Omlet Bloggen

10 tips for en suksessrik ’playdate’ for hunder

Blant hundeeiere er det blitt stadig mer populært å plotte inn avtaler for å ha en ’playdate’ (lekeavtale). Det faktum at disse svært sosiale dyrene liker å sosialisere burde ikke komme som en stor overraskelse. Men det ligger selvfølgelig mer mellom linjene når det kommer til å arrangere en playdate enn bare å slippe løs en hel flokk hunder i hagen!

Vi har ti tips som vil gjøre at din playdate vil ende opp med bjeffing i stedet for knurring.

1. Ikke inviter fiender!

Gjestelisten er kanskje den tydeligste party-suksessfaktoren av dem alle, men den ignoreres ofte. For eksempel kan det hende at vennen din har en jack russel som din labradoodle hater. Og likevel er det selvsagt slik at du inviterer vennene dine og hundene deres når du arrangerer en hunde-date. Hunder som er territoriale eller har et dårlig lynne og ikke går overens med kjæledyret ditt kommer ikke til å gjøre festen livlig eller morsom. Og selvfølgelig er det viktig at hunden din selv er en sosial hundevert.

2. Unngå store forskjeller mellom deltakerne

Hunder har en tendens til å leke best med hunder på sin egen størrelse og alder. En eldre hund ønsker ikke å plages av en gruppe oppgirede valper, og en liten terrier ønsker ikke å følges etter av en entusiastisk flokk av retrievere. Overvektige hunder og hunder med hjerteproblemer kan også få problemer – de ønsker kanskje å holde følge med de andre og ta del i moroa, men dette kan gjøre dem mer vondt enn godt.

Unntaket til denne regelen er hvis hundene allerede kjenner hverandre. Hvis du vet at de allerede er venner burde du invitere dem – men du burde holde et øye med reaksjonen til de andre gjestene.

3. Gjør gjestelisten kort

Det er en tynn linje mellom en lykkelig gruppe hunder og en bøllete en. En tommelfingerregel er å holde antallet hunder til 6 eller færre for å beholde kontrollen.

4. Inviter mennesker også!

En playdate er ikke en unnskyldning for å levne hundene sine hos noen i et par timer. Det vil bare fungere hvis eierne er tilstede; eiere som tar med flere enn én hund burde ideelt sett ta med hvertfall ett ekstra menneske.

5. Sørg for at plassen er passende

Det finnes masse forskjellige plasser man kan ha en hunde-playdate, både innen- og utendørs. Gjestelista burde matche plassen. Seks huskyer i et kjøkken kommer ikke til å fungere, og åpne porter eller hull i gjerdet i hagen ber om problemer. Du vil også måtte hundesikre rommet/hagen ved å fjerne ting som er skjøre/knusbare, giftige, spiselig eller ikke innafor på andre grunnlag. Vertshunden og gjestene burde ikke ha sine egne leker eller bein liggende rundt heller – alle tilgjengelige leker burde være nøytral eiendom. Hvis vertshunden er svært territorial vil det ikke passe å ha en playdate, med mindre den arrangeres på en nøytral plass.

6. Meet and Greet

Hundene burde formelt introduseres for hverandre før hundemøtet begynner, selv om de har møttes før. Eiere burde ha hundene sine i bånd, og hundene bør bes om å sitte i en halvsirkel slik at de kan se hverandre. Deretter kan de mingle rundt med løse bånd. Det er bare når alt ser sosialt og fint ut at hundene kan ta av halsbåndene helt. Hunder som er litt vanskeligere enn de andre burde holdes i bånd frem til de har samme innstilling som de andre deltakerne. Hvis en av hundene for en eller annen grunn begynner å krangle burde de tas vekk frem til situasjonen har roet seg.

7. Tillat avslapping

Noen hunder har mer energi, tålmodighet eller mot enn andre. Under en playdate er det viktig å ha en liten gjemmeplass for hunder som trenger å slappe av eller få pusten tilbake. For mindre hunder kan dette være eierens favn. Større hunder trenger et stille hjørne, enten innendørs eller ute. I en større hage vil de kunne finne en egen plass å slappe av på selv. Hunder er generelt flinke på kroppsspråk, og de andre vil derfor forstå at hunden bare hviler og ikke leker gjemsel.

8. Tilby forfriskninger

Travle hunder vil trenge vann, så en eller flere vannskåler er essensielt. En strøm av godbiter vil heller ikke skade.

9. Lek noen party-leker

Apport-leker, gjemsel, sitt og vent, agility-tester eller hinderløyper er alle flotte måter å holde festdeltakerne glade og aktive. Godbiter kan brukes som premier!

10. Unngå for mye sollys

Hvis det er svært varmt ute vil en playdate som holdes utendørs trenge mye skygge og vann, og bare de sprekeste/friskeste hundene burde få delta. Varme kan være helsefarlig for svakere dyr. Husk at du alltid kan utsette avtalen!

This entry was posted in Hunder


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *