Omlet Bloggen

Hvordan burde egg oppbevares?

Vi er alle så vant til tanken på at fersk mat er rengjort og skal oppbevares kjølig, så den beste metoden for å lagre egg burde vel være å vaske dem og ha dem i kjøleskapet?

Svaret er ‘nei’, men med et lite ‘ja’. Selv om hønseeiere har et mangfold av kunnskaper og meninger om hvordan ting burde være så foregår det fremdeles en stor debatt angående hvordan man oppbevarer hønseegg på best mulig vis.

Vi har samlet de forskjellige sidene av diskusjonen og oppsummert dem nedenfor. Velkommen til debatten!

Skal man vaske eggene?

Med mindre eggene er skitne – som følge av gjørme eller hønseavføring i hønsehuset, og ikke fra skitten som stammer fra eggleggingen i seg selv – så trenger de ikke å vaskes. Et fersklagt egg er dekket av et beskyttende lag kalt ‘bloom’. Dette er en form for beskyttende kutikula (cuticle), og den fungerer som et antibakterielt forsvarssystem. Vasker du av dette vil den beskyttende hinnen også vaskes av. Dersom du lagrer eggene i rene kartonger eller bokser vil dette likevel ikke være et stort problem.

Egg med skitne skall burde tørkes av med klut, og det er lurt å bruke de skitneste eggene først – hovedsakelig for å sørge for at eggekartongen/beholderen eller eggespiralen ser bra ut!

Skal egg oppbevares i kjøleskapet?

Noen hønseeiere oppbevarer eggene sine i kjøleskapet, mens andre mener at dette er unødvendig. Så hva er best?

Det er to hovedregler – oppbevar dem kjøligere enn 20°C, og hold dem unna sterke lukter siden det kan påvirke smaken deres. Bortsett fra det så er det opp til deg.

Food Test Laboratories i England gjennomførte et studie i 2013, der målet var å sammenligne skjebnen til to parti egg kjøpt på supermarkedet. Eggene ble oppbevart på to forskjellige vis i to uker – halvparten i kjøleskapet, og den andre halvparten i romtemperatur.

Eggene ble deretter testet for de klassiske ‘superskurk’-bakteriene, deriblant salmonella og listeria, både ved starten av studiet og to uker seinere. Resultatene demonstrerte hvorfor denne saken er en stor debatt – verken de nedkjølte eller romtempererte eggene viste noen tegn til skadelige bakterier, verken på innsiden eller utsiden.

Det er kutikula ’bloomen’ som holder eggene ferske og fri for bakterier. Hvis du har måttet vaske eggene er det en god idé å ha dem i kjøleskapet siden skallet ikke er beskyttet. Oppbevar dem i eggekartonger i selve kjøleskapet, i stedet for det typiske eggebrettet som man finner i døra på kjøleskapet (dette finner man ofte i nyere kjøleskapsmodeller).

Egg liker ikke å bli ristet på; dette er fordi det gjør at eggehvitene brytes ned og blir litt vannaktige. Egg som konstant ristes på av at kjøleskapsdøra åpnes hele tiden kan miste bindingsegenskapene de har når de brukes i baking, og vil se veldig triste, flate og vannaktige ut når det posjeres eller kakkes i en stekepanne. Kjøleskapsdører er dessuten den varmeste delen av kjøleskapet, og den plassen der temperaturen svinger mest – dette er ikke ideelt for egg-oppbevaring.

Eggekurv eller kartong?

Egg som oppbevares utenfor kjøleskapet kan lagres i kartonger som stables oppå hverandre, med de eldste eggene øverst. Alderen på eggene er vanskeligere å holde styr på dersom du oppbevarer dem i en nettingkurv, selv om dette ser utrolig bra ut interiørmessig. Noen hønseeiere bruker fargekodede prikker eller til og med datoer for å skille mellom eggene. Hvis du er usikker på den relative alderen på eggene kan du alltids bruke den tradisjonelle metoden der du legger eggene i en skål med vann. Veldig ferske egg ligger alltid flatt på bunnen, mens eldre egg vil ha den spisse enden pekende oppover. De som er langt forbi siste forbruksdato vil flyte opp på toppen.

En annen fordel med eggekartonger er at du kan lagre eggene med bunnen av egget pekende opp. Dette gjør at eggeplommene holder seg midt i egget, og ser best ut dersom du hard- eller bløtkoker dem. Men skulle mesteparten av eggene dine brukes i baking, omeletter eller andre eggebaserte matretter er dette ikke et problem.

En eggspiral er en annen attraktiv metode å lagre fruktene av arbeidskraften til hønene dine. Disse holder eggene i rekkefølge for når de ble lagt, og lar deg vise frem de flotte eggene på kjøkkenet.

Lagring av egg uten skall?

Hvis du har noen rå egg tilovers kan du lagre dem i kjøleskapet i en lufttett beholder. Dette må brukes innen tre dager. Lagrede eggeplommer burde dekkes i vann for å hindre at de tørker ut. Vannet kan helles ut før bruk.

Uspiste stekte egg (f.eks. hardkokte egg) vil alltids gjøre at det lukter litt eggete i kjøleskapet. Dette forårsakes av hydrogensulfid, en gass som formes når eggene tilbredes (du vil merke at gassen aldri oppstår av rå egg). Selv om den ikke akkurat lukter godt, så er gassen ufarlig. Egg som lagres på denne måten burde spises innen én uke.

Så, hovedpoenget med denne artikkelen er at egg kan lagres hvor enn du måtte ønske. Så lenge du holder dem unna varme, sterke lukter og mye risting, så har du knekt koden!

This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *