Omlet Bloggen

Slik gir du høna di en helsesjekk

Som hønseeier er du ansvarlig for å sørge for at hønene dine er så lykkelige og friske som overhodet mulig. Ved å gi dem et hygienisk hjem, masser av plass, god mat og morsomme leker gjør du alt du kan for å unngå sykdom og parasitter. Det betyr desverre ikke at det aldri vil skje noe dårlig med flokken din, da.

Uhell skjer, og akkurat som oss mennesker kan høns også bli syke. De er byttedyr, og har derfor spesialisert seg på å skjule sykdom og svakheter – og når tiden kommer til at de viser veldig tydelige tegn på skade/sykdom er sannsynligheten for at det er svært alvorlig stor.

Etter å ha tilbringt litt tid med flokken din og dere begynner å bli kjent vil du raskt kunne se hva som er normal atferd og ikke. Det er viktig å oppdage problemene tidlig, og det er derfor lurt å gjennomføre regelmessige, grundige helsesjekker. Vi anbefaler å gjøre denne nebb-til-halefjær-sjekken minst én gang i uken – bare gå gjennom denne listen:

Øyne

Hønens øyne burde være klare og fullt åpne. De burde ikke væske, være dekket i slim eller se tørre ut, eller være tårefulle.

Nese

Neseborene burde være rene og uten tørre, ‘crusty’ biter, og burde heller ikke renne.

Nebb

Hønas nebb burde være glatt, uten sprekker eller andre skader. Toppen og bunnen skal være rett i linje med hverandre, og topp-delen skal være litt lengre. Sunne og friske høner holder nebbet sitt lukket mesteparten av tiden.

Hanekam

En voksen høne som ikke feller fjær eller er verpesyk burde ha en fast, knallrød hanekam. Den burde være posisjonert i forhold til rasens standard – f.eks. Hvis rasens hanekam normalt peker rett opp, så burde ikke høna di ha en kam som henger eller ser innskrumpet ut.

Det er spesielt viktig å se til hanekammer og hakelapper om vinteren siden disse lett kan få frostskader. Større hanekammer kan beskyttes ved å smøres inn i vaselin på daglig basis.

Kro

Når du slipper hønene dine ut på morgenen burde kroen (brystet) være tom, siden de har tilbringt natten med å fordøye maten sin. Etter å ha spist vil kroa føles strammere, men ikke steinhard. Hvis den aldri virker tom eller ånden til høna lukter veldig dårlig kan det hende høna di har sur kro eller andre problemer med kroa.

Fjær

Med mindre høna feller fjær burde den ha en skinnende og full fjærdrakt. Bare flekker uten fjær eller rufsete fjær kan være et tegn på stress, parasitter eller atferdsproblemer innen flokken. Det er viktig at du vet hva fjærfelling ser ut som siden det skjer minst én gang i året, og må ikke forveksles med andre fjærproblemer.

Ben og føtter

Sjekk skjellene på beina og se til at de er glatte og ligger flatt mot beinet. Hevede eller skjell som ser tørre ut kan være en indikasjon på kalkbeinsmidd. Sjekk også bunnen av føttene og fjern skitt for å se etter kutt og svarte flekker – disse kan forårsake høna mye ubehag og muligens lede til en potensielt dødelig infeksjon kalt ‘bumblefoot’.

Kloakk

Høner som legger egg har en rosa, vid og fuktig kloakk, mens eldre høner har en kloakk-åpning som er litt blekere rosa og tørrere. Den burde aldri stikke ut eller se skadet ut, ettersom andre høns kan finne på å hakke på henne hvis de ser blod.

Midd og lus elsker området rundt kloakkåpningen, så det er spesielt viktig å se etter svarte flekker og irritert hud.

Avføring

Et uttrekkbart avføringsbrett under hønenes vagler eller lignende, slik som i Eglu hønsehusene lar deg inspisere hønsebæsjen når du rengjør hønsehuset. Avføringen deres burde være fast og mørkebrun med litt hvit, flytende masse. De vil variere litt basert på hva hønene har spist, men hvis avføringen er veldig løs/flytende eller inneholder blod indikerer det at noe er galt.

Hvis du følger denne lista og går gjennom den regelmessig med hver av hønene dine, så er du i en god stilling der du kan oppdage potensielle problemer tidlig. Noen problemer kan behandles hjemme (som enkelte parasitter og mindre kutt), men hvis du er usikker er det alltid best å ta kontakt med veterinæren din. Du kan lese mer om vanlige hønseproblemer i guiden vår her.

This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Popular Posts