Omlet Bloggen

De beste hunderasene for førstegangseiere

Når man skal velge seg en hund – spesielt den første hunden – så er nøkkelen å finne en rase som komplimenterer livsstilen din. I likhet med oss så liker enkelte hunder best å tilbringe mest mulig tid inne og slappe av på sofaen, mens andre kunne løpt halvmaraton hver dag.

Derfor burde du tenke over livsstilen din, og så finne en hund som passer. Her er noen nyttige livsstil-pluss-hund matcher for å hjelpe deg å velge blant mangfoldet av hunderaser.

Hunder for sofa-elskere

Å være en sofapotet på kveldstid betyr ikke nødvendigvis at du er lat – det kan bety at du har hatt en lang dag på jobb og trenger tid til å slappe av. Det er masser av hunder som passer denne ‘sofahund’-livsstilen, inkludert:

 • Dachshund – disse elskverdige “pølsehundene” kan faktisk ødelegge ryggradene sine hvis de tvinges til for mye fysisk aktivitet. De trenger fremdeles en gåtur på morgenen, da!
 • Greyhound – denne overrasker folk som ikke kjenner godt til rasen. “Greyhounds?”, sier de, “de ønsker jo bare å jakte harer i halsbrekkende hastighet dagen lang?”. Ja, de kan løpe raskt, men deres foretrukne livsstil er lange, late dager med et par korte gåturer i parken.
 • Fransk Bulldog – disse er hyperaktive i 20 minutter på en gåtur, og så vil de slites ut. De mangler utholdenhet, og passer perfekt for mennesker som ikke har tid til å gå lange, daglige turer.

Den populære lapphunden faller også i denne kategorien, samt chihuahua, pug, k

Hunder for travle, utendørs livsstiler

Hvis du går eller jogger mye så finnes det mange hunder med god utholdenhet som vil elske å være med på hvert steg av veien.

 • Dalmatiner – disse elskverdige hundene vil finne 101 forskjellige grunner til å leke og springe rundt dagen lang. Uansett hva du skal utendørs vil de være med på 100% av reisen.
 • Border Collie – trolig rasen med størst arbeidsmoral av alle; de vil elske å være hyperaktive fra morgen til kveld. Hvis de ikke har en jobb å gjøre vil de finne en selv. Ball-leken er ikke bare en jobb, Border Collien tar det seriøst og sørger for at det gjøres ordentlig – hele dagen omså, hvis det trengs!
 • Huskie – denne rasen ble utviklet for å trekke tunge sleder i hundrevis av kilometer, og vil ikke ta seg til nøye med noe annet enn en aktiv og travel livsstil – gi dem så mange kilometer du kan hver dag. Dette er en krevende rase!

Mange andre større raser passer aktive livsstiler, inkludert shæferhund, pointer, boxere og labrador retrievere. Noen mindre raser har masse energi, de og. Boston terrier og jack russell er eksempler som vil holde ut med deg uansett hvor lang ruta hjemover er.

Ren barnelek – de beste rasene for barn

Selv om barn ikke skal gis fullt ansvar for en hund så finnes det mange raser som er veldig barnevennlige.

 • Labrador retriever og Golden retriever – disse er trolig de beste familiehundene. Retrievere er snille og elskverdige, og de behandler barn med en blanding av respekt og foreldrekjærlighet. De er ekstremt myke og gode av natur.
 • Irsk (eller rød) setter – denne rasen fremstår som om den er utviklet for å leke med barn! Med et lekent sinn og vennlige lynne former barn ofte sterke bånd med denne fantastiske hunderasen.
 • Old English sheepdog – når de ikke selger maling, så elsker disse hundene å være sammen med barn – det semi-offisielle navnet “Dulux hund” (fra malemerket Dulux) er kjent blant hundeinteresserte verden over. De er vennlige kjemper.

Det finnes mange andre hunder innenfor denne kategorien. Newfoundland-hund er et eksempel. Den er mye større enn Old English sauehund, og har et like godt lynne. Boxere og beagle-hunder er også flinke med barn, så fremst de trenes opp til dette i ung alder.

Hunder for hunde-allergikere!

Frykt ikke! Nysingen og astmaen forårsaket av dyr betyr ikke at du aldri kan eie en hund. Det du er allergisk mot er et protein som finnes på dyrehud og/eller dødt hår. Selv om det ikke finnes offisielt hypoallergene raser, så er de vanligste hundene i familier som har allergikere:

 • Puddel (fullstørrelse og toy)
 • Schnauzer
 • Basenji
 • Bichon Frise
 • Samoyed
 • Shih Tzu

Dette er ikke presis forskning, og enkelte mennesker er definitivt mer allergiske enn andre. Mange som nyser og hveser rundt de fleste hunder har mindre problemer med York- og West-hunder, selv om disse har lengre hår enn gjennomsnittshunden. På motsatt side kan den korthårede boxer-hunden forårsake kraftige allergiske reaksjoner hos mange allergikere.

Nøkkelen er å tilbringe litt tid med rasen før du/dere bestemmer dere for å ta den med hjem.

Det du forhåpentligvis har fått ut av artikkelen er at det er mange raser der ute, og at alle har forskjellige personligheter og behov. Hvis du ser på dette og prøver å matche det med din egen livsstil og livssituasjon så er du på god vei til å finne det perfekte kjæledyret.

This entry was posted in Hunder


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Popular Posts