Omlet Bloggen

Alt du trenger å vite om hakkeordningen hos høns

En flokk høns gir oss gjerne inntrykk om at alt er fredelig og likt for alle, men det er ikke hele sannheten!

Alle hønseflokker, uansett om de består av 2 eller 200, har en hakkeordning. Denne ordningen bestemmer hvem som klukker øverst på rangstigen, og hvem som holder til på bunnen.

Hakkeordningen ordner seg som oftest av seg selv. De mest dominante hønene vil heve seg over de andre, og de andre kommer etter etterhvert. Høner som oppfostres i samme hønsehus eller låve finner ut av dette med minimalt oppstyr; men dersom to dominante fugler skal bo sammen vil de sloss for å finne ut hvem som er sjefen. Dette involverer mye flaksing og hakking, men resulterer som oftest ikke i seriøse fysiske skader. Høns som sloss på denne måten burde bare levnes i et minutt eller to, med mindre du frykter at én av dem kommer til å få seriøse skader. Hvis du blander deg inn for fort vil kampen gjenopptas så snart du snur ryggen til hønsegården.

Hovedpoenget med avsnittet over er at hakkeordningen slår seg til ro så snart de fjærkledde kjempene er ferdige med å sloss, og du vil ikke trenge å bryte inn. Det er veldig sjeldent at høner er aggressive nok til å søke etter slagsmål når hierarkiet allerede har blitt satt i stein.

Hvis du bekymrer deg for sikkerheten og helsa til hønene dine kan du separere dem ved å klappe hendene dine sammen for å skremme dem vekk fra hverandre, for så å fysisk fjerne en av dem fra slagmarken. Litt vaselin på hanekammen og hakelappene vil også minimere skadene dersom du mistenker at det vil bli flere slosskamper før ting roer seg igjen.

Høner trenger mye plass. Hvis de føler seg stengt inne og det er overbefolket i hønsegården/huset kan de begynne å hakke på hverandre (et problem som ofte oppstår hos større flokker som brukes til masseproduksjon av egg og/eller kjøtt). For å forhindre dette må du sørge for at hønsehuset har god nok plass til alle hønene.

Hvis en dominant høne begynner å vokte mat- og vannforsyningen burde du installere en ekstra vann- og matstasjon for å roe ned spenningene i hønseflokken. Distraksjon er en effektiv metode for å løse problemer; maiskolber, kålhoder eller til og med noen CDer som henger i hakkehøyde vil lede aggressive høners oppmerksomhet (og hakkingen) til andre ting.

Endringer i hakkeordningen

Folket er generelt enige i at det er de mest aggressive tuppene som er på toppen av hakkeordningen. Men i blant kan en høne se ut til å komme til toppen av denne ordningen med veldig lite hakking involvert. Det er generelt omsidige bevis på at fuglenes nebb har noe å si i denne krigen. Høner som har store, utstående nebb har en tendens til å befinne seg høyere opp i hakkeordningen, sammenlignet med høns med mindre imponerende nebb.

Hvis en dominant høne plutselig ikke er en del av flokken lenger vil ordenen gå inn i en mellomfase der det kanskje oppstår nye fjærfulle slagsmål før den nye hakkeordenen stabler seg på beina igjen. En tidligere forsiktig, tilbaketrukket høne finner plutselig ut at hun vil bli sjef, og dette er spesielt vanlig dersom hun er en av de eldre hønene i flokken eller at hun blir en slags verge for høns som akkurat er gamle nok til å legge egg.

Når du skal introdusere nye høner til en flokk burde nykommerne holdes unna den eksisterende flokken, slik at alle kan bli vant til hverandre. Å kaste nye fugler inn helt plutselig kan resultere i tragedie, siden de eldre hønene kan finne på å gruppere seg mot nykommerne og hakke dem halvt i hjel. Så snart én høne har fått blod på nebbet har andre fugler en tendens til å bli med på hakkingen, og død kan medfølge.

Hakkeordningen kan også endres hvis en dominant høne blir syk eller verpesyk. Hvis hun får muligheten til å leve et langt liv og dø av naturlige årsaker vil hun muligens miste posisjonen sin som dronningen av flokken mot livets ende når hun begynner å bli svak. Når du merker dette burde du holde et øye med flokken for å sørge for at gamlemor ikke hakkes på av de andre.

Å være på toppen av flokken handler ikke bare om å mobbe og torturere de andre, da! Tuppene på topp beskytter flokken og holder et øye med eventuelle farer som oppstår. De er også ansvarlige for å lede de andre fuglene til spennende nye kilder til mat og kloring.

Den hønebaserte hakkeordningen forsvinner ikke helt dersom haner er en del av flokken, men fuglen av hannkjønn vil nesten alltid være på toppen, med mindre han er uvanlig sjenert og submissiv, og topp-høna er uvanlig dominerende og selvsikker. Hønene vil fremdeles ha en hakkeordning seg imellom. Det er også viktig å understreke at det aldri burde være mer enn én hane per 15 høns – hvis dette er tilfellet kan ting bli veldig ubalanserte, hannene vil sloss, og hønene kan fysisk mishandlet.

Å leve sammen i en flokk krever litt organisering. Men så snart hønene dine har nok plass og du holder et øye med slik at sorteringen ikke ender i 3. verdenskrig, så vil naturen vanligvis ta hånd om systemet.

This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Popular Posts