Omlet Bloggen

Velg den rette hundesengen

Dogtor™ Adem, adferdsterapaut & hundetrener forteller deg alt du trenger å vite om hundesenger, hvilke typer som passer best for hvilke raser og aldersgrupper, og hvorfor vår firbeinte bestevenn gjør viser enkelte atferder i og rundt sengene sine. Les videre for å lære mer!


Hva burde jeg se etter i en hundeseng?

En hundeseng burde være komfortabel for hundens rase, alder og størrelse. Hvis du har en eldre hund vil de kanskje oppnå helsefordeler av en ortopedisk- eller memoryfoam-seng, slik som Omlets bolster-seng med premium memoryskum-madrass som støtter hunden din ved å forme seg rundt kroppen dens. På motsatt side vil en valp kanskje ha mer bruk for en seng som kan absorbere vann – i tilfelle de tipper vannskålen sin eller går på do i/rundt senga mens den enda pottetrenes. For valper er det også lurt å finne en seng som er komfortabel men ikke for verdifull eller dyr grunnet den økte sjansen for at den tygges i stykker eller ødelegges når valpen leker og utforsker hjemmet sitt. For meg er det også viktig å velge en seng som er robust og kan vaskes uten problemer. Igjen er bolster-sengen fra Omlet et godt valg når det kommer til dette! Ikke bare nok med at den hjelper miljøet ved å minimere behovet for å regelmessig måtte bytte ut en stinkende eller veldig utslitt hundeseng med en ny en – den er mulig å rengjøre eller vaskes hvis det skulle skje noen uhell eller hvis hunden drar med gjørme/skitt utenfra, slik at den er like innbydende og hygienisk. Det er også mulig å dekke til hundesengen med et avtagbart trekk som kan vaskes i vaskemaskinen, spesielt gjennom vintermånedene.

En gylden retriever-hund som ligger oppå Omlets kjølematte en varm sommerdag ute i hagen.Hvilken type seng passer min rase?

Noen raser trenger gjerne litt mer ‘demping’ enn andre for å ligge komfortabelt og minimere muligheten for å utvikle sår eller såre områder. Et eksempel er greyhounds, siden de er mer ‘beinete’ enn mange andre raser. Noen raser liker å krølle seg sammen, for eksempel huskyer eller noen av de mindre rasene, mens andre foretrekker å ligge på siden og strekke på seg, slik som hjortehunder, greyhounds og lurcher-hunder. Hundeeiere burde tenke over hvordan deres individuelle hund liker å ligge og slappe av, og velge en passende seng med dette i bakhodet.

Årstiden kan også ha noe å si på hvor hunden din velger å sove. For å sørge for at hunden din er komfortabel kan du tilpasse sengen til sesongen ved å legge til ekstra tepper eller kjølematter. Hvis du ser etter et koselig teppe er Omlets supermyke hundeteppe definitivt en vinner for de kaldere månedene når hundene våre foretrekker å krølle seg sammen. Om sommeren kan du kanskje prøve en kjølematte i stedet for den vanlige sengen deres hvis det er veldig varmt ute! Omlets kjølematte for hunder er et utmerket valg siden den kommer i forskjellige størrelser for å passe enhver hunderase.

Jeg har sett hunden min ‘grave’ i sengen sin, hvorfor gjør den det?

Dette er et naturlig instinkt som kommer av behovet de har for å ‘klarere bakken’ for insekter og eventuelle små gnagere og reptiler. Forfedrene til kjæledyrene våre måtte kanskje gjøre dette for å sikre at området de valgte å hvile på var trygt å ligge på. Noen hunder, som de som bor i tropiske områder utendørs eller som ‘gatehunder’, bruker enda denne instinktive atferden for å hindre at de blir bitt og stukket. Handlingen for å ‘klarere underlaget’ hindrer muligens sjansen for å bli infisert av parasitter. Da jeg dro til Mauritus i fjor var jeg vitne til en ung gatehund som klarerte et område, og jeg la merke til at hun stoppet helt opp og ble observant fordi hun hadde forstyrret en liten skorpion i en liten løvhaug. Uten å ha gravd på forhånd ville denne hunden utvilsomt blitt stukket av denne skorpionen.

Hunder kan også finne på å grave fordi de svetter gjennom potene sine. Det gjør at gravingen og ‘sirklingen’ på et område kan være en annen måte å spre og levne igjen lukten sin. Dette er noe vi kjenner godt som ‘markering’, og normalt sett assosierer med hunder som urinerer på lyktestolper!

Helt tilslutt kan hunder også finne på å grave på varme dager og i varme klimaer i et forsøk på å fjerne den varme overflaten (f.eks. oppvarmet jord) Dette lar dem avdekke et kjøligere område de kan slappe av på. I tillegg til dette kan ville hunder (som rever og ulver) grave for å unngå ekstremvær, slik som vind, snøstormer og lignende. Igjen er dette en atferd som sørger for at dyrene holder seg trygge og opprettholder riktig kroppstemperatur. Selv om dette ikke trengs særlig ofte i den moderne hundens verden i dag er dette et instinkt som forblir en del av våre husdyrs atferd.

Hvordan kan jeg trene hunden min til å sove i sengen sin?

En flink hundetrener eller atferdsekspert har dette på listen over ting hunden burde kunne, og hjelper gjerne hundeeiere med å lære seg hvordan de får hunden til å gå å legge seg. Hvis du er interessert i å lære dette men ikke har muligheten til å gå på hundekurs kan du ta en titt på Omlets blogginnlegg hvor jeg forklarer hvordan du lærer hunden din dette her.

Hvis hunden din er veldig mot å sove i sin egen seng burde du undersøke hva som kan være grunnene til dette. For det første, er sengen den mest attraktive plassen hunden din kan sove på? Positiv forsterkning, som å tilby godbiter i dette området, kan hjelpe på å gjøre sengen mer innbydende. Det kan også hjelpe å tilpasse sengen til hundens rase og alder (som nevnt ovenfor!). For det andre burde du også finne ut om hunden din har et atferdsproblem som gjør at de ikke ønsker å sove i sin egen seng, slik som separasjonsangst. Hvis du tror dette er tilfellet burde du oppsøke en sertifisert atferdsterapaut for å se på dette problemet og gjøre det lettere for hunden din å være fysisk borte fra deg.

Hvordan stopper jeg hunden fra å ødelegge senga si?En svart retriever som har hodet tungt liggende på støttekanten av Omlets bolster memoryfoam hundeseng.

Tenk over hundens livsstadie. En ung valp kan finne på å tygge på senga for å utforske verden med munnen sin og nyte teksturen mot tannkjøttet som holder på å få nye tenner. I dette tilfellet er det lurt å kjøpe en hundeseng som ikke har mange små deler eller fyll som hunden kan spise. Du burde også velge en seng som har et solid materiale som ikke kan ødelegges så lett gjennom gnaging. Du kan alltids kjøpe en ‘finere’ seng til hunden som den kan brukes mens den er under direkte oppsyn av deg frem til den har passert dette livsstadiet og har ferdigutviklede voksentenner.

Hvis hunden din er eldre og fremdeles ødelegger sengen sin – eksempelvis når de er alene hjemme – kan dette bety at hunden føler seg stresset og lider av separasjonsangst – atferdsterapi anbefales sterkt for å hjelpe hunden å bli kvitt dette problemet.

Gnaging og ødelegging av sengen kan også noen ganger indikere at hunden din kjeder seg. For å motvirke dette kan det være lurt å prøve å slite ut hunden din mer effektivt før du lar den være alene. Dette vil oppfordre den til å hvile når du er borte. Du burde også ikke la hunden være alene i lange perioder av gangen. Akkurat som oss mennesker er hunder svært sosiale dyr som trenger selskap. I tillegg til å sørge for at hunden får nok fysisk aktivitet og ikke er alene for lenge kan det også være lurt å tilby hunden aktiviteter mens du er borte fra dem. For eksempel kan du gi dem noe de kan tygge på mens du er borte som er laget for å gnages på. En hard type gnageleke/mat eller en leke som gir fra seg godbiter kan være spennende å holde på med!

Jeg håper du synes informasjonen ovenfor er nyttig. Ønsker hunden din de søteste drømmer!

Dogtor™ Adem
Atferdsterapaut & hundetrener
www.dog-ease.co.uk
@dogtoradem

This entry was posted in Hunder


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Popular Posts