Omlet Bloggen

Hvorfor har noen egg to eggeplommer?

Mange er enige i at eggeplommen er den beste delen av egget. Et egg med to eggeplommer er derfor en herlig overraskelse i frokost-stekepannen!

Enkelte høner legger egg med to eggeplommer i hver eneste gang – dette er en genetisk ting som betyr at to eggeplommer slippes inn i systemet i stedet for bare én. Likevel er det svært få høner som har denne imponerende ferdigheten, og ingen raser har blitt avlet frem for å legge egg med to eggeplommer hver gang.

Frokosten med ett-egg-med-to-plommer kan fremdeles bli din hver dag, hvis du er villig til å betale ekstra for dette. Enkelte plasser kan man finne ‘super egg’ i hyllene på supermarkedet – disse selges selvfølgelig for en høyere pris – men hemmeligheten er at disse eggene kommer fra yngre fugler, og ikke en mytisk dobbelt-plomme rase. Det er viktig å påpeke dette, siden et raskt Google-søk leder til mildt sagt interessant informasjon om en slik rase. Men den finnes ikke – enda!

Hønseeiere får de flestedobbelt-plomme eggene sine fra unge høns. Høns som akkurat har startet å legge egg har en tendens til å legge ett eller to veldig små egg, deretter et par egg med dobbelt-plomme, før kroppene deres vender seg til rasestandarden på mellom 4-5 egg hver uke. Egg med to plommer etter dette stadiet er svært uvanlig, men enkelte høns begynner å produsere egg med to plommer mot slutten av eggproduksjons-alderen. Insidier sier at hønserasene Rhode Island Red, Oxford Brown, Sussex og Leghorn har en større sannsynlighet for å produsere egg med to plommer.

Hvordan dannes egg med to eggeplommer?

Hønsekroppen slipper en plomme ca. 2 timer etter at det forrige egget har blitt lagt. Så snart den er i hønas eggledere – den delen av fuglenes kropp som danner eggene – så omringes plommen av den hvite massen av egget, og dekkes av et lag hardt kalsium. Hvis ei høne har sluppet to plommer side-ved-side vil eggformingsprosessen behandle dem som én enkelt plomme – resultatet? To plommer ‘fanget’ inni ett enkelt eggeskall.

Hvis disse eggene med to plommer fertiliseres er resultatet to kylling-embryoer i ett eggeskall. Mesteparten av disse ‘tvilling’-eggene utvikler seg desverre ikke riktig; enten utvikler én av kyllingene seg videre fra det tidlige utviklingsstadiet, eller så utvikler ingen av embryoene seg. Dette gjør at det er svært sjeldent at to kyllinger klekkes fra ett og samme egg. De som avler opp høns anbefales å legge eggene med to plommer til side for å forhindre at de utvikler seg, og i kommersiell drift selges de fleste dobbelt-plomme eggene selges til bedrifter som bruker egg i produktene sine.

Hvordan kan man se om et egg har to eggeplommer?

Du trenger ikke å kakke skallet for å finne ut hva som er inni – du kan sjekke om et egg har to plommer via ‘candling’. Dette ordet kommer fra den eldgamle prosessen av å holde et egg foran flammen fra et stearinlys (candle), men en liten lommelykt gjør jobben like bra. Hvis det er to eggeplommer inni egget vil de se ut som to mørke klatter mot det sterke lyset som skinner gjennom skallet.

Så, selv om dobbelt-plomme er beregnet til å skje i bare 1 av 1000 egg, så er det et relativt vanlig syn for hønseeiere over hele verden grunnet ‘point-of-lay’ høns som legger egg for første gang.

Egg med trippelt-plomme er likevel svært uvanlig! Denne sjeldne rariteten finner man bare i 1 av 25 millioner egg!

This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *