Omlet Bloggen

Burde jeg gi hønene mine ormekur?

Som de fleste andre dyr kan høns få parasittiske ormer. De er endoparasitter som lever inni fuglens kropp, og kalles kollektivt for ‘helminter’ av veterinærer.

Har høna mi ormer?

De tre vanligste parasittiske ormene hønene dine kan få er:

  1. Rundorm. Det finnes forskjellige typer rundormer, men den store rundormen (Ascaridia galli) er den vanligste. De holder til overalt i hønas fordøyelsessystem, og kan i blant ses i avføringen deres.
  2. Luftrørsorm. Disse ekle parasittene fester seg til luftrøret hos høna og flytter seg ikke.
  3. Bendelorm. Disse fester seg til slimhinnen i tarmen og kan bli svært lange og ubehagelige. De er mindre vanlig, men vil påvirke fuglen mer.

Det å finne ut om høna di har ormer er ikke alltids en prosess som går rett frem – symptomer kan inkludere en blekere hanekam, nedgang i eggproduksjonen, diaré og økt appetitt uten vektøkning. Høner som har luftrørsorm vil strekke på halsen og gispe etter luft. Noen ganger vil man ikke få øye på en infeksjon før det er blitt alvorlig og muligens umulig å behandle.

Ormekur eller ei?

Mange hønseeiere velger derfor å gi hønene sine ormekur regelmessig for å forhindre dette, vanligvis én gang på våren og én gang på høsten. Flubenvet er en ormekur spesifisert for høns man kan få hos veterinæren, og denne dreper både ormer og eggene deres. Sørg for at du får en ormekur som er ment for høns, og finn ut om du burde kaste eggene høna di legger under perioden hun mottar ormekur. Gi alltid alle hønene dine ormekur samtidig.

Andre hønseeiere mener at det er bedre å bare behandle høns som har et bekreftet tilfelle av innvollsormer. Dette er delvis fordi enkelte ormekurer bare fungerer på bestemte parasitter, og vil være poengløse å gjennomføre hvis hønene dine har en annen type orm. Enkelte mener også at det er unødvendig å påføre kroppene deres mer stress enn nødvendig for et problem de kanskje ikke har. I tillegg til dette kan det være dyrt å gi en hel hønseflokk ormekur 2 ganger i året.

Hvis du ikke ønsker å behandle hønene dine uten å ha en diagnose først men mistenker at de har ormer, så er det mulig å få testet avføringen deres for egg. Kontakt veterinæren din og spør om de gjør dette, eller hør med et laboratorium om de gjør dette og send hønseavføringen dit.

Forhindre infeksjoner

Enten du bestemmer deg for å bare behandle bekreftede tilfeller eller kjøre ormekur regelmessig for å forebygge mot ormeinfeksjoner, så er det alltid best å gjøre alt du kan for at hønene dine ikke får parasitter.

En av de beste tingene du kan gjøre er å regelmessig flytte hønsehuset og -gården deres til et nytt område. Dette vil stoppe seriøse utbrudd, siden det stopper livssirkelen til ormene. Ormeegg kommer ut i avføringen fra infiserte høns, og kan overleve på bakken i overraskende lang tid – før de plutselig plukkes opp av høns som hakker rundt etter godbiter. Dette kalles en direkte livssirkel, siden ormen ikke trenger en vert for å komme seg til hønene dine. Ormer som har en indirekte livssirkel lar for eksempel eggene sine bli spis av meitemark, snegler eller tusenbein, og der blir de frem til de verten (insektet) blir spist av en av hønene dine. Larven klekkes inni hønene dine, og sirkelen gjentas.

For å forhindre en ustoppelig kjede av ormeinfesjoner er det derfor viktig å flytte på hønene dine regelmessig. Dette gjøres ganske lett med flyttbare hønsehus, slik som Eglu Cube og Eglu Go UP.

En annen nyttig ting som hindrer innvollsormer er å holde gresset klippet, siden det ultrafiolette lyset fra sola kan drepe potensielle ormeegg i hønseavføringen. Rengjør hønsehuset én gang i uka og skufle opp hønsebæsj og vått høy/strå/underlag. Hvis én av tuppene dine får ormer er det veldig vanskelig å bli kvitt alle ormeeggene fra bakken, men alle småting hjelper!

Helt tilslutt så er det mange hønseeiere som sverger til mineralsupplementet Verm-X. Dette tilskuddet har en urtebasert formel som skaper et miljø i tarmen som er i stand til å eliminere og fjerne eventuelle utfordringer i tarmen. Det kan gis som et tilskudd til flokken regelmessig for å hjelpe dem å holde immunsystemet i tipptopp stand.

This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Popular Posts