Omlet Bloggen

Vil kattene mine være tryggere i en utendørs kattegård?

Katter som får gå ut har en kortere forventet levetid enn innekatter. Ja, noen utekatter lever til de er 20 år, men sett gjennomsnittlig vil det å slippe katten ut øke risikoen for skader, ulykker og infeksjoner.

Det er tydelige fordeler og ulemper for inne- og utekatter, men enkelte faktorer kan gjøre at vi føler oss mer fristet til å holde våre elskede katter inne mesteparten av tiden.

Trafikk

Katter og biler er ingen god match, og hvis du bor ved en veldig travel vei vil du kanskje ikke ta sjansen på å la katten gå fritt ute. Selv de smarteste kattene klarer ikke å beregne farten et bevegende kjøretøy har, og du vil tvilsomt klare å trene katten til å se seg både til høyre og venstre før den jager etter musa over veienr.

Innendørs-raser

Noen katter er ikke laget for å være ute. Pelsen deres er kanskje ikke tykk nok til å håndtere sol/regn, de er kanskje ikke smidige nok til å navigere seg på forskjellige materialer rundt i diverse vinkler, de er muligens ikke ‘gatesmarte’ nok til å holde seg unna trøbbel, eller så ser de ikke poenget med utendørs-aktiviteter slik som utforskning og jakting.

Katter med FIV

Felint immunsviktvirus er en veldig smittsom sykdom som betraktelig reduserer immunforsvaret til katten din. Hvis katten din er diagnosert med FIV er det sterkt anbefalt at den holdes innendørs for å forhindre at den sprer viruset videre, men også for å beskytte katten mot infeksjoner eller skader som immunforsvaret deres ikke vil kunne takle.

Beskyttelse av dyrelivet

Når du lar katten din gå ut gir du den muligheten til å uttrykke naturlig atferd – en av disse er det kraftige jaktinstinktet. Noen bryr seg ikke om katten deres dreper en mus i blant, men de blir gjerne opprørt når de ser kattn ta med seg sangfugler, baby-harer eller sjeldne øgler. Fans av dyrelivet er ofte imot katter som jakter, og selv om du stoler på at naboene dine ikke kommer til å skade katten din vil det muligens skape en ubehagelig stemning mellom deg og resten av nabolaget.

Kattetyveri

Kattetyveri er mer vanlig enn du kanskje tror, og ikke overraskende med tanke på hvor mye enkelte populære rasekatter koster. Tyvene holder kanskje øye med bevegelsene til kattene dine over et par dager, og lurer dem med seg når ingen følger med.

Det er viktig å vite at dette faktisk skjer. Hvis du har en dyr katt burde du kanskje ikke la den vandre utendørs uten oppsyn.

Sykdom og skader

Hvis katten din er syk eller har skadet seg i en eller annen ulykke vil veterinæren nok be deg om å holde katten innendørs, hvertfall midlertidig. Dette kan være svært frustrerende for både katt og eier, men det er viktig å ikke skynde helbredelsesprosessen ved å slippe ut katten din for tidlig.


Hvis noen av disse punktene gjelder for deg og katten din, eller du av en eller annen grunn har bestemt at kattene dine ikke skal få vandre fritt ute vil du kanskje finne glede i at det finnes en flott løsning som vil gi kjæledyret ditt tilgang til frisk luft (som er svært bra for både den fysiske og mentale helsen deres) samtidig som katten forblir trygg: en kattegård.

Omlets utendørs kattegård eller balkong-luftegård til katt kan tilpasses plassen du har i hagen eller på verandaen. Den er litt over 2 meter høy, så du har muligheten til å gå inn og tilbringe tid med katten din i luftegården hvis du vil. Du kan også bare la katten leke eller slappe av i sola alene mens du gjør hagearbeid.

Kattegården kan plasseres på de fleste overflater, og du kan dekorere den med ting katten kan klatre i, leker og klorestativ for å holde katten din aktiv og underholdt. Den er stabil og sikker, og du trenger ikke å bekymre deg for å la katten være alene ute i kortere perioder.

Å slippe å gå med katten i bånd vil gjøre at han eller hun kan være ute lenger, og ved å legge til allværstrekk til luftegården sørger du for at katten beskyttes mot regnet og sterk sol.

Katten slipper å komme i kontakt med verken trafikk eller andre potensielt uvennlige katter når den holdes i en kattegård. Du har muligheten til å hindre og kontrollere hvor mye katten beveger seg for å ikke overtrene muskler og bein, og muligheten for tyveri er kraftig redusert. Ikke bare nok med at katten din vil være trygg – mindre gnagere og sangfugler vil kunne leve et mer avslappende liv!

This entry was posted in Katter


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *