Omlet Bloggen

10 ting du ikke burde gjøre om sommeren hvis du har høns

Grenene fra et tre i blomstring med Omlets Eglu hønsehus i bakgrunnen i en hage. Hønsehuset er plassert i skyggen for å kjøle det ned.

1. Ikke la hønsehuset og luftegården stå i sola

Hvis mulig, flytt hønsehuset til et mer skyggelagt område av hagen. For eksempel under et tre, eller delen av hagen som peker mot nord som ikke får like mye sol. Dette betyr at hønsehuset vil være nedkjølt og deilig når tuppene skal legge seg, og også kjølig dersom en av dem trenger å kjøle seg ned på dagtid. Eglu hønsehusene er så enkle å flytte på at du, på for eksempel en varm dag, enkelt kan flytte det rundt omkring i hagen etterhvert som sola flytter på seg.

2. Ikke la vannet stå for lenge

Hønene dine drikker mer vann om sommeren. For å forhindre alger i vannet (i tillegg til skitt og støv fra hønene) burde du bytte vannet minst én gang om dagen når det er varmt ute. Legg vannet i et skyggelagt område i luftegården, og sørg for at det er skikkelig kaldt når du setter det ut.

3. Ikke overmat hønene dine

Tørket mais og korn tar lenger tid å fordøyes enn pellets og fersk mat – dette er bortkastet energi, og varmer opp kroppene deres mer enn nødvendig. Hønene trenger ikke å spise like mye på varme dager, og dersom de er sultne i løpet av dagen vil hagen din være full av insekter og ferskt, grønt gress og lignende de kan forsyne seg av på denne tiden av året.

4. Ikke levne hønene dine aleine for lenge

Når det er varmt ute er det viktig at hønseeiere holder et øye med flokken sin for å se etter tegn på overoppheting. Et åpent nebb, pesing og vinger som holdes borte fra kroppen er alle tegn på at høna er varm. Hvis du tror én av hønene dine sliter ekstra kan du dyppe baken hennes i en bøtte kaldt vann. Dette vil kjøle henne ned litt og la kroppen tilbakestille seg selv.

5. Ikke vær avhengig av vann

Du kan gi hønene en liten vannpytt eller fylle dype beholdere med vann for å la hønene dine kjøle seg ned, men det er desverre liten sannsynlighet for at de blir å bruke dem. Det vil kanskje være bedre å lage til et gjørmebad i hjørnet av hønsegården; høner vil heller søke etter gjørme og sand for å kjøle seg ned, ikke vann.

6. Ikke lek med hønseflokken din

Interaksjon med hønene dine kan føre til mer bevegelse fra deres side, noe som øker kroppstemperaturen deres. Ønsker du å tilbringe tid med hønene dine eller trenger å plukke dem opp for å gjennomføre helsesjekker burde du gjøre dette tidlig på morgenen eller seint på kvelden når det er kjøligere ute.

7. Ikke dekk til hele hønsegården

Å dekke hønsegården din med mange allværstrekk virker kanskje som en god idé for å skape skyggelagte områder, men dårlig luftsirkulasjon kan skape en kokende varm tunnel av varm luft. Det er ekstremt viktig å ha god ventilasjon slik at frisk luft kan bevege seg fritt. Dette gjelder hønsehuset ditt også. Egluens smart designede ventilasjonssystem lar luft sirkulere rundt i hønsehuset hele tiden, slik at det forblir godt, friskt og kjølig der inne på selv de varmeste sommerdagene. Velg et par mørkere allværstrekk for å gi kjæledyrene dine skygge i luftegården i tillegg.

8. Ikke la eggene ligge

Du får sikkert færre egg enn normalt i løpet av de varmeste ukene av året. Det er helt normalt – høner legger ikke like mange egg når de er varme, og enkelte blir verpesyke og slutter helt å legge egg. Selv om eggene ikke blir dårlige hvis du levner dem i redekassen i én dag, så kan egg i redet få hønene til å ønske å verpe og eventuelt lede til at hønene spiser eggene. Derfor er det lurt å ta inn eggene så snart du legger merke til dem.

9. Ikke sluntre unna på rengjøringen

Det er alltid utrolig viktig å holde hønsehuset rent og pent for tuppene dine, og kanskje spesielt om sommeren. Parasitter og andre irriterende insekter er sterkere når det er varmt ute – inkludert rød hønsemidd – så du burde bruke et kjæledyrssikkert desinfeksjonsmiddel, samt dekke sittepinner og vagler med anti-midd pulver minst én gang i uka for å forhindre at problemer skal oppstå.

10. Ikke behandle alle hønene likt

Hvis du har en blandingsflokk med mange forskjellige raser, eller har hatt høns før i tiden men en ny rase nå, så er det viktig å huske på at forskjellige typer høns trenger forskjellige typer omsorg. Noen raser takler varmen bedre enn andre, mens noen raser virkelig sliter. Les deg opp på de rasene du har i hagen din her (engelsk), og ta ekstra godt vare på de sårbare fuglene.

This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *