Omlet Bloggen

Hva er FIV og hvordan påvirker det katten min?

Bilder: Erik-Jan LeusinkUnsplash

Hva er FIV?

FIV, eller felint immunsviktvirus (Feline Immunodeficiency Virus), er en virusinfeksjon som katter over hele verden kan få. Det er ikke særlig farlig i seg selv, men senker gradvis kattens immunforsvar, noe som gjør dem mer utsatt for sekundære infeksjoner.

FIV finnes i rundt 2,5-5% av alle katter på verdensbasis, men er mindre utbredt blant friske huskatter, slik som kjæledyrene våre.

Hvordan får katten min det?

FIV spres gjennom direkte kontakt med en infisert katt, vanligvis gjennom bitt og sår. Derfor toppes statistikken av ukastrerte hannkatter som har en tendens til å sloss om territorier. Noe forskning viser at mødre kan gi infeksjonen videre til kattungene sine, men dette er sjeldent. Infeksjon som oppstår via sosialt stell, deling av mat- og vannskåler, samt nærkontakt er veldig sjeldent.

FIV kan ikke overføres til andre arter, så infiserte katter kan leve sammen med mennesker og andre kjæledyr, men burde holdes i et 1-kattshus for å være på den sikre siden.

Hvordan påvirker det katten min og hvordan merker jeg det?

FIV begynner med en kort, normalt relativt håndterbar sykdom som ikke alltid merkes av eieren. Etter dette vil kattens immunforsvar sakte bli dårligere, men det kan ta åresvis før katten din påvirkes på dette viset.

Noe som får veterinærer til å reagere og begynne å teste katten for spor på FIV er at katten ser ut til å slite med å få mindre sår og sykdommer til å helbredes. Katten trenger ikke nødvendigvis å være veldig syk – spørsmålet er heller hvor ofte katten har behov for å dra til veterinæren, eller hvis den ser ut til å konstant slite med helseplager.

FIV-positive katter er mer utsatt for å få enkelte svulster, seriøse luftveisinfeksjoner, hudsykdommer og betennelser i munnen. Med dette sagt, så viser forskning at infiserte katter har like lang forventet levetid som friske katter, og vil i de fleste tilfeller kunne leve et langt og lykkelig liv hvis den holdes innendørs og får kjærlighet og følges opp av en bra eier.

Kan FIV kureres?

Det enkle svaret er nei; det finnes ingen kur for FIV, men siden det er sekundære sykdommer og infeksjoner som påvirker katten hovedsakelig, så finnes det som oftest behandlinger for disse helseplagene. Det er ingen grunn til at en FIV-positiv katt ikke gjør seg som et utmerket kjæledyr i årevis fremover.

Det har blitt utviklet en vaksine mot FIV, men effekten av vaksinen diskuteres og den er kun i bruk i enkelte deler av Amerika.

Hva kan jeg gjøre hvis katten min har FIV?

Siden FIV spres gjennom direkte kontakt med andre katter så er det veldig viktig at infiserte katter holdes innendørs. Dette stopper ikke bare katten din fra å spre det videre, men reduserer også risikoen for at katten blir smittet av sekundære infeksjoner som (grunnet kattens svekkede immunsystem) kan gjøre den svært syk.

Hvis du har en katt som er bekreftet smittet med FIV som ikke kan slippes ut, vil de fremdeles ha svært mange fordeler av frisk luft. Omlets utendørs kattegård gjør det mulig for katten din å interagere med verden rundt dem, uten risikoen for å møte på andre katter. Dekorer luftegården med leker og et klorestativ og la katten din leke mens du gjør hagearbeid, eller sett en stol inni luftegården og benytt muligheten til å tilbringe litt kvalitetstid med kjæledyret ditt i sola.

Andre ting du kan gjøre for å hjelpe katten din er å ta ham/henne med til veterinæren for regelmessige helsesjekker, og kontakte veterinæren din så raskt som mulig hvis du merker endringer (selv bittesmå) i kattens atferd og helsetilstand. Sørg også for at katten din har et næringsrikt og velbalansert kosthold. Raw-food dietter er ikke anbefalt for FIV-positive katter fordi kjøtt og egg som ikke er varmebehandlet/stekt/kokt kan være farlig for katter med et kompromittert immunforsvar.

This entry was posted in Katter


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *