Omlet Bloggen

Slik trener du katten til å bruke kattedo

Bilde: Paul Hanaoka fra Unsplash

De fleste katter trenger ikke å måtte overtales til å bruke en kattedo. Dette gjør treningen til en enkel prosess, og nøkkelen ligger heller i kattedoen i seg selv.

Kattedo-kassen må være stor nok til at katten din kan oppholde seg i den komfortabelt mens den bruker fasilitetene. Den må også plasseres på et passende sted. Katter føler seg sårbare når de gjør fra seg, og de vil ikke bruke en kattedo som befinner seg i en travel del av huset. Et stille hjørne er det de trenger – men det burde være et stykke unna mat- og vannskålene deres; akkurat som oss mennesker liker ikke katter å spise på samme sted som de gjør fra seg, og motsatt!

Kattesanden i seg selv er normalt sett ikke et problem. Alle produktene på markedet gjør jobben. Fordelen som butikk-kjøpte produkter har over helt vanlig, sandete jord er at de er superabsorberende og ikke klistrer seg til kattens poter. Det beste er å unngå parfyrmert eller desodoriserende kattesand, med mindre tilsetningsstoffene er naturlige. Kjemiske parfymer kan forårsake allergiske reaksjoner hos enkelte katter.

Standard kattedo-trening

En ung kattunge med en svak blære – eller en stresset adoptivkatt – kan bruke litt tid på å skjønne seg på kattekassen, men det er sjeldent at katter stryker på dette standardkurset!

  1. Sørg for at kassen er stor nok. Er du i tvil skaffer du den største du får tak i. Dette vil passe katten også når den er voksen, og kattedoen virker ikke ‘full’ etter et par besøk. Hvis katten mener kattesanden er for skitten vil den ikke ønske å bruke kattedoen.
  2. Hvis katten din er veldig sky er en tildekt kattekasse det beste valget, siden disse gir følelsen av å ha mer privatliv.
  3. Hvis du har flere enn én katt i huset anbefales det å ha minst én kattedo per katt. Dette forebygger problemer hvis de skulle bli uvenner eller bestemme seg for at de ikke vil bæsje der en annen katt akkurat har bæsjet!
  4. Fjern den solide avføringen fra kattedoen hver dag, og vask grundig og fjern all kattesanden – minst 1 gang i uka. Hvis kattedoen lukter veldig fælt vil katten bli fristet til å gjøre fra seg andre plasser…
  5. Når katten er ung er timingen viktig. En kattunge må vanligvis på do etter å ha lekt og etter å ha spist. Når en ung kattunge har spist kan du bære den til kattedoen. Et par sniffer og litt graving i sanda vil ofte stimulere den ønskede responsen. Du kan også leke med kattungen ved siden av kattedoen, slik at du er klar til å løfte den oppi når leken avsluttes.
  6. Vær et eksempel for katten. Ikke ved å bruke kattedoen selv selvfølgelig, men ved å grave i kattesanden med fingeren din. Ikke ta poten til katten din og tving den til å grave; dette kan være veldig stressende og lede til fobi for kattedoer – dette er det siste du ønsker.
  7. Hvis uhell skjer utenfor kattedoen kan du legge avføringen i kassen som et lite hint til katten.
  8. Vær tålmodig. Aldri rop på katten din hvis den bruker tid på å få det til. Ros og kos ved suksessfulle besøk på kattedoen er nøkkelen, og så snart katten din vet hva den skal gjøre fikser hun biffen selv.

Problemer med kattedo-treningen

Hvis katten er motstridende til tanken om å bruke kattedoen og fortsetter å bruke andre deler av huset som toalett kan det være effektivt å flytte kattens matskål til plassen der uhellet skjedde. Katter liker ikke å mikse og matche mat og toalettbesøk, så dette burde hjelpe på å få henne på rett spor til de rette fasilitetene.

Hvis beskjeden fremdeles ikke trenger gjennom kan det hjelpe å stenge katten inne i et rom du har til overs. Når du har maten i den ene enden av rommet og kattedoen på den andre siden vil katten være svært pervers om den ikke tar hintet. Det høres kanskje ut som et fengsel, men så lenge rommet ikke er for varmt eller kaldt vil katten føle seg trygg. Du kan selvfølgelig besøke katten for å leke med den, og behovet for å stenge den inne vil normalt sett være over i løpet av et par dager.

Katter som bestemt nekter å bruke en kattedo er kanskje stresset av noe i miljøet deres. Dette kan være andre katter, en hund, nysgjerrige barn eller, helt enkelt, at kattedoen ikke befinner seg på en god plass. Det finnes også helserelaterte problemer som gjør at katter ‘ikke treffer’ kattedoen, så det er verdt å sjekke ut dersom dere ikke oppnår progress med treningen.

Bortsett fra dette er kattedo-trening ganske enkelt i seg selv.

This entry was posted in Katter


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *