Omlet Bloggen

Hvilke av disse mytene om høns er faktisk sanne?

Bilde: Sarah HallidayUnsplash

Høner er fargeblinde

STEMMER IKKE – Høner har faktisk bedre fargesyn enn mennesker. Takket være fem lysreseptorer i øyet (mennesker har bare tre), så blir mange av fargene de ser mer levende enn vi klarer å se.

Høner kan være halvt hannkjønn, halvt hunnkjønn – splittet langs på midten

SANT – Grunnet et fenomen kalt gynandromorphism finnes det høner som er hannkjønn på den ene siden (stor hanekam, ‘spur’ og muskulært bryst, osv.) og hunnkjønn på den andre siden (mer nedtonet fjærdrakt, mindre hanekam, mindre kropp, osv.). Verdt et søk på Google!

Det finnes like mange høns som mennesker på jorda

USANT – Det finnes nesten 4 ganger så mange høns som mennesker – mer enn 25 milliarder. Faktisk er det flere høner i verden enn noen andre fuglearter.

Høns navigerer gjennom magnetiske felt

SANT – I likhet med andre fugler bruker høner de magnetiske feltene på jorda for å orientere seg selv og navigere rundt i miljøet sitt hjemme. I tillegg til dette har studier vist at høner bruker sola for å finne ut hva klokka er. Intensiteten på dagslyset forteller haner når de skal gale på morgenen og når det er på tide å legge seg.

Høner er kannibaler

IKKE AVGJORT – Du har kanskje hørt om kannibalisme blant fjærfe, og det hender at høner hakker på andre høns. Dette er likevel ikke en naturlig atferd som har blitt observert i naturen; det er heller et resultat av et stressende miljø med minimalt av plass i store egg- og/eller kjøttfabrikker. En glad høne vil ikke spise vennene sine.

Høner har ikke smaksløker

DETTE STEMMER IKKE – Selv om det virker som at høner vil spise alt du legger foran øynene deres har de faktisk smaksløker og personlige preferanser. Ei høne klarer ikke å smake søtt eller sterkt, men kan skille mellom salt, surt og bittert.

Fargen på egget påvirker næringsinnholdet

NEI – Uansett hva noen eggprodusenter har påstått gjennom tidene så er ikke brune egg sunnere enn hvite, eller motsatt. Fargen på eggeskallet avhenger bare av rasen på høna det kom fra, og påvirker ikke verken smak eller næringsinnhold.

Hvis du kapper av hodet til ei høne vil den fortsette å løpe

DETTE STEMMER – Noen høner vil faktisk fortsette å løpe etter å ha fått hodet sitt hugget av. Presset fra øksen trigger nerver i nakken, som sender beskjed tilbake til musklene om at de skal bevege seg, uten at hjernen faktisk er involvert.

Høna beveger seg selv om den faktisk er død, men i tilfellet med Miracle Mike så siktet bonden som skulle drepe høna litt for høyt, og levnet med uhell en liten del av hjernen som høner har helt bakerst i nakken. Dette gjor det mulig for Mike å leve i 18 måneder til (!) etter at hodet hans ble fjernet.

Du kan hypnotisere ei høne

JA – Det finnes flere måter å få ei høne inn i en transe, men den vanligste metoden involverer å holde høna med hodet sitt nært bakken, og tegne ei linje i bakken utover fra nebbet. Dette vil paralysere høna, og hun vil ligge i ro frem til du klapper eller prikker i henne.

Selv om det sikkert ikke skader hønene dine å hypnotiseres på denne måten, så er man usikre på hvor mye stress dette forårsaker dem – bare sørg for å ikke gjøre dette for ofte.

This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *