Omlet Bloggen

Hønsehold-utfordringer for året som kommer

Bakgårdshøns tilbringer som oftest hele livet sitt utendørs. Det betyr at de må tåle alt året har å by på, fra stekende varme sommere til iskalde vintere, og regntunge dager uansett sesong.

Høns er hardføre fugler, men det er fremdeles måter du kan hjelpe dem på gjennom årstidene.

Vinter

Dette er den mest utfordrende tiden av året for alle dyr som holder til utendørs. Ulempene overgår fordelene, men med litt hjelp fra sine menneskelige venner kan høns komme seg gjennom vinteren uten problemer.

 • Selv om høns håndterer kulda godt trives de ikke når det regner og er kaldt. Du kan beskytte luftegården deres med vintertrekk, og dette vil hjelpe enormt. En god start er å holde fuglene i et isolert Eglu-hønsehus.
 • Hold føttene deres tørre i fuktig vær ved å legge ut strø i hønsegården.
 • Hønene returnerer normalt sett til hønsehuset når solen begynner å gå ned. Men på vinteren kan det hende at fuglene forsøker å få mer hakke-tid i de kortere dagene. Hvis hønene dine pleier å vandre i mørket kan refleksvest til høns hjelpe deg å få øye på dem – og også sørge for at de er synlige for alle andre, dersom de går seg bort fra hagen din. Jakkene holder også hønene varme; en stor fordel på vinterstid.
 • Vagler lar høner krølle seg sammen i kulda, noe som er essensielt på en kald kveld. Vagling forhindrer også at beina deres blir for kalde.
 • I områder som konstant har minusgrader kan du smøre petroleums-gelé (for eksempel Vaseline) på kammene og hakelappene deres for å forhindre frostbitt.
 • Hold et øye med hønseflokken og se etter hosting, nysing, slapphet eller andre tegn på sykdom. Høns som er syke er spesielt utsatte når det kalde været kommer.
 • Antallet egg reduseres også – det betyr ikke at du ikke får egg til frokost i det heletatt. Tre høner kan legge åtte egg i uken i de kaldeste månedene, men dette kan variere.
 • Sørg for at hønseflokkens kosthold forblir sunt, og gi dem litt ekstra vitaminer og mineraler for å holde immunsystemet deres i tipp topp stand.
 • Vannet deres vil fryse, så vær forberedt på å måtte bryte isen – ha noen ekstra vanndispensere tilgjengelig dersom noe skulle skje.
 • På den gode siden så dreper vinterkulda alt av bortgjemte røde midd i hønsehuset og i luftegården!

En flokk som vandrer rundt i luftegården i Egluen sin som er dekket av snø på ‘taket’ skapt av allværstrekket.Vakre blåklokker i forgrunnen av en majestetisk høne.

Vår

Etterhvert som dagene blir lengre vil hønene dine begynne å legge flere egg. Hagen kommer tilbake til live, og hønene vil finne ting verdt å skrape etter i bakken.

 • Revene vil være sultne etter en lang, mager vinter, så sørg for at hønsegården og hønsehuset er sikre. En Automatiske dør vil sørge for at hønene er inne og ute av hønsehuset sitt til rett tid, og hindrer rovdyr fra å få tilgang etter stengetid.
 • Når været begynner å bli varmere begynner rød hønsemidd å bli sterkere… midd-sikre hønsehuset ditt før situasjonen kommer ut av kontroll!

Sommer

Det er utrolig å se hønene dine klukke fornøyd i hønsegården på sommeren, og at de er like lykkelige som de var da det var 20 grader kaldere for bare noen måneder siden. Hovedproblemet på sommeren er for mye sol – men med masser av skygge i hagen vil hønene dine nyte det varme været like mye som du selv gjør. Et hønsehus som tilbyr skygge i seg selv, slik som plassen under Eglu Cube- eller Eglu Go Up-huset er ideelt gjennom sommermånedene.

 • Sørg for at hønene alltid har nok vann, ettersom de drikker mer når det er varmt ute.
 • Hvis det blir veldig varmt burde du tilby hønseflokken godbiter slik som vannmelon, eventuelt frossen frukt og grønnsaksbiter.
 • Lag et støvbad til hønene dine – enten et tørt område i hagen, eller en balje i hønsegården. En gammel kattesand-boks vil fungere utmerket som støvbad.
 • Daglig eggsamling vil hindre at hønene blir verpesyke – noe de noen ganger gjør på denne tiden av året.

Høst

Til tross for at sommeren er over og vinteren venter rett rundt hjørnet er dette en flott sesong for høns. Det er masser av juicy insekter å skrape fram under (den fremdeles myke) bakken, samt masser av løv! Hvis du har noen frukttrær i hagen kan hønene forvente seg mye godt denne sesongen når vinden tar i.

 • Høns feller ofte fjær på denne tiden av året, så det er viktig at de har et godt kosthold for å bidra til at de holder seg friske og gror nye fjær. Ekstra vitaminer og mineraler vil hjelpe, og litt eplesider-eddik i vannet deres vil bidra til at høna får en sunn, glansfull ny fjærdrakt.

Høner er en forpliktelse man har året rundt. Heldigvis gjør de det enkelt for deg – disse fuglene er stort sett fornøyd uansett hvilken tid på året det er..

Et Eglu hønsehus med mange fornøyde høner vandrende rundt i luftegård-delen.En vakker, gyldenbrun høne omringet av gyldent løv.

This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *