Omlet Bloggen

Kan hunder oppleve vinterdepresjon?

Hva er SAD?

Sesongavhengig affektiv lidelse (Seasonal affective disorder, SAD, på engelsk) er en form for depresjonslidelse som skjer basert på sesongendringene, gjerne årlig gjennom høst og vinter. Forskere har ikke forstått helt hva som forårsaker vinterdepresjon, men det er mest sannsynlig knyttet til de kortere dagene i vintermånedene som minsker mengden sollys vi får på daglig basis.

Mangel på sollys kan påvirke den delen av hjernen vår kalt hypothalamus, som muligens resulterer i redusert produksjon av hormonet melatonin (som regulerer søvn) og serotonin (som spiller en stor rolle for å kontrollere humøret og appetitten vår). Det er også stor mulighet for at den interne klokka vår blir forstyrret av de senkede lysnivåene, noe som forårsaker flere symptomer på vinterdepresjon.

Får hunder vinterdepresjon?

Det finnes ingen offisiell diagnose for SAD i hunder, men nylige studier har funnet at sesongene muligens også påvirker dyr negativt. Undersøkelser har også vist at mange hundeeiere merker at hundene deres virker mer nedfor og mindre entusiastiske gjennom vintermånedene. Grunnet dette er folk mer opptatt av å skape oppmerksomhet rundt vinterdepresjon, og mange veterinærer vet mer om lidelsen.

Hva er tegnene på vinterdepresjon?

Symptomer på SAD inkluderer ofte konstant nedsatt humør, mangel på interesse for aktiviteter man vanligvis elsker, grettenhet, økt appetitt og et økt søvnbehov i forhold til vanlig. Dette gjelder for alle arter, men for hunder må du også holde et øye med tisse-uhell og hårtap.

Hvis du merker disse symptomene hos hunden din er det lurt å ta dem med til veterinæren, først av alt – det er andre ting som kan forårsake disse symptomene som behøver andre grep. Veterinæren din vil forhåpentligvis kunne en del om mental helse hos kjæledyr, og burde kunne gi deg råd for hvordan du kan hjelpe hunden din.

Hva kan jeg gjøre for å forebygge det?

Forsøk å opprettholde en normal rutine gjennom vintermånedene. Det er ikke like fristende å gå turer når det er gjørmete og høljer ned ute, og du møter nok ikke vennene dine og hundene deres i parken like ofte, men det er svært viktig å sørge for at hunden din fremdeles får riktig mengde fysisk aktivitet og sosialisering. Dette fungerer både for å forebygge mot vinterdepresjon og hvis du har sett tegn på at hunden din har vinterdepresjon.

Hvis jobb-rutinene dine gjør det mulig er det best å gå tur med hunden når sola fremdeles er oppe, slik at dere eksponeres for direkte sollys. Åpne persiennene og gardinene i huset, og se om du har mulighet til å plassere hundesengen nærmere et vindu slik at hunden ikke tilbringer hele dagen i et mørkt hjørne.

Fysisk aktivitet og eksponering til sollys er ting som vil gjøre at du selv føler deg bedre, og det er absolutt en ting som også vil bidra til at hunden din forblir frisk og glad gjennom vintermånedene. Kjæledyrene våre påvirkes sterkt av humøret og følelsene våre, og det er mer sannsynlig at hunden din vil lide av vinterdepresjon dersom du selv gjør det.

Mennesker med sesongavhengig affektiv lidelse kan oppnå helsefordeler av lamper som skaper kunstig sollys: spesialdesignede lamper som etterligner sollys. Det finnes ikke bevis for at disse hjelper hunders humør, men det kan umulig skade – spør veterinæren din om de tror det er en god idé.

This entry was posted in Hunder


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Popular Posts