Omlet Bloggen

9 ting mennesker gjør som irriterer hundene våre


Matthew FouldsfraUnsplash

1. Vi snakker for mye

Hunder kan ikke norsk, og de forstår ikke setningsstrukturer og grammatikk uansett hvor mye vi prøver å lære dem. Som du sikkert kan se for deg vil det være ekstremt frustrerende å ha et menneske som roper uforståelige lyder til deg.

Hunder liker å lære kommandoer og å knytte ord til handlinger, men de vil ikke klare å forstå noe mer enn en kort setning og vil bli svært forvirret når du begynner å bruke nye ord for å be dem om å gjøre ting. Hvis du har lært hunden kommandoen “takk” for å få den til å gi deg en pinne eller leke, så vil “slipp” eller “slipp den” eller “gi meg den, din tullebukk!” ikke være særlig nyttige kommandoer.

2. Vi slipper andre inn i territoriet vårt

Mennesker tenker at det er normalt å gå inn i andre sine hus, og la andre mennesker som ikke tilhører flokken komme inn til deg og hundens territorium. Dette vil irritere noen hunder veldig mye, og kan faktisk gjøre dem svært stresset. Ikke vær overrasket dersom hunden din er mistenkelig rundt gjestene dine.

Hvis du ønsker å invitere andre hunder inn i huset ditt kan det være en god idé å la hundene møtes på en gåtur først, der området er nøytralt. De fleste hunder vil synes det er greit å dele området sitt med andre, men det er alltids lurt å minimere sjansen for krangler og uenigheter.

3. Vi stirrer på dem

Vi tenker at øyenkontakt er noe vakkert som trengs for å knytte bånd, og med både våre egne og fremmede hunder har vi en tendens til å se dem inn i øynene mens vi sier hallo. De fleste hunder setter ikke pris på dette. Kjærlige blikk mellom deg og hunden din er ofte akseptert, men hunder som stirres ned av fremmede kan oppleve det som svært stressende. De ser den fokuserte stirringen som en utfordring, og ser kanskje på deg som en trussel; prøv derfor å unngå øyenkontakt med hunder du ikke kjenner.

4. Vi klemmer dem

Dette temaet kan diskuteres; mange mener at hunder aksepterer klemmene våre, selv om de egentlig ikke liker å motta klemmer. Det avhenger selvfølgelig av hunden, men enkelte blir svært stressede og engstelige når vi bryter oss inn i deres personlige rom. I tillegg til dette kan det å legge armene dine rundt en fremmed hunds nakke ses på som en trussel.

De fleste hunder liker kos og nesten alle liker å bli klødd på, så hvis du ønsker å vise affeksjon kan du heller klappe hunden på magen og dele sofaen din med den, i stedet for å fange den i de merkelige menneskearmene dine.

5. Vi lar dem ikke lukte rundt på turer

For hunder er ikke turer bare om fysisk aktivitet. Vi mennesker pleier å stoppe for å se på den flotte utsikten, men hunder opplever verden mye mindre visuelt og får mye mer ut av turen ved å lukte etter interessante dufter. Dette gir dem også mye mentalt stimuli som vil slite dem ut like mye som gåturen i seg selv. Prøv å være mer tålmodig med hunden din, og la ham/henne stoppe opp for å snuse og markere så mye de måtte ønske på gåturene fremover.

6. Vi endrer formen og lukten vår konstant

Hunder bytter ut pelsdrakten sin ca. én gang i året, mens mennesker bytter klær hver dag, bruker forskjellige håndsåper, sprayer seg med parfyme og bruker rengjøringsprodukter i hjemmene sine. Hunder venner seg til denne uvanlige atferden etter en stund, men de vil definitivt ikke se poenget siden de nok ville foretrukket at vi aldri vasket oss og gikk i de samme klærne hele tiden.

7. Vi er inkonsekvente

Hunder blir veldig forvirret når det kommer til uoverensstemmelse. De forstår ikke “bare denne gangen” eller “bare når mamma er på jobbreise”, og vil mye heller f.eks. alltid ikke få lov til å ligge i sengen din i stedet for å måtte tolke de varierende signalene dine.

8. Vi levner dem alene

For hunder, en av de sterkeste flokkdyrene som finnes, så virker det poengløst å skulle dra fra gruppen. Derfor kan de bli forvirret og irriterte når vi levner dem alene hjemme når vi skal på jobb eller en tur på kino.

Tren opp hunden din til å være alene fra en ung alder for å unngå seriøs separasjonsangst, og prøv å unngå å levne en fullvoksen hund alene mer enn 4 timer hver dag.

9. Vi blir frustrerte når de oppfører seg som hunder

For hunder er snusing, bjeffing, graving og å søke etter ting helt naturlige deler av atferden deres, og de kan bli litt irriterte hvis du blir opprørt når de følger sine naturlige instinkter. Dette betyr ikke at de burde få lov til å gjøre hva enn de vil hele tiden; prøv heller å redirigere dem og oppfordre dem til ønsket atferd. Det er også verdt å huske på at hunder er hunder, og at det er en av grunnene til at vi elsker dem så mye.

This entry was posted in Hunder


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *