Omlet Bloggen

Let etter godbiter til kaninene dine

Hvorfor burde du lete etter godbiter du kan gi kaninene dine? Vel, selv om det finnes mange flotte ferdiglagde godbiter til kjæledyrene dine så er det morsomt å vite helt eksakt hva du gir dem. Ville planter har et balansert næringsinnhold, de inneholder mye fiber, og de er deilige. Bortsett fra dette, så er de også gratis!

Før vi starter så er det et par ting du burde tenke over:

  • Hvis du ikke er 100% sikker på at du har identifisert en plante korrekt må du ikke plukke den. Det kan være nyttig å ha bilder av plantene du ser etter med deg, slik at du kan sammenligne bildene med plantene du ser.
  • Unngå å samle godbiter til kjæledyrene dine ved trafikkerte veier grunnet utslippene fra bilene. Det beste er å finne områder du er ganske sikker på at insektmidler eller andre kjemikalier ikke har blitt brukt, og helst der katter og hunder ikke har tisset eller bæsjet på plantene.
  • Hvis du vil kan du vaske skattene du har funnet når du kommer hjem, men i de fleste tilfeller er ikke dette nødvendig. Introduserer du noe nytt til kaninene burde du starte sakte og bare gi små mengder av den nye maten om gangen. Noen godbiter kan få den sensitive kaninmagen til å reagere. Husk også at du bare må gi disse grønne plantene i moderasjon – små mengder, i tillegg til kaninenes daglige mengde pellets og høy.

Nå som disse forholdsreglene er tatt – her er 6 planter de fleste vil kjenne igjen, som enkelt finnes i naturen og som kaniner i alle aldre og størrelser vil elske!

Løvetann

De fleste vil klare å gjenkjenne denne veldig vanlige planten. Løvetannblader, tjukke, hule stilker og gule blomsterhoder som forvandles til sfæriske klokker etter planten har blomstret. Kaniner kan spise hele planten: blader, stilker og blomster. De kan også tørkes dersom du ønsker å ha tilgang på dem på vinterstid også.

En eng med løvetann-blomster. Hele denne planten kan spises av kaniner.

 

Et nærbilde av brennesle-blader

Brennesler

Den brennende følelsen fra disse plantene hindrer ikke kaniner fra å spise denne deilige, grønne saken. Du vil trenge hansker for å plukke disse plantene. Kaniner kjenner ikke at brennesler stikker, og vil knaske seg gjennom både blader og stilker. Brennesler finnes ofte i nærheten av hekker og skogsområdet, og du vil kjenne dem igjen via de sagtaggete bladene og de dusk-lignende blomstene på toppen. Disse kan også tørkes.

Bjørnebær og bjørnebærbusker

Bjørnebærbusker blomstrer i starten av mai med lyserosa blomster, som deretter forvandles til små, grønne bær som etterhvert blir skinnende svarte. Disse buskene vokser i nærheten av hekker og grøftekanter, og du må være forsiktig når du plukker dem grunnet de stikkende tornene. Kaninene spiser både stilkene og blandene – du trenger ikke engang å fjerne tornene.

En bjørnebærbusk med bjørnebær i både rosa og svart.

Smalkjempe (Ribwort)

Smalkjempe er en lav plante som vokser blant gress, og har brede eller lange og lysegrønne blader. Bladene har tre eller fem parallele ‘årer’ som går gjennom dem, og dersom du river den i to blir den trådete, på lik linje med selleri. Smalkjempe er en favoritt hos de fleste kaniner, og kan mumses på både fersk eller tørket.

Vassarve

Dette er enda et kjent ugress som ofte finnes på gressplener og andre plasser med litt fuktig jord. Den har tynne stilker som kan bli opptil 40cm høye, og små, hvite blomster. Hele planten kan gis til kaninen din, men i moderasjon.

Et nærbilde av vassarve, som ofte finnes i gressplenen.
Klengemaure er kjent for å feste seg til klærne dine, men visste du at den egner seg ypperlig som kaninsnacks?

Klengemaure

Klengemaure er den lange, ‘hårete’ planten som fester seg til klærne dine, og er en av de mange gresstypene som kaniner elsker. Det spres utrolig raskt og burde ikke være vanskelig å finne, selv i bakhagen din. Det er kanskje ikke den enkleste planten å plukke, men den er næringsrik og en utrolig smakfull godbit for kaninene dine.


This entry was posted in Kaniner


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *