Omlet Bloggen

Hønselyder og hva de betyr

Høner plaprer alltid for seg selv. Alle klukkene og lydene betyr noe, og selv om enkelte av dem er ganske åpenbare – den eksplosive hylingen fra en fugl som springer unna i panikk, for eksempel – andre er derimot mer subtile.

Her er ti måter du kan tyvlytte på hønenes samtaler og oppdatere deg på silkie-språket.

Et rolig, forsiktig økende borrrrb. Dette er lyden hønene lager når de hakker seg gjennom gresset eller hønsegården, og det betyr to ting. Det indikerer at høna nyter den endeløse jakten på raske godbiter, og forteller også de andre hønene at “alt går fint med meg”. Hvis hele hønseflokken sier borrrb i lag sender dette ut en beskjed om at det ikke er noe å bekymre seg for.

Klukk-kum-hylet. Dette korte, oppgira hylet betyr at det har vært en form for konfrontasjon mellom en tilbaketrukket høne og en dominant en, som har trykket seg frem for å se hva slags godbiter høna lavere på rangstigen har funnet. Lyden brukes også når en høne blir overrasket av noe, for eksempel når hønsegård-døra åpnes helt plutselig.

‘Bomben av hyling’. Dette er når høna klukker, “gobbler” og hyler, alt på en gang. Det høres ut som at høna skal eksplodere i en sky av fjær. Dette er tuppas hoved-alarmlyd som uttrykker frykt og forteller andre fugler at de må flykte. Årsaken kan være biler, hunder, mennesker som prøver å plukke opp høner, eller rovdyr.

Kakling. Dette ordet brukes ofte for det kjente Bak-bak-bak-badaaak!-ropet. Når det gjentas flere ganger (og høyt), så er det lyden mange høner lager etter at de har lagt et egg. Høna flytter seg vekk fra egget og begynner å kakle. Man tror dette er en måte å lure potensielle rovdyr bort fra egget og redet.

Bak-bak-bak (men uten badaaak!) Denne litt sinte og vedvarende lyden lages ofte av høner som ønsker å sitte i favoritt-redekassen sin, men finner ut at den er opptatt. Det er en slags blanding av “jeg er her!” og “kom deg ut!”.

Brumming. Hvis ei høne er verpesyk og ikke ønsker å flytte seg fra redekassen sin vil hun lage en hissende, knurrende lyd. Dette betyr kort sagt “ikke rør!” og “gå vekk!”.

Chick-chat. Ei høne som ruger på eggene sine vil lage mange forskjellige, rolige klukkelyder for å kommunisere med barna sine og betrygge dem. Så snart eggene klekkes og kyllingene springer rundt vil hun fortelle dem alt om hvor de beste klore- og hakkestedene er ved å si tuk-tuk! (haner bruker også denne lyden for å fortelle høner at de har funnet et godt område å lete etter godbiter på). Hønemødre har også et insisterende Rrrrrr-rop som er kyllingenes tilkallingsrop dersom hun oppdager at fare er på gang.

Galing. Dette er hanens territorium; den klassiske kykkeliky – selv om enkelte høns også utvikler en vane for å gale også. Galing sier flere ting. Det betyr at en ny dag kommer oss i møte, og at det er på tide å stå opp for å klore/hakke. Det forteller også verden at dette er hanens territorium, og at disse hønene er hans. Hvis det er mer enn én hane i flokken vil de underdanige hanene bare gale når sjefen har galt. Galing treffer rundt 90 decibel eller mer!

Hjelp! Ei tuppe som er separert fra flokken vil gi ut et alarmerende rop. Lyden minner om “kaklingen” som annonserer ankomsten av et nytt egg. Man tror dette er en form for SOS-rop til hanen om at han må komme å redde sin forsvunnede høne. Det er et sterkt element av fare involvert hvis det er rovdyr i nærheten, så det er en risikofylt strategi for en fortapt høne.

Summing. Tiiiidlig på morgenen mens hønsehuset enda er låst vil hønene begynne å lage repetetive, summende klukkelyder, som etterhvert øker i volum etterhvert som tiden går og døren forblir lukket. Denne lyden betyr “slipp oss ut – vi har masser av hakking og klore-business vi må få unnagjort!”

Nå som du har tilegnet deg denne kunnskapen om hønseflokkens chick-chat vil du kunne vite hva hønene dine prater om selv når du ikke kan se dem. Det er en non-stop samtale som varer dagen lang!

This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *