Omlet Bloggen

Hunder og svømmebasseng

Selv om det stemmer at de fleste hunder kan svømme, så er det ikke alle som elsker det. Noen hunder tenker på svømming som å padle seg i land så raskt som mulig, mens andre kaster seg i vannet som om de var otere i sitt forrige liv.

Enkelte hunderaser har hint om dette i navnet sitt. Den irske vannspanielen og den portugisiske vannhunden elsker begge å ta en dukkert, og det gjør også pudler, Newfoundlandshunder, settere, retrievere, og mange flere. Enkelte hunder er derimot ikke bygget for å svømme. Dachshunder har korte bein, pugs og engelske bulldog-hunder har begge kort nakke og eventuelle pusteproblemer, og disse tingene gjør at de vil slite i vann.

Hunder vil vanligvis bestemme selv om den ønsker å ta en kvikk dukkert dersom den kommer over innsjøer og elver på en tur, men du er nødt å være bevisst om forskjellige sikkerhets- og hygieneproblemer – på et eller annet tidspunkt vil hunden havne i vannet, og du må være forberedt.

Mestring av hundesvømming

Hvis bassenget er et offentlig svømmebasseng vil hunder ikke være tillatt, så sikkerhetsproblemer er ikke noe å tenke på. Basseng i hagene til folk blir, derimot… Både menneske og hund vil se på det som en lekeplass. Regel nummer 1 for bassengeiere – eller hundeeiere som besøker venner med hundevennlige basseng – er å sørge for at hunden din er trygg i vann.

En svak svømmer vil bli utslitt fort og dette kan fort føre til alvorlige konsekvenser dersom den ikke er under oppsyn. Å trene hunden til å svømme til sikkerhet er derfor svært viktig. Bruk bare den vanlige “Kom!”-kommandoen, den fungerer stortsett alltid. For mindre hunder, eller hvis bassenget har høye kanter, burde en rampe være festet på siden for å la hunden komme seg opp og ut. Hvis bassenget har trapper må du sørge for at hunden vet hvor den finner disse. Er bassenget stort burde du få hunden til å hoppe inn i bassenget fra flere forskjellige steder, og guide dem til utgangen hver gang slik at de har et tydelig mentalt kart over hvordan de kommer seg ut.

En annen populær løsning er en livredningsvest for hunder som vil la hunden din svømme uten å synke raskt dersom ting går galt. Hvis du aldri lar hunden være uten oppsyn burde ikke en slik redningsvest være nødvendig; men dersom du har en travel ettermiddag er øynene dine ikke alltid på kjæledyret. Derfor kan en flytevest lette litt på stresset.

Noen hunder liker flyteleker og oppblåsbare leker (kloresikre flytesaker som er spesiallaget for hunder, helst). De kan bruke disse for å ta en pause fra padlingen, eller bare ligge på dem slik som et menneske som soler seg i bassenget.

Hvis en hund havner i en seriøs situasjon og må reddes kan HLR (hjerte- og lungeredning) redde livet til kjæledyret. Det finnes kurs og videoer for hvordan du gjør dette på nett, men du kan også spørre veterinæren din om råd.

Ikke drikk vannet

Hunder kan overopphetes raskt når solen steker, og de tyr naturligvis til vann for å kjøle seg ned. Svømming er en oppvarmende aktivitet, og det er mye bedre for kjæledyret ditt å slappe av og kjøle seg ned i skyggen med en skål med friskt, iskaldt vann.

Og der gjemmer en annen fare seg – en varm, tørst hund i et basseng vil gjøre det som kommer naturlig for dem – å ta en slurk eller to av bassengvannet. Hvis de får i seg for mye av klorvannet kan de bli syke. Igjen, så er det lureste å tilby hunden friskt vann et annet sted, helst en kjølig og skyggelagt plass. Dette vil forhindre at hunden drikker fra bassenget.

Akkurat som vi mennesker, så trenger hunder som har vært i bassenget å skylles av for å fjerne klor og andre potensielt irriterende kjemikalier fra pels, øyne og hud.

Hunden din elsker bassenget, men elsker bassenget hunden din?

Det er tre hovedproblemer med basseng brukt av hunder: bakterier, hår og slitasje.

Bakterie-delen av dette er assosiert med avføring og urin. Hunden trenger heller ikke å gjøre fra seg i bassenget for at disse bakteriene skal komme i vannet. Men så lenge bassenget ditt vedlikeholdes godt og det brukes kjemikalier for å holde det rent vil bakteriene drepes, så dette er egentlig ikke et problem.

Hår-faktoren derimot… Hvis hunden din røyter mye er det overraskende hvor fort hundehår vil samle seg i bassengfilteret. En god runde med børsten før hunden hopper uti vil hjelpe litt, men du vil fremdeles måtte rengjøre filteret og andre basseng-relatert maskineri oftere enn hvis du bare har menneskelige gjester.

Slitasje er et problem med å ha våre firbeinte venner i vannet, grunnet klørne deres. De vil klore på sidene av bassenget, og på bunnen av grunnere områder. Hvis du har et basseng som er dekket av basseng-sement, småstein eller fliser vil motstå kloringen, mens plast eller vinyl-belagte bassenger kan føre til lekasjer. Du burde også huske at hundeklør og barn i det samme bassenget ikke nødvendigvis er en god kombinasjon.

Følg disse enkle retningslinjene og forholdsreglene, så kan bassenget nytes av både hund og eiere. Men ikke tving hunden til noe – noen hunder elsker vann, mens andre foretrekker å ha labbene på tørr bakke.

This entry was posted in Hunder


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *