager. Og nårtid pleier folk å motta gaver, inkludert, muligens, nye katter og kattunger? Nettopp…

Problemet er at feiringer ofte involvere mye bråk og mange mennesker. Katter som introduseres til dette miljøet vil mest sannsynlig søke tilflukt og gjemme seg så lenge som mulig. Det kan ta et engstelig dyr flere dager å komme seg etter fest-relaterte traumer.

De beste kattevennlige tidspunktene

  • Det er mye bedre å introdusere nykommeren når alt er stille og rolig på hjemmefronten. På denne måten får katten smaken på hvordan hverdagslivet vil være sammen med sin nye familie.
  • Hvis katten er en bursdags- eller julegave til et barn er det viktig å forklare hvorfor kattungen kommer en dag eller to ‘forseint’. Selve festdagen kan da bli en dag for forberedelser for å gjøre hjemmet så kattevennlig som mulig. Sett opp klorestativet, kattesengen, kattedøren og sandkassen. Kjøp inn kattemat og godbiter, og gjør klart masser av katteleker. Disse vil fungere utmerket som erstatning for bursdags- eller julegaver, samtidig som det blir banet vei for det nye familiemedlemmet som ankommer om en dag eller to. Å forberede hjemmet på denne måten er nødvendig uansett om du har et bursdagsselskap å skylde på eller ikke.
  • Hjemmet må kattesikres også – giftige planter og verdifulle gjenstander må fjernes.
  • Kattens ankommelsesdato burde utsettes frem til personen som skal ta vare på dyret har nok tid til å gjøre akkurat det. Katter er selvstendige dyr så snart de kommer seg til rette, men i starten er det viktig å gi katten en følelse av trygghet, et komfortabelt fang og et par kattedo-treningsøkter. Hvis du skal få en eldre katt er den nok sandkasse-trent allerede, mens en kattunge derimot vil trenge litt tid for å forstå konseptet.
  • Hvis dette skal bli en utekatt er det lurt å få den i hus når det ikke er alt for kaldt ute. Det er selvfølgelig ingen garanti for godt vær, men sommermånedene har gjerne tørrere og mer solfylte værmeldinger å bringe. Katten vil selvfølgelig ikke ta skade av vind, regn eller snø, men dersom været er svært dårlig kan katten finne på å søke ly langt hjemmefra. Hvis den ikke har vært hjemme hos deg lenge nok kan den muligens bestemme seg for å finne et annet hjem, og å forsøke å finne kjæledyret ditt igjen vil ikke alltids være enkelt.

Life Stages

  • De eldre: Det er en melankolsk tanke, men mange katter lever lengre enn eierne sine. Dette er ikke en grunn til å skaffe seg en ny katt dersom du er en pensjonist, men alle eiere burde være klar over at en katt vil leve i 15, kanskje til og med 20 år, og dersom vanlig kattestell og plikter vil bli et problem etterhvert må dette diskuteres. Hvis noen kan hjelpe med å handle inn kattemat og rengjøre kattesandkassen hvis katteeieren ikke kan gjøre dette selv lenger, så løser dette problemet. Katter er absolutt en helse-ressurs for de eldre, og forskning antar at disse kjæledyrene forbedrer den mentale helsen og gleden hos eldre mennesker.
  • Babyer: På den andre siden av aldersskalaen så anbefales det ikke å ta med en ny katt hjem dersom det er en nyfødt i huset. Selv om det skjer svært sjeldent, så finnes det tragiske historier der katter med uhell har kvelt babyer. Et mye mer utbredt problem er allergi – noen barn kan utvikle symptomer som astma og utslett i nærheten av katter og hunder, og frem til du vet at barnet ditt er allergifri er det best å unngå risikoen. Selv om et barn er allergisk mot katter, så finnes det hypoallergene raser – inkludert abyssiner, cornish rex og bengal – som ikke påkaller allergiske reaksjoner.
  • Barn: Hvis den nye katten er til et barn er det viktig at det er noen andre som er villig til å sette av noen timer til kattestell. Ingen barn under 12 burde gis fullt ansvar for en katt – eller noen andre kjæledyr.
  • De midt i mellom: Mellom barndom og alderdom går vi mellom mange faser med nye jobber og innflytting i nye hjem. Hvis du vet at disse endringene i livet er uunngåelige er det best å vente med å skaffe seg en ny katt. Å akklimatisere dem til et nytt hjem, for så enda et nytt hjem rett etterpå er ikke ideelt, og katten vil muligens forlate sitt andre hjem i jakten på sitt første…

Så dersom du leter etter en generell regel å forholde deg til, så er det denne: du kan få en ny katt når som helst – så lenge timingen er riktig!

This entry was posted in Katter


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *