Omlet Bloggen

Trenger hønene mine kosttilskudd?

Bilder: William MorelandUnsplash

Det veldig korte svaret på det spørsmålet er sikkert ‘nei’, Hvis du gir hønene dine fôr av god kvalitet og litt mais og lar de hakke rundt omkring i hagen etter insekter og små steiner de bruker for å slite ned maten sin burde de teknisk sett få alt de trenger næringsmessig.

Uansett hvilket kosttilskudd du har/vurderer bør det alltids gis til hønene for å komplimentere et sunt og balansert kosthold, og ikke som en erstatning for å gi dyrene bra fôr eller nok plass til å kunne uttrykke vanlig hønseatferd og behov. Akkurat som du selv kanskje gir kroppen din et lite ‘boost’ med vitaminer og mineraler, så finnes det noen ting du kan gi hønene dine som vil hjelpe dem å holde seg friske og energiske.

Vi har laget en liste over kosttilskuddene du kanskje burde vurdere å ha i skapet i perioder som når de feller fjær eller det er ekstremt kaldt ute:

Grus

Høns har ikke tenner, men bruker i stedet små steiner og grus for å male ned maten deres. De fleste frittgående høner samler grus naturlig når de utforsker hagen, men hvis du for en eller annen grunn har hønene dine i et mindre areale enn normalt eller hønsegården er dekket av snø burde du muligens legge til grus i kostholdet deres.

Sørg for å velge noe som er laget spesifikt for høns og har den korrekte sammensetningen og størrelsen på ingrediensene, slik som Omlets grusblanding for høns.

Eddik

Eddik, eller normalt sett eplesidereddik, er en flott helse-’boost’ hele året rundt. Det bidrar til god fordøyelse, minsker muligheten for at indre parasitter overlever og er et mildt antiseptisk middel. Om vinteren er det også fantastisk å bruke for å forebygge luftveisinfeksjoner i flokken.

Velg en økologisk eller upasteurisert eddik som inneholder et stoff kalt ‘mor’. Det er en gelé-aktig substans som vokser naturlig i eddiken, og det er moren som inneholder de sterkeste enzymene og mineralene som gjør eddiken så helsefremmende.

Eddik kan has i hønenes drikkevann – ca. 10mL per liter vann.

Hvitløk

I tillegg til å holde vampyrer unna har hvitløk blitt brukt for sine helsefremmende egenskaper i flere århundrer, og det er et flott tilskudd til din hønseflokks diett.

Du kan knuse sammen et ferskt fedd hvitløk eller legge til hvitløkspulver til fôret. Hvitløk bidrar til sirkulasjonen i kroppen og kan hjelpe mot luftveisinfeksjoner. Det skal visst også øke appetitten til hønene, så det er verdt å prøve å gi dette til nylig adopterte høns som trenger en liten næringsbombe.

Urter

Masse forskjellige urter og kryddere sies å ha medisinske egenskaper som vil bidra til å holde hønenes immunsystem i tipp-topp stand. Verm-X er en 100% naturlig pellet for frittgående høns som hjelper med å holde parasitter og infeksjoner unna og opprettholde god tarmhygiene, samtidig som det er skånsomt for hønenes fordøyelsessystem.

Oregano, kanel, persille, gurkemeie og ingefær er andre hønsefavoritter som vil øke vitaminlageret og styrke immunforsvaret. Hvis du maler dette opp kan du blande det i hønenes fôr.

Kalsium

Høner bruker masser av kalsium for å produsere eggeskall, så høns som legger egg kan noen ganger trenge litt mer enn det de får fra pelletsene sine.

Equimins eggeskall-forsterker er et flott eksempel på et kosttilskudd som inneholder mye kalsium og fosfor som vil øke kvaliteten på eggene hønene dine legger. Det passer perfekt for høns som er reddet fra eggindustrien og høns som holder på å felle mye fjær.

Poultry Spice

Dette har vært en storfavoritt blant hønseeiere – et mineraltilskudd som er godt for hønenes allmennhelse. Det passer perfekt for fjærfelling, eller for å opprettholde matlysten gjennom vinteren.

This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *