Omlet Bloggen

Hvilken type hamster passer deg best?

Det er fem hamster-arter som er vanlige å ha som kjæledyr. De har alle ganske like behov, men det er gjerne et par viktige ting som skiller seg mellom de forskjellige artene.

Den vanligste er gullhamsteren, eller den syriske hamsteren, som er den største blant artene. De andre er alle i gruppa kjent som dverghamstere – campbells, roborovski, kinesisk og sibirsk dverghamster.

Å ta vare på en gullhamster

Ca 75% av hamstere holdt som kjæledyr er gullhamstere – mest fordi de har vært populære kjæledyr i mange år, og derfor er lett tilgjengelige. Denne arten er 15-18 cm lang, og beveger seg relativt sakte (sammenlignet med de raske dverghamsterne). Dette gjør de enkle å håndtere, og dette er en av årsakene til hvorfor de er så populære. En engstelig eier vil synes de er enkle å håndtere (hamsteren vil f.eks. Ikke kravle opp ermet ditt eller spurte mot døra før du rekker å reagere!).

Gullhamsteren er en enstøing, og det betyr at eieren vil være hamsterens eneste kompis – dette er flott når det kommer til å skape eier-til-kjæledyr bånd. Hamsteren lever normalt i 2 til 2,5 år, og kan håndtemmes fra ung alder. Vanligvis vil du ha et langvarig og fint vennskap med disse pelsklumpene av moro.

Det finnes forskjellige typer gullhamstere. En av de mest populære er den langhårede varianten kjent som “teddy bear”. Det finnes også forskjellige farger og blandinger mellom gull, brun, brun-rød, gul, grå, svart og hvit.

PASSER FOR: førstegangseiere av hamstere som ønsker et kjæledyr som er enkelt å ta vare på og håndtere.

Å ta vare på en kinesisk hamster

Kinesisk dverghamster – også kjent som stripete, grå eller rottehale hamster – er den minst populære hamsteren på markedet, selv om den stadig vekk blir mer populær. Det er mye å elske med disse små individene – de er veldig vennlige, og så snart de er håndtemmet vil de elske daglig kontakt med favorittmennesket sitt.

Denne arten har en størrelse på mellom 10-13 cm og er mørkegrå med en mørkere stripe som går nedover ryggen. De har en lang hale i forhold til andre hamsterarter, og har derfor fått tilnavnet ‘rottehale’. De pleier normalt sett å leve litt lenger enn gullhamstere, og har en levetid på 2,5 til 3 år. Akkurat som gullhamsteren foretrekker den å bo alene. Dette gjør det enkelt å skape et bånd med eieren sin.

PASSER FOR: førstegangseiere eller folk som ønsker noe litt mer uvanlig enn gullhamsteren, men med lignende personlighet.

Å ta vare på en roborovski-hamster

Dette er et livlig lite kjæledyr og liker å bo sammen med minst én annen roborovski-hamster – av samme kjønn eller i en liten gruppe. Hamstere som bor på egenhånd vil også trives så lenge de får masse kontakt med eieren sin og menneskelig kontakt. De er 10 cm lange, og har en umettelig nysgjerrighet for verden omkring dem. Når du håndterer disse dyrene må du følge nøye med, siden de beveger seg raskt!.

Roborovskier lever lenge (i forhold til hamster-standarder), gjennomsnittlig levetid er på 3 og 3,5 år. De er glad i å klatre og å utforske ting, så plass er noen ganger et problem for folk som ønsker seg disse hamsterne. De har også en relativt kraftig lukt, og buret deres må derfor rengjøres ganske ofte.

PASSER FOR: eiere som ønsker å ha mer enn én hamster om gangen og har plass til et større bur.

Å ta vare på en sibirsk dverghamster

Denne arten refereres også til som ‘winter white’ grunnet den nydelige fargeendringen i pelsen deres om vinteren. Den er grå-brun mesteparten av året, med en svart stripe som går nedover ryggen. Om vinteren blir pelsen hvit, og stripen langs ryggen forblir svart.

Denne lille skapningen blir litt over 10 cm i lengde, og kan trives med å bo alene. Dette gjør at den passer godt for folk som har mye tid de kan bruke på å være sammen med hamsteren sin og knytte bånd til dem, og som takler å håndtere et raskt, lite dyr. Sibirske dverghamstere lever bare i 1,5 til 2 år, og det gjør dem mindre populære enn de andre hamsterartene.

PASSER FOR: hamster-elskere som ønsker å prøve noe annet enn de vanligste artene, og som ikke kan vente med å se den vidunderlige endringen til vinterhvit pels!

Å ta vare på en Campbell-hamster

Dette er enda en hamster med kort levetid – mellom 1,5 til 2 år. De holdes normalt sett i par eller grupper av samme kjønn, men kan trives alene så lenge de får masser av oppmerksomhet fra eieren sin. Den lille størrelsen gjør hamsterne litt vanskeligere å håndtere, og siden de er både skjøre og hyperaktive vil de ikke passe for yngre eller engstelige mennesker.

PASSER FOR: eiere som ønsker å ha en gruppe hamstere sammen i et større bur.

This entry was posted in Hamstere


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *